ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα – H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

· Κατοχικά Νέα

Η ευλογιά των πιθήκων έφτασε και στη χώρα μας, καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα.

Πρόκειται για άνδρα που ταξίδεψε πρόσφατα στην Πορτογαλία. Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο του ΕΟΔΥ ήταν θετικός, ενώ αναμένεται και η γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού από εργαστήριο του ΑΠΘ.

Ο άνδρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει ότι «ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Σήμερα 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Προκειται για άνδρα με προσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ελληνική παραθαλάσσια πόλη - φωτογραφία αρχείουΕΛΛΑΔΑ

Βαρύ πένθος για τον Αχιλλέα Μπέο: Πέθανε ξαφνικά η 65χρονη αδελφή του Βάσω ενώ κολυμπούσε

Πλοίο στη θάλασσα - φωτογραφία αρχείου για την ένταση στην Ανατολική ΜεσόγειοΕΛΛΑΔΑ

MarineTraffic: Η περιοχή νότια του Καστελόριζου εμφανίζεται ως «Fethiye–Kaş Marine National Park» – Γιατί η ψηφιακή ονομασία έχει σημασία

Κώδικας και σύστημα τεχνητής νοημοσύνης σε οθόνη - φωτογραφία αρχείουTech

Προσωπικά δεδομένα 2,5 εκατ. ανθρώπων σε κίνδυνο: Πρόστιμα 350.000 ευρώ μετά από ransomware σε ελληνικά συστήματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά