Λι Κετσιάνγκ
Διαφημίσεις

Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανέφερε στην ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να εναντιωθεί στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν και να προωθήσει τη διαδικασία eatforhealth της “ειρηνικής επανένωσης”. Ο Λι Κετσιάνγκ επανέλαβε την αρχή της “μίας Κίνας”, σύμφωνα με την οποία η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας.

Η Κίνα θεωρεί ότι η Ταϊβάν πρέπει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα και έχει αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Λι Κετσιάνγκ έθεσε επίσης το θέμα της αύξησης της πολεμικής ετοιμότητας των ένοπλων δυνάμεων της Κίνας, καλώντας σε ενίσχυση της στρατιωτικής εκπαίδευσης σε όλους τους τομείς.

Η απάντηση από την πλευρά της Ταϊβάν ήταν άμεση, τονίζοντας τη δέσμευσή της στην κυριαρχία, τη δημοκρατία και την ελευθερία, και απαιτώ νοντας την αναγνώριση του δικαιώματός της στη διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν, η Κίνα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Ταϊβάν είναι μια δημοκρατική χώρα που διατηρεί δική της κυβέρνηση και σύνταγμα, και ότι οι πολίτες της Ταϊβάν έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον τους.

Η Ταϊβάν έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη για μια ειρηνική λύση στο ζήτημα της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς τη χρήση βίας και αντιπαραθέσεων. Η Ταϊβάν επικροτεί το διάλογο με την Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι μόνο μέσω του διαλόγου και της κατανόησης μπορούν να βρεθούν κοινές λύσεις.

Η ανακοίνωση της Ταϊβάν αναφέρει επίσης την ανάγκη για την ενίσχυση των σχέσεων της Ταϊβάν με άλλες δημοκρατικές χώρες στην περιοχή, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή του Ειρηνικού.

Το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν πρόσθεσε ότι η Κίνα θα πρέπει να σταματήσει τις απειλές και τις προκλήσεις κατά της Ταϊβάν και να δείξει την πραγματική της πίστη στην ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Ταϊπέι.

Οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα δεν άργησαν να έρθουν. Η αμερικανική υπουργός Εξωτερικών, Τζένιφερ Μπλίνκεν, σε μήνυμα στο Twitter, δήλωσε ότι η Ταϊβάν είναι μια δημοκρατία και αξίζει τη στήριξη των συμμάχων της. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε έκκληση για ειρήνη, σταθερότητα και διάλογο μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν.

Η διαμάχη ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν έχει ρίζες σε πολλές δεκαετίες, με την Κίνα να θέλει την επανένωση με την Ταϊβάν κάτω από την αρχή της «μίας Κίνας», ενώ η Ταϊβάν έχει επιδιώξει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της ως δημοκρατικό κράτος.

Η πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν. Οι ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική επίθεση εκφράζονται από πολλούς στο νησί και η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει ζητήσει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένως εκφράσει τη στήριξή τους στην Ταϊβάν και τη διακήρυξη της κυριαρχίας της χώρας. Πρόσφατα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του για την κινεζική στρατιωτική παρουσία στον Ταϊβανικό Εμπορικό Στενό και υποσχέθηκε τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανεξαρτησία και την ασφάλεια της Ταϊβάν.

Η κινεζική κυβέρνηση αντιδρά στις ανησυχίες αυτές, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρυνθούν από τις σχέσεις με την Ταϊβάν.

Πηγή: Any-news



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Techstories

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *