Διαφημίσεις

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Ο 27χρονος χιμπατζής, ήταν ο μεγαλύτερος από τους εννέα του Πάρκου, με ύψος 1,60 σε όρθια θέση και βάρος 60 κιλά.

Κατάφερε να υπερπηδήσει τα ηλεκτροφόρα καλώδια και να περάσει την τάφρο που υπάρχει περιμετρικά, με τη διοίκηση να παίρνει την απόφαση να τον θανατώσει. Αυτόπτης μάρτυρας υποστήριξε πως δεν είδε κάποιον από το προσωπικό με όπλο νάρκωσης αλλά μόνο έναν άνδρα με πυροσβεστήρα. «Προσπαθήσαμε να τον οδηγήσουμε πίσω αλλά δεν είχε καμία αντίδραση» λέει ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ ενώ για το περιστατικό διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ο χιμπατζής βγήκε στον περιβάλλοντα χώρο του Πάρκου και οι υπεύθυνοι δεν μπόρεσαν να τον πιάσουν. Αποφάσισαν να τον θανατώσουν ισχυριζόμενοι πως δεν μπορούσαν να του κάνουν αναισθητική ένεση, αφού θα χρειάζονταν 15 λεπτά για να δράσει.

Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ είπε στον ΑLPHA ότι χρησιμοποιήθηκε πυροσβεστήρας που δεν περιλαμβάνεται στο «πρωτόκολλο» που επικαλείται το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, αλλά ήταν προφανώς μια προσπάθεια για να φοβίσουν το ζώο και να μπορέσουν να το πιάσουν.

Για πυροσβεστήρα έκανε λόγο ένας αυτόπτης μάρτυρας… Όταν ρωτήθηκε εάν το ζώο μπορούσε να γλιτώσει: «Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, γιατί μια νάρκωση σε ένα ζώο που έχει υψηλή αδρεναλίνη εκείνη τη στιγμή θα έκανε 15-20 λεπτά για να μπορεί να πιάσει. Προσπαθήσαμε να τον οδηγήσουμε πίσω αλλά δεν είχε καμία αντίδραση».

Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντολογική Ομοσπονδία οργανώνει για σήμερα Κυριακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ενώ σε ανακοίνωση της κάνει λόγο ότι στην ανακοίνωση του πάρκου, «δεν διευκρινίζεται το πώς έφυγε το ζώο και ξέφυγε από το κλουβί του και σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε εν ώρα λειτουργίας του πάρκου και ενώ βρίσκονταν εκεί επισκέπτες».

«Όπλο για να τον ναρκώσουν δεν είδα»
Την ώρα που ο χιμπατζής βγήκε από το κλουβί υπήρχαν επισκέπτες. Ενας από αυτούς μίλησε στον ALPHA: «Φτάνουμε έξω από την πύλη, βάζουμε την μικρή στο καρότσι και ξαφνικά σηκώνω το βλέμμα μου και βλέπω ένα χιμπατζή να είναι σε μια κολώνα πάνω και να έχει σηκωθεί όρθιος. Μιλάμε για πάνω από 1,80 ύψος, κατάμαυρος. Λέω στη γυναίκα μου βάλε το παιδί γρήγορα στο αυτοκίνητο. Με το που μπαίνουμε μέσα στο αυτοκίνητο, κάνει μια κίνηση και πηδάει, από τρία μέτρα που είναι η κολόνα. Έχουμε κάτσει μέσα κλειδωμένοι και ακούμε μια ειδοποίηση από τα μεγάφωνα μείνετε όλοι στα αυτοκίνητα γιατί έχει διαφύγει ζώο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 20 άτομα από το προσωπικό του πάρκου βγήκαν έξω σε μια προσπάθεια να τον πιάσουν, ενώ κάποιος κρατούσε πυροσβεστήρα: «Όπλο για να το ναρκώσουν δεν είδα. Ο ένας κρατούσε πυροσβεστήρα. Ο χιμπατζής έφυγε μέσα στα χωράφια προς τη Λεωφόρο, επικρατούσε ένας πανικός. Είμαι συγκλονισμένος, τρέμω».

Η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για την θανάτωση του χιμπατζή:

«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν τότε δύο τζάγκουαρ είχαν περάσει τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας και να θανατωθούν…

Αντιδράσεις στα social media
Η απόφαση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου να θανατώσει τον χιμπατζή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Twitter, με πολλούς να επικρίνουν τόσο την απόφαση θανάτωσής του, όσο και το γεγονός ότι το ζώο αντί να βρίσκεται ελεύθερο στη φύση, βρισκόταν περιορισμένο στο ζωολογικό κήπο.

Τα stories που ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο:

reader.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “Αττικό Ζωολογικό Πάρκο – Θανάτωση χιμπατζή: Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, λέει ο Λεσουέρ”
  1. Είσαστε παλιομαλάκες άχρηστοι, ανίκανοι να φυλάξετε και να προστατέψετε τα ζώα. Και σας ξέφυγε ο καημένος ο χιμπαντζής και τον σκοτώσατε εγκληματίες. Να σκοτώσετε τα παιδιά σας, μαλάκες!

  2. αυτα για να ξερετε τι ΣΑΣ περιμενει, οταν σας ερθει να πατε κοντρα στους “κανονες ασφαλειας” τους

  3. Ωραια Ο χιμπατζης θα επρεπε να ειναι στο σπιτι του Αφου ομως ειναι στην πολη και αφου δραπετευσε ειναι επικυνδυνος για αθωους ανθρωπους Και αφου δεν υπηρχε ασφαλεστερος τροπος καλα εκαναν και τον σκοτωσαν Καθηερινα αλλωστε σφαγιαζονται εκατομυρια ζωακια για να γεμισουμε τις σαπιοκοιλιες μας Ο θανατος ενος χιπατζη μας μαρανε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *