Διαφημίσεις


Η αναδιάρθρωση είναι μία από τις επιλογές που πρέπει να εξεταστούν για την Ελλάδα, γεγονός που εξηγεί γιατί η χώρα έχει λάβει αξιολόγηση στο κατώτερο κλιμάκιο “speculative”, επεσήμανε ο David Beers, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor΄s Corp. στο πλαίσιο του Future of Finance Forum που διοργάνωσε ο οίκος.


Υπενθυμίζεται ότι η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “BB+” νωρίτερα το τρέχον έτος.


Οι δημογραφικές πιέσεις στα δημόσια οικονομικά κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα διατηρήσουν τις πιέσεις στις κρατικές αξιολογήσεις, σύμφωνα με τον Beers.


O αναλυτής υποστήριξε πως η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική αποκλίσεων μεταξύ της δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών-μελών και των οικονομικών τους επιδόσεων.


Ο ίδιος έκανε λόγο για πιθανές πολιτικές αντιστάσεις εντός της Ευρωζώνης στην δημοσιονομική σύσφιξη, που θα διαφοροποιήσουν τις επιπτώσεις των προσπαθειών μείωσης του χρέους για κάθε χώρα του μπλοκ.


“Ένα ενδεχόμενο είναι ότι οι ισχυρότερες χώρες θα πρέπει να αποδεχτούν ανοιχτά ένα μέλλον που κατά κάποιο τρόπο περιλαμβάνει το μοίρασμα του βάρους των χρεών”, αν και δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, δήλωσε ο Beers.


Moody΄s: Διατηρεί αρνητικό outlook για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο


Η συνεχιζόμενη αδυναμία και επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων καθώς και οι χρηματοδοτικές συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να δικαιολογούν το αρνητικό outlook για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο καθώς και τις ανεξάρτητες αξιολογήσεις τους, αναφέρει η Moody΄s Investors Service στο νέο ειδικό σχόλιό της για την ελληνική τραπεζική αγορά.


“Η πρόσφατη ανακοίνωση των τελευταίων μακροοικονομικών δεδομένων για την Ελλάδα, καθώς και τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών υποδεικνύουν μια τροχιά που επιβεβαιώνει σε γενικές γραμμές τις προσδοκίες της Moody΄s και σε αυτό το πλαίσιο και τις αξιολογήσεις και το outlook που ήδη φέρουν οι ελληνικές τράπεζες”, σημειώνει ο κ. Constantinos Kypreos, αντιπρόεδρος – Senior Analyst της Moody΄s Financial Institutions Group.



Ωστόσο, η Moody΄s προειδοποιεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών παραμένουν στο άνω εύρος των εκτιμήσεων και ότι η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει την πιθανότητα αρνητικών δράσεων αξιολόγησης.


Στη νέα έκθεση της Moody΄s επισημαίνεται πως οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα (με αξιολόγηση “Ba1”) παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, με το ΑΕΠ να υποχωρεί 3,7% το δεύτερο τρίμηνο του 201 ενώ αυξημένη ανεργία επηρεάζει αντίστροφα τον τραπεζικό κλάδο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 9% των συνολικών δανείων το πρώτο εξάμηνο του 2010 ενώ ο κλάδος συνολικά έχει γίνει ζημιογόνος, αν και οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες συνεχίζουν να υπεραποδίδουν των μικρότερων. Επιπλέον, οι εκροές των καταθέσεων, οι οποίες έφτασαν τα 31 δισ. ευρώ από την έναρξη του έτους, και ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από τις αγορές ομολόγων και τις χρηματαγορές ασκούν χρηματοδοτικές πιέσεις στον κλάδο.


Αν και οι πιέσεις αντιμετωπίζονται από την πρόσβασή τους στην ΕΚΤ, ο οίκος σημειώνει πως η προσωρινή φύση των μέσων στήριξης της ΕΚΤ σημαίνει πως το σύστημα χρειάζεται να βελτιώσει τη χρηματοδοτική του δομή και να μειώσει μεσοπρόθεσμα δραστικά τη χρηματοδότησή του από την ΕΚΤ, όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς προς την Ελλάδα.


Η Moody΄s αντιμετωπίζει θετικά το ισχυρό ξεκίνημα που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σημειώνει παράλληλα ότι οι ελληνικές τράπεζες (με την εξαίρεση της Αγροτικής Τράπεζας) διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσουν κάποιες νέες πιστωτικές απώλειες επιπλέον αυτών που έχουν καταγράψει έως σήμερα, όπως άλλωστε έδειξαν και τα τεστ κοπώσεως που πραγματοποίησε τον Ιούλιο του 2010 η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Εποπτείας των Τραπεζών (CEBS).


Ως επιπλέον “μαξιλάρι”, επιπλέον κεφάλαια είναι διαθέσιμα στις υποκεφαλαιοποιημένες τράπεζες μετά τη σύσταση του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των 10 δισ. ευρώ που αποτελεί στοιχείο του πακέτου στήριξης της Ελλάδας, επισημαίνει η Moody΄s.


Ωστόσο, η Moody΄s σημειώνει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους – κίνδυνο που η Moody΄s θεωρεί μικρό όπως υποδεικνύεται από την αξιολόγηση της αλλά όχι ανύπαρκτο – και τον αντίκτυπο από τις απομειώσεις κρατικών ομολόγων στον τραπεζικό τομέα που θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένες από τις τράπεζες σε αδυναμία πληρωμών.

Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *