Διαφημίσεις

Παρασκευή και 13 σήμερα και ο μύθος λέει ότι οι προλήψεις ξεκίνησαν, όταν ένας άτακτος θεός σκότωσε τον θεό του φωτός. Ήταν ο 13ος καλεσμένος.
Προλήψεις, μύθοι και πραγματικότητα επικρατούν από τον 19ο αιώνα για την Παρασκευή και 13, μία μέρα, που όταν πέφτει στο ημερολόγιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται τα δεινά που θα συμβούν. Ουσιαστικά, ο αριθμός 13 θεωρείται ότι «σπάει» την αρμονία.

Η συγκεκριμένη μέρα θεωρείται ως γνωστόν γρουσούζικη, ωστόσο, λίγες φορές αναρωτηθήκαμε πότε και πώς προέκυψε αυτό. Ένας από τους μύθους, πάντως, βασίζεται στη σκανδιναβική μυθολογία, ενώ δεν λείπει και μία ακόμα επικρατούσα άποψη που έχει τις ρίζες της στη Βίβλο.

Πριν φτύσετε, λοιπόν, τον κόρφο σας αν σήμερα δείτε μαύρη γάτα, ή προτού αποφασίσετε να μείνετε στο σπίτι, διαβάστε πώς ξεκίνησαν όλα – τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο.

Παρασκευή και 13: Ο μύθος του άτακτου Λόκι

Ο θεός Οντίν παρέθεσε δείπνο στη Βαλχάλα και ήταν προσκεκλημένοι 12 θεοί. Όμως εμφανίστηκε απρόσκλητος ο θεός της Απάτης, ο Λόκι και γρήγορα έγιναν 13. Δεν υπήρχε όμως θέση για εκείνον και τότε ο Λόκι κατάφερε να εξαπατήσει τον θεό του χειμώνα, τον Χουρ, και εκείνος δολοφόνησε τον θεό του φωτός και της αθωότητας, τον Μπαλντρ.

Τότε, η Γη βυθίστηκε στο σκοτάδι, σύμφωνα με τον μύθο και έτσι, ο αριθμός 13 θεωρείται γρουσούζικος.

Γιατί Παρασκευή;

Η Παρασκευή θεωρείται πως ίσως συνδέεται με την ημέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός, αν και οι ειδικοί εικάζουν ότι ένα διάσημο βιβλίο της εποχής, «Παρασκευή και 13», διέδωσε ακόμα περισσότερο τις σχετικές προλήψεις.

Μία άλλη θεωρία, προέρχεται πάλι από τη Βίβλο, καθώς ημέρα Παρασκευή φέρεται να έγινε η μεγάλη πλημμύρα από την οποία διασώθηκε μόνο ο Νώε και η οικογένειά του. Παρασκευή ήταν και η μέρα που η Εύα έδωσε στον Αδάμ το απαγορευμένο μήλο.

ilialive.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

9 σχόλια στο “Παρασκευή και 13: Η μέρα που η Γη βυθίστηκε στο σκοτάδι – Τι λέει ο μύθος”
  1. Παρασκευή και 13 του Οκτωβρίου 1307 γέννησε και τις προλήψεις για την γρουσουζικη Παρασκευή.Ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος συνέλαβε όλους τους ηγέτες του τάγματος και τους Ναίτες ιππότες και μετά από βασανιστήρια τουςέστειλε στην πυρά.. Μετά από αυτό το γεγονός γεννήθηκε ο θρύλος της κατάρας του τελευταίου Μαγίστρου Ζακ ντε Μολέ..

  2. On Friday, October 13th, 1307, King Philip IV of France, in league with Pope Clement V ordered all Templars to be rounded up and thrown in prison. The Knights were accused of numerous crimes including heresy and treason. For two hundred years the Knights Templar had been the most dominant force in Christendom, but after their defeat at the Siege of Acre and the loss of the Holy Land, their influence began to wane.

  3. Επίσης Παρασκευή και 13 (Απριλίου 1204) κατελήφθη η Κωνσταντινούπολη από τους σταυροφόρους της Δ’ Σταυροφορίας.

  4. Κατά μία άλλη προσέγγιση,
    σύμφωνα με τη Βιβλική Προφητεία
    Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον
    Το μέλλον πάντα μπορεί να αναζητηθεί στο παρελθόν.
    Όλη η Θεϊκή δημιουργία είναι φύσει κυκλική.
    Πάντα επαναλαμβάνεται όπως οι εποχές [καιροί].
    Όχι χρονολογικά [Εκκλ.1,9]
    Ο αριθμός 19 είναι ένας κύκλος

  5. Αντίστοιχα, οι αρχαίοι κάτοικοι του Μεξικό, περιφρονούσαν το γραμμικό χρόνο, θεωρώντας ότι αυτός ρέει κυκλικά και τα πράγματα επαναλαμβάνονται με παρόμοιο αλλά ταυτόχρονα εξελικτικό τρόπο.

    Το Δεκατρία αποτελούσε για εκείνους, ένα χρόνο, ο οποίος αντιπροσώπευε την ολοκλήρωση της χρονικής σειράς.

  6. Όπως πάνω έτσι κάτω…

    Η ημέρα Παρασκευή, κατά τους Αρχαίους Έλληνες ήταν ημέρα της Αφροδίτης – dies Veneris των Ρωμαίων.

    Η Tlahuizcalpantecuhtli ήταν η αντίστοιχη θεά Εωσφόρος –πρωινός αστέρας, των Αζτέκων.

    Θεωρούσαν την Αφροδίτη σαν τον Θεό του πολέμου.

    Το ιερό ημερολόγιο που το ονόμαζαν Τζόλκιν (Τζolk’ in) αποτελούνταν από 260 ημέρες [20 * 13 ] και σχετιζόταν με τους κύκλους της Αφροδίτης.

  7. ο αριθμός 13 χαρακτηρίζεται ως ημερολογιακός κύκλος.

    Είναι το στοιχείο μετάβασης από έναν κύκλο σε έναν άλλο.

    Για παράδειγμα, κοιτάζοντας το ρολόι, η 13η ώρα είναι η 1η

    Ο αριθμός 13, είναι η εκδήλωση της ενέργειας [θετική ή αρνητική]

    Η άφιξη ενός νέου άγνωστου κύκλου [13], σηματοδοτεί την αβεβαιότητα, τον δισταγμό, την αστάθεια τη μεταμόρφωση, το τέλος , την ανανέωση, τη ρήξη – μια πολύ σημαντική αλλαγή.

  8. Αν ξεχασουμε το κειμενο το οποιο περιεχει ενα μυστικο ιδιωτικης χρησεως.
    Θα παρω το τελευταιο σχολιο της FILARIANNA για τον αριθμο 13 ο αριθμος αυτος ειναι ενας αριθμος που βλεπω απο την παιδικη μου ηλικια αλλα οχι μονο του σχεδον παντα ειναι και ο αριθμος 11 εκει. Δηλαδη 11 – 13 11:13 κτλπ. Κι ενω για τον 11 εχω καταληξει ελειπε ο 13 τι ρολο επαιζε. Ουσιαστικα το 11 ειναι το τελος ενος κυκλου και το 13 η αρχη αλλα και αντιστροφα τελος και αρχη μαζι 11 – 13

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek