15:12 - 30/04/2023

Σακελλαροπούλου για θανάτους αθλητών: “Δεν θα γλυτώσει κανένας την τιμωρία”!

Διαφημίσεις

Την παρέμβαση της ανώτατης αθλητικής Εισαγγελέα, Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Βιργινίας Σακελλαροπούλου, προκάλεσε το φαινόμενο των αιφνιδίων θανάτων ποδοσφαιριστών και αθλητών, με αποκορύφωμα το θάνατο μπασκετμπολίστα τον περασμένο μήνα.

Με εγκύκλιο της προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας η κ. Σακελλαροπούλου δίνει τη δικονομική κατεύθυνση, που πρέπει να τηρηθεί αυστηρά από όλους τους Εισαγγελείς της χώρας, σε περιπτώσεις αιφνιδίων θανάτων ποδοσφαιριστών και αθλητών, ενώ επισημαίνει με αυστηρότητα:

“Στις περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου αθλουμένων, η έρευνα θα πρέπει να δώσει απάντηση και στο ερώτημα, εάν ο θανών είχε υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο και είχε διαπιστωθεί η δυνατότητά του να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου αθλήματος. Έτσι, εάν δεν είχε λάβει χώρα προσηκόντως ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος, είναι δυνατόν να προκύψει ποινική ευθύνη παντός ενεχομένου (π.χ. προπονητών, διαιτητών αγώνα, ιατρών, γονέων επί ανηλίκων αθλουμένων κ.λπ.).”

Διαβάστε την εγκύκλιο της κ. Σακελλαροπούλου:

“Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας
και δι΄αυτών προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους.

ΘΕΜΑ: ΑΙΦΝΙΔΙΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ

Με αφορμή τους πρόσφατους αιφνίδιους θανάτους αθλητών κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων και τον πρόσφατο αιφνίδιο θάνατο αθλητή αμέσως μετά το πέρας αγώνα καλαθοσφαίρισης, θέτομε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Σε περίπτωση αιφνίδιου θανάτου προσώπου εν γένει, δικονομικά, σχηματίζεται δικογραφία, προκειμένου να διακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου και συγκεκριμένα εάν ο θάνατος οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή σε δόλια ή αμελή ενέργεια τρίτου. Στη δικογραφία αυτή συνήθως περιλαμβάνονται καταθέσεις των οικείων του θανόντος, καταθέσεις ατόμων που έχουν ιδία αντίληψη του περιστατικού, ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας- νεκροτομής, καθώς και τα αποτελέσματα ιστολογικής ή/ και τοξικολογικής ανάλυσης, εφόσον διενεργήθηκαν τοιαύτες. Εάν από τα στοιχεία της δικογραφίας κρίνεται ότι ο θάνατος οφείλεται σε παθολογικά αίτια, δικονομικά η δικογραφία τίθεται στο αρχείο από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ο οποίος υποβάλλει αυτήν στον Εισαγγελέα Εφετών για έγκριση της αρχειοθέτησης, κατ΄άρθ. 43 Κ.Π.Δ., αναφέροντας στον Εισαγγελέα Εφετών τους λόγους για τους οποίους δεν άσκησε ποινική δίωξη. Ο Εισαγγελέας Εφετών εάν έχει την ίδια άποψη με τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών εγκρίνει την αρχειοθέτηση, διαφορετικά παραγγέλλει αναλόγως (άρθ. 43&4 Κ.Π.Δ.).

Στις περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου αθλουμένων, η έρευνα θα πρέπει να δώσει απάντηση και στο ερώτημα εάν ο θανών είχε υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο και είχε διαπιστωθεί η δυνατότητά του να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου αθλήματος. Έτσι, εάν δεν είχε λάβει χώρα προσηκόντως ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος, είναι δυνατόν να προκύψει ποινική ευθύνη παντός ενεχομένου (π.χ. προπονητών, διαιτητών αγώνα, ιατρών, γονέων επί ανηλίκων αθλουμένων κ.λπ.). Υπενθυμίζεται η διάταξη του άρθ. 33&9 εδ.α Ν. 2725/1999, όπως η παρ. 9 συμπληρώθηκε με άρθ. 52&3 Ν.4908/2022 και διαμορφώθηκε με άρθρο 10&2 Ν. 5025/2023, κατά την οποία «Η έκδοση δελτίων αθλητικής ιδιότητας και η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες».

Περαιτέρω, γίνεται μνεία ότι ανάλογα ισχύουν για τον εργασιακό αθλητισμό, όπως αυτός ορίζεται στο άρθ. 38 εδ. α Ν. 4908/2022.

Συγκεκριμένα κατά την διάταξη του άρθ. 40 Ν. 4908/2022 « Η πιστοποίηση της υγείας των αθλούμενων εργαζομένων είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε διοργάνωση ή πρόγραμμα εργασιακού αθλητισμού. Η πιστοποίηση αυτή δίδεται μόνο κατόπιν συγκεκριμένων ιατρικών εξετάσεων και καταγράφεται σε κάρτα υγείας, η οποία αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλούμενου εργαζόμενου και ισχύει για ένα (1) έτος από τη θεώρησή της».

Επίσης, όσον αφορά το σχολικό αθλητισμό, στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τηρείται, με ευθύνη των διευθυντών των σχολικών αυτών μονάδων, Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.), το οποίο αξιοποιείται για την συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Κατά τη διάταξη του άρθ. 8&3 εδ. β,γ,δ Ν. 3194/2003, όπως η παρ. 3 αντικ. με την παράγραφο 2 του άρθ. 11 Ν. 4229/2014 «Το Α.Δ.Υ.Μ. καταρτίζεται μετά από τη λήψη ιατρικού ιστορικού και τη διενέργεια φυσικής εξέτασης ή, εφόσον απαιτείται, και παρακλινικής εξέτασης. Την ευθύνη συμπλήρωσης του Α.Δ.Υ.Μ. έχουν οι παιδίατροι ή γενικοί γιατροί ή, σε ειδικές περιπτώσεις, παθολόγοι, ανεξαρτήτως μονάδας ή φορέα που υπηρετούν ή συνεργάζονται, καθώς και ανεξάρτητοι ιδιώτες ιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις για λόγους προσβασιμότητας είναι δυνατή η συμπλήρωσή του και από άλλους ιατρούς».

Τέλος γίνεται μνεία ότι, σχετικά με την διαπίστωση της κατάστασης της υγείας των αθλουμένων σε ιδιωτικά γυμναστήρια (άρθ. 32 Ν. 2725/1999), ορίζονται τα ακόλουθα (άρθ. 3&9 ΠΔ 219/2006 ): « Για την εγγραφή εκγυμναζόμενου απαιτείται η τήρηση ειδικής κάρτας, στην οποία βεβαιώνεται από ιατρό ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εκγυμνάζεται ή να αθλείται στο διδασκόμενο άθλημα. Η ίδια προϋπόθεση απαιτείται και για την κατ` έτος ανανέωση της εγγραφής. Οι υπεύθυνοι του γυμναστηρίου ή της αθλητικής σχολής οφείλουν να επιδεικνύουν τις κάρτες εκγυμναζόμενων κατά τον έλεγχο που διενεργεί η επιτροπή του άρθρου 9 του παρόντος».

Τα ανωτέρω εκτιθέμενα αποτελούν κριτήρια χρήσιμα για την διευκόλυνση του έργου σας όταν συντρέχει περίπτωση χειρισμού ποινικών υποθέσεων των οποίων η οντολογική βάση στηρίζεται, εκτός άλλων, στις διατάξεις που προπαρατέθηκαν.

Οι κ.κ. Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της Χώρας παρακαλούνται για την κοινοποίηση της παρούσας σε όλους τους Εισαγγελικούς Λειτουργούς της περιφερείας τους.

Αθήνα 10-4-2023

Η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Βιργινία Σακελλαροπούλου

dikografies



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (9)

  1. Για τα εμφόλια κουβέντα??

  2. ΜΟΛΟΣΣΟΣ 04/30/2023 @ 3:37 ΜΜ

    ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΓΛΙΤΩΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ MΑΥΡΟΣ ΛΥΚΟΣ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΣ;

  3. Βασίλης Τόγιας 04/30/2023 @ 3:43 ΜΜ

    Σχετικά με την παρέμβαση της αθλητικής Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βιργινίας Σακελλαροπούλου, για το φαινόμενο των αιφνιδίων θανάτων ποδοσφαιριστών και αθλητών, ΜΗΠΩΣ να έθετε και το ερώτημα για το αν οι αθλητές που πέφτουν κάτω ήταν ΟΛΟΙ τους εμβολιασμένοι ?? Λέω μήπως …….

  4. Ηρακλής 04/30/2023 @ 3:58 ΜΜ

    το ζητούμενο ειναι να μην γλυτωσουν την τιμωρία ούτε οι δολοφόνοι (άμεσα ή έμμεσα) Εισαγγελείς και Δικαστές!
    Όπως και να έχει την Θεία ΔΙΚΗ, ΚΑΝΕΝΑΣ μας δεν την γλυτώνει

  5. AΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ 04/30/2023 @ 7:13 ΜΜ

    Εμβολιάστηκαν καλή τη πίστει, με ένα πειραματικό γενετικό σκεύασμα, υπέστησαν σοβαρές βλάβες… και μετά εγκαταλείφθηκαν στη τύχη τους.
    Η τηλεοπτική εκπομπή “Fuori dal Coro” στο κανάλι Rete4 παίζει τη γάτα με το ποντίκι, κάθε εβδομάδα με νέες αποκαλύψεις, όλο και πιο συνταρακτικές, όλο και πιο αποτρόπαιες για την ψευτοπανδημία κόβιντ.

    https://rumble.com/v2l5enm-156456562.html

  6. το μαχαιρι θα φτασει στο κοκκαλο…καποια αλλη Σακελαροπουλου….κατινα σαλαμακι εφτασε να ειναι το υψος της δημοκρατιας στο υψηστο αξιωμα…με μνημονια πρεσπες κτλ..δηλαδης το διαχωρισμος των εξουσιων εγινε γορδιος δεσμος και φαρμα του αυγειου…χρειαζεται σπαθι και ηρακλεια προσπαθεια να καθαρισει το ψευτορωμεικο ….οργανωση Μασωνων διαπλεκομενων…ψηφιστε Νατσιο το δακκαλακο που ηταν και ειναι λεβεντια ποιαστε μεσον το Θεο και γινεται στυλοι της ορθοδοξιας…για την αμαρτια τους….ρε γμ.

  7. Δηλαδή θα πεθάνει αιφνίδια ο άλλος καί η υπόθεση αυτή θα μπει στο αρχείο αρκεί να έχει εξετασθεί απο γιατρο ; Οι μυοκαρδιτιδες, περικαρδιτιδες και πάσης φύσεως παρενέργειες αποσιωπουνται και παλι ;

  8. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
    ( Έλευσις – θέρος)
    (ελευσομαι-θεριστης)
    (έρχομαι να θερισω)

  9. CONSTANTINA CHRISTODOULOU 05/01/2023 @ 3:47 ΠΜ

    Εφόσον ΟΛΟΙ κάνουν εξετάσεις πριν την ενασχόλιση τους με τον αθλητισμό, ήρθε η ώρα να δώσουν εξετάσεις και οι ασχολούμενοι με τον…ΑΛΗΤΙΣΜΟ !!! ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΛΕΥΕΤΕ, Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ !!!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*