μπλόκο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
Διαφημίσεις

Αναλύοντας τις εξελίξεις για την επέκταση του ΝΑΤΟ διερευνάται η πιθανότητα εκμετάλλευσης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν του μπλοκαρίσματος σεξομανείς άνδρες της Τουρκίας στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία. Η ανακοίνωση των σχεδίων της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάιο, αναμενόταν να προκαλέσει στεναγμό στη Ρωσία και να δείξει μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή σκέψη.

Ιστορικά, και οι δύο χώρες είχαν δεσμευτεί για μη ευθυγράμμιση με το ΝΑΤΟ για να αποφύγουν να προκαλέσουν τη Ρωσία. Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε αυτή τη στάση.

Η Φινλανδία και η Σουηδία, μαζί με τους περισσότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ, επιθυμούν να δουν τις χώρες να ενταχθούν επίσημα στη συμμαχία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο στον δρόμο για την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δείξει σαφή αντίθεση στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Η Τουρκία έχει αντιταχθεί σε άλλες αποφάσεις του ΝΑΤΟ στο παρελθόν, όπως η απόφαση της Συρίας να αποκτήσει σύστημα αμυντικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

Η στάση της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, καθώς η συμφωνία χρειάζεται ομόφωνη στήριξη από όλα τα μέλη της συμμαχίας. Ωστόσο, οι παρατηρητές του ΝΑΤΟ δεν πιστεύουν ότι η Τουρκία θα καταφέρει να εμποδίσει τελικά την ένταξη των δύο χωρών, καθώς η στήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι σημαντική για τη στρατηγική σταθερότητα της περιοχής.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία ότι οι χώρες της Βαλτικής και της Ευρώπης της Ανατολής δεν είναι μόνες τους στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Αυτό μπορεί να αυξήσει το κόστος για τη Ρωσία σε περίπτωση που αποφασίσει να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των γειτονικών χωρών του.

Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις στη Ρωσία για την ενδεχόμενη ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται. Ο ρωσικός Τύπος έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία εναντίον της Φινλανδίας και της Σουηδίας, επικαλούμενος τους κινδύνους που αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν από την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις αυτές δεν επηρεάζουν μόνο την περιοχή της Βαλτικής, αλλά και τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα. Οι προσπάθειες του Βλαντίμιρ Πούτιν να εκμεταλλευτεί την κατάσταση δεν έχουν μείνει απαρατήρητες. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες της Τουρκίας μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για μια διαπραγματευτική λύση με τη Ρωσία, ειδικά αν συνδυαστούν με την πρόσφατη συμφωνία για το φυσικό αέριο μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, η απόφαση της Τουρκίας να μπλοκάρει την είσοδο των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες αυτές. Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή έχει δυνητικά σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια της περιοχής, καθώς η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί το κενό που θα δημιουργηθεί από την απουσία των δύο χωρών από το ΝΑΤΟ.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι που γίνεται απλά και χωρίς συνέπειες. Οι πολιτικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις μπορούν να είναι σημαντικές τόσο για την Ρωσία και την Τουρκία όσο και για όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, υπάρχουν και αντίπαλοι της προσχώρησης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όπως η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Επίσης, η προσχώρηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ενδέχεται να επιδεινώσει τις σχέσεις της με κράτη όπως η Ρωσία και η Συρία, με τις οποίες έχει σημαντικές διαφορές.

Οι προεκλογικές εκστρατείες στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα έντονες και διαιρετικές. Οι αντίπαλοι του Ερντογάν κατηγορούν το καθεστώς του για αυταρχισμό, διαφθορά και καταπίεση της ελευθερίας του Τύπου και των αντιπάλων του πολιτικού συστήματος. Ο Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα ισχυρό και σταθερό καθεστώς για να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές.

 

Οι τουρκικές εκλογές και η στάση της Τουρκίας

Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου και οι αποτελέσματά τους θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και στη σχέση της με τους γείτονές της. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει σταθερή πλειοψηφία και ότι ο αντίπαλός του, ο Μουχαρεμ Ιντζέ, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την επανεκλογή του.

Η σχέση της Τουρκίας με τους γείτονές της είναι επίσης σημαντικός παράγοντας στις εκλογές. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση με την Κύπρο και η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία και στο Ιράκ έχουν δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση της με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Επίσης, η απόσταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, που είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι αυξήθηκε μετά την πρόσφατη συριακή κρίση.

Στη συνέχεια, η Τουρκία έχει σημαντική γεωπολιτική σημασία λόγω της γεωγραφικής της θέσης στη στρατηγική διασταύρωση μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Επίσης, είναι μέλος του G20 και του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει σημαντική επιρροή στην περιοχή της Μεσογείου.

 

Ο ρόλος της Δανίας και της Νορβηγίας

Η Δανία και η Νορβηγία έχουν προβάλει τα επιχειρήματά τους και το ΝΑΤΟ έχει πολιτική ανοικτών θυρών για κάθε χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί. Οι δυο χώρες έχουν εκπληρώσει και με το παραπάνω τα κριτήρια, οπότε η μη ένταξή τους αποτελεί χλευασμό για τη συμμαχία – μια συμμαχία που η Τουρκία επωφελείται από το γεγονός ότι είναι μέλος της. Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι υπέθεσαν ότι ο Ερντογάν θα περίμενε τη Σύνοδο Κορυφής προτού υποχωρήσει, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει τους “επαίνους όλων των δυτικών συμμάχων του”.

 

Πηγή: Any-news



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Techstories

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek