Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μια μεγάλη έκθεση, με θέμα τους ήρωες της Αρχαίας Ελλάδας, την οποία θα μπορεί κανείς να θαυμάσει από τις 5 Οκτωβρίου 2010 έως τις 3 Ιανουαρίου 2011, στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Ίδρυμα στο Μανχάταν.
Η έκθεση τιτλοφορείται ”Ήρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα” και συγκεντρώνει περισσότερα από ενενήντα εξαιρετικά έργα τέχνης της αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής περιόδου, από συλλογές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Στόχος της είναι να δείξει πώς οι αρχαίοι Έλληνες ήρωες γίνονταν αντιληπτοί και πώς λειτούργησαν ως πρότυπα.
Η έκθεση περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά γλυπτά μεγάλης κλίμακας, διακοσμημένα κεραμικά, εγχάρακτους πολύτιμους λίθους και άλλα αντικείμενα μικροτεχνίας.
Διερευνά δε, την ανθρώπινη ανάγκη για ύπαρξη ηρώων ως προτύπων στην αρχαιοελληνική τέχνη.
Στα σημαντικότερα εκθέματα περιλαμβάνονται ένας μελανόμορφος αμφορέας που απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Αίαντα να παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι έξω από την Τροία, ένα μαρμάρινο γλυπτό του κορμού ενός μυθικού αθλητή, ένα χάλκινο κορινθιακό κράνος, ένας μελανόμορφος κρατήρας που απεικονίζει την απόδραση του Οδυσσέα από τη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου καθώς και ένα μαρμάρινο γλυπτό της κεφαλής του τελευταίου, ένα γλυπτό του Ηρακλή ως αγένειου νέου, ένα μαρμάρινο ανάγλυφο με σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο και ένα χρυσό περιδέραιο με την προτομή του ΜεγάλουΑλεξάνδρου.
Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες με διαφορετικό συμβολισμό και νόημα.
Στην πρώτη προβάλλεται η έννοια της πολυπλοκότητας της ηρωικής στάσης και συμπεριφοράς και τα εκθέματα της, παρουσιάζουν σκηνές της ζωής των τεσσάρων μεγάλων μυθικών ηρώων της αρχαιότητας, του Ηρακλή, του Αχιλλέα, του Οδυσσέα και της Ωραίας Ελένης.
Παρόλο που αναδύονται κοινά μοτίβα, όπως η θεϊκή καταγωγή και οι αξιομνημόνευτες γεννήσεις των ηρώων, οι αξιόλογοι άθλοι που πραγματοποίησαν στην πρώτη τους νιότη και η συχνά ταραγμένη εμπειρία τους στο γάμο, τα γνωρίσματα του χαρακτήρα, οι αγώνες και οι θάνατοι αυτών των τεσσάρων μορφών ήταν σαφώς διαφορετικά.
Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης, ”Ήρωες στη Λατρεία” επεκτείνεται στην πίστη ότι ο ήρωας επιβιώνει και μετά τον θάνατο του, κερδίζοντας υστεροφημία και διαμέσου της αρχαίας ελληνικής πρακτικής, να λατρεύονται οι ήρωες, σε τοπικά ιερά.
Η τρίτη ενότητα, ”Ήρωες ως Πρότυπα”, φέρνει την έκθεση πιο κοντά στις σύγχρονες ιδέες για τον ηρωισμό, εξετάζοντας το πώς οι αρχαίοι Έλληνες πολεμιστές, αθλητές, μουσικοί και ηγέτες διαμόρφωσαν τη συμπεριφορά τους, και μερικές φορές την εικόνα τους, στα πρότυπα των ηρώων.
Η έκθεση οργανώθηκε από το Walters Art Museum, της Βαλτιμόρης, σε συνεργασία με το Frist Center for Visual Arts, του Νάσβιλ, το San Diego Museum of Art και το Θυγατρικό Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης (ΗΠΑ).
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice