Διαφημίσεις
Άρθρο – καταπέλτης των New York Times κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις • Η μαγική εικόνα του Μαξίμου και η σκοτεινή πραγματικότητα στο εσωτερικό της χώρας • «Χτύπημα» και για τα μεγάλα λόγια από το βήμα του Κογκρέσου.

Ένα πολύ σκληρό άρθρο που ασκεί σφοδρή κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό δημοσιεύουν σήμερα οι New York Times και επανέρχονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών και τον ορυμαγδό αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει.

Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Η σαπίλα στην καρδιά της Ελλάδας είναι τώρα καθαρή για να τη δει ο καθένας» και το υπογράφει ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ, ο οποίος ζει στην Αθήνα και γράφει ρεπορτάζ για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η αμερικανική εφημερίδα «χτυπά» το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, μετά το δημοσίευμα που συνέκρινε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων με πρακτικές που θυμίζουν τις εποχές της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα.

Το κείμενο ξεκινά με αναφορές στον Απρίλιο του 2018 και τις «δεσμεύσεις» του τότε αρχηγού της αξιωματικής για μια «κυβέρνηση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του πολίτη» και για την εξάλειψη πρακτικών του παρελθόντος περί νεποτισμού και διαφθοράς. Υπενθυμίζει, ακόμη, τη δήλωσή του όταν εξελέγη πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα «μπορεί να σηκώσει υπερήφανα και πάλι το κεφάλι».

Ο Κλαπ επισημαίνει ότι μετά από τρία χρόνια αρκετοί εκτός συνόρων είναι πεπεισμένοι για την μεταρρύθμιση, επισημαίνοντας τις κινήσεις εταιρειών όπως η Microsoft, η Pfizer και η JP Morgan στη χώρα και σημειώνει την επιθετική διεκδίκηση μεγάλης μερίδας από τον τουρισμό, όμως τα… καλά λόγια σταματούν κάπου εδώ.

«Όμως στο εσωτερικό της χώρας, κυριαρχεί μια πιο σκοτεινή πραγματικότητα» γράφουν οι New York Times και συνεχίζουν «η διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων που υποσχέθηκε να ξεριζώσει ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά, σε αρκετές περιπτώσεις, δείχνουν να έχουν συγκεντρωθεί και να βαθαίνουν. Τις τελευταίες εβδομάδες ένα σκάνδαλο υποκλοπών έχει αποκαλυφθεί, καταγράφοντας την σήψη. Έχει ονομαστεί το Watergate της Ελλάδας και έχει αποκαλύψει το μέγεθος της παρακολούθησης κάτω από την… αστραφτερή επιφάνεια. Το “Ελλάδα 2.0” που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης, αποδεικνύεται ότι είναι μια από τα ίδια».

Έπειτα από μια εκτενή αναφορά στην υπόθεση παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη και στην απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι εδώ και δεκαετίες είναι συνηθισμένη πρακτική η παρακολούθηση τηλεφώνων στο ελληνικό κράτος.

«Όπως υπό τον κ. Μητσοτάκη, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει μετατραπεί σε μια γραφειοκρατική υπηρεσία χωρίς λογοδοσία. Μια από τις πρώτες ενέργειές του ως πρωθυπουργός ήταν να θέσει υπό τον έλεγχο του γραφείου του την ΕΥΠ και στη συνέχεια να βάλει, μέσω τροπολογίας, ως διοικητή της ένα πρώην στέλεχος μεγάλης εταιρείας ασφάλειας. Από τότε ο αριθμός των παγιδευμένων τηλεφώνων έχει σταθερά αυξηθεί. Κατά μέσο όρο, πέρυσι, 42 συσκευές παγιδεύονταν κάθε ημέρα και συνολικά 15.000 ελληνικά τηλέφωνα βρέθηκαν υπό κυβερνητική παρακολούθηση» γράφει η εφημερίδα.

Ο Αλεξάντερ Κλαπ υπογραμμίζει ακόμη: Το πρόβλημα δεν είναι εάν η διαφθορά υπό τον κ. Μητσοτάκη είναι μεγαλύτερη από προηγούμενες κυβερνήσεις ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στην πραγματικότητα της χώρας και σε εκείνη που ο Μητσοτάκης επιμένει να δείχνει στο εξωτερικό.

Η Intellexa, ο Δημητριάδης και τα ερωτήματα

Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Γρηγόρη Δημητριάδη και τις αποκαλύψεις για τις ενέργειές του, αρκετές από τις οποίες δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» σε ρεπορτάζ της:

Θα μπορούσε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη να βρίσκεται πίσω από όλα αυτά; Δεν γνωρίζουμε, αλλά ένα στοιχείο βγαίνει μέσα από το πρωθυπουργικό γραφείο. Την τέταρτη ημέρα της θητείας του ο κ. Μητσοτάκης διόρισε τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας και ανιψιός του, ως προσωπικό του γραμματέα. Η θέση είναι κρίσιμη στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί το σύνδεσμο του πρωθυπουργού με άλλους κρατικούς φορείς και την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας. Τους τελευταίους μήνες Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν κάνει σημαντικές αποκαλύψεις για τον κ. Δημητριάδη, κυρίως πως όταν ήταν στο πρωθυπουργικό γραφείο πραγματοποίησε συναλλαγές με μια ομάδα επιχειρηματιών που είχαν σχέσεις με τον ιδιοκτήτη της Intellexa, της εταιρείας που έχει το λογισμικό Predator.

Μένει να φανεί το μέγεθος, εάν υπάρχει, της γνώσης που είχε ο πρωθυπουργός για τη χρήση του Predator στην Ελλάδα. Δεν έχει απαντήσει ευθέως για το ζήτημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σκάνδαλο που έχει φέρει αναταραχή στην κυβέρνησή του μπορεί να προέρχεται από «σκοτεινές δυνάμεις εκτός χώρας». Μέλη της κυβέρνηση αρνούνται ότι έχει αγοραστεί το κακόβουλο λογισμικό, όμως το ερώτημα εάν η κυβέρνηση αγόρασε δεδομένα που αντλήθηκαν από τέτοιου είδους παρακολουθήσεις παραμένει ανοιχτό.
Άλλη μια ερώτηση: Τα γραφεία της Intellexa δεν έχουν τεθεί υπό έρευνα ακόμη και φέρονται να συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Γιατί;

«Τον Μάιο, όταν άρχισαν να έρχονται στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία του σκανδάλου παρακολουθήσεων, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για να μιλήσει στο Κογκρέσο για τη σημασία των δημοκρατικών αξιών και την μάχη κατά του αυταρχισμού. Για 40 λεπτά μιλούσε για την ανάγκη της κοινωνικής εμπιστοσύνης και για τους δυνατούς θεσμούς. “Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η αλαζονεία, ο εξτρεμισμός και οι υπερβολές είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τη δημοκρατία”. Το ερώτημα προς τον κύριο Μητσοτάκη είναι: Γιατί δεν αισθάνεται κι εκείνος το ίδιο;» καταλήγει με νόημα ο αρθρογράφος.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “New York Times: Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πια ολοφάνερη”
  1. “Πολιτικοί ανεμοδείκτες δείχνουν τον δρόμο…
    Να πάει, όχι. Να τον πάνε, ναι! Ποιοι; Αυτοί που εκτός Ελλάδος κανονίζουν την τύχη της”…

    –> vhmavochas.gr/2022/08/blog-post_734.html

    –> youtube.com/watch?v=WuQUPCfCAnE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek