ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Σεισμός στην Τουρκία: Έντονοι οι φόβοι των ειδικών για εξάπλωση της χολέρας

· Κατοχικά Νέα

Ένα μεγάλο κύμα επιδημιών θα κληθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να αντιμετωπίσουν η Τουρκία και η Συρία, μετά τις καταστροφές και τα χιλιάδες θύματα που άφησαν πίσω τους οι φονικοί σεισμοί.

«Όταν τελειώνουν οι διασώσεις, με βάση τις εκτιμήσεις που κάνουν οι Τούρκοι ειδικοί, υπάρχουν περισσότερα από 50.000 πτώματα μέσα στα ερείπια. Αυτός είναι ένας άμεσος κίνδυνος για επιδημίες, δεδομένου ότι δε θα υπάρχει τρεχούμενο νερό, θα υπάρχουν μολύνσεις . Όλα αυτά μαζί κάνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ το οποίο θα απαιτήσει τη διεθνή βοήθεια», αναφέρει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, μιλώντας στο Mega.

Οι Έλληνες επιστήμονες επισημαίνουν πως μετά από τέτοιες «βιβλικές» καταστροφές παρατηρούνται σχεδόν πάντα εξάρσεις λοιμώξεων.

Φόβοι για εξάπλωση χολέρας
«Τις πρώτες ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό περιμένουμε να δούμε κυρίως έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, ακόμη και έξαρση φυματίωσης. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο από όλα είναι μια πιθανή εξάπλωση μιας σοβαρής τέτοιας λοίμωξης, που είναι η χολέρα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να έχουμε μια μεγάλη επιδημία χολέρας», λέει στο Mega ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα μπορούσε να μην ήταν μόνο η χολέρα. Για παράδειγμα στον σεισμό του 1999 στην Τουρκία είχαμε μια πολύ μεγάλη επιδημία ηπατίτιδας. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις είχαμε αναπνευστικές λοιμώξεις οι οποίες ήταν πάρα πολύ σοβαρές και μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια εποχή post Covid», συμπλήρωσε ο κ. Κανάκης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη στη Συρία, καθώς εκεί δεν υπάρχει πρόσβαση. Οι ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη νότια Συρία καθώς θεωρείται εμπόλεμη ζώνη και η ανθρωπιστική βοήθεια περνά μονάχα από ένα πέρασμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει ήδη συναγερμό για την Τουρκία και τη Συρία και θα χρειαστεί η συνδρομή χιλιάδων γιατρών και οργανώσεων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν.

astratv.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ενδεικτική φωτογραφία ψυγείων λιανικής, όχι από κατάστημα που δέχθηκε επίθεσηΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤΑΚΤΟ – ΧΑΚΕΡ ΠΕΙΡΑΞΑΝ ΨΥΓΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ: Πάνω από 100 καταστήματα στο νέο κύμα επιθέσεων

Ενδεικτική φωτογραφία καταστροφών, όχι από τα σημερινά πλήγματα στη ΓάζαΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤΑΚΤΟ – ΝΕΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί – Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται

Ενδεικτική φωτογραφία μικρού αεροσκάφους, όχι από τη συντριβή στο Σαν ΧοσέΔΙΕΘΝΗ

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ – ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΟ ΔΡΟΜΟ: Τα αυθεντικά βίντεο της συντριβής και τα τρία κρίσιμα λεπτά της πτήσης

Μία απάντηση στο “Σεισμός στην Τουρκία: Έντονοι οι φόβοι των ειδικών για εξάπλωση της χολέρας”

  1. Μην ανησυχείτε. Αν υπάρχει εμβόλιο, θα μας υποχρεώσουν κι εμάς να το κάνουμε… προληπτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *