Διαφημίσεις
Στην εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα από τις αρχές του 2011 προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορισθεί η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου που αποτελεί το 32% των πρωτογενών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού.


Να σημειωθεί πως από το 2001 οι δαπάνες για μισθούς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60%, καθώς από 10 δισεκατομμύρια ευρώ το 2001 θα διαμορφωθούν φέτος σε 16,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι θέσεις της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο τέθηκε επί τάπητος κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.
Οι υπουργοί εστίασαν στην άσκηση μισθολογικής πολιτικής με ορθολογικά κριτήρια και στην άσκηση επιδοματικής πολιτικής με ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια από κεντρικό φορέα εκταμιεύσεως.
Σήμερα, όπως αναφέρθηκε, υπάρχει μεγάλη ασυμμετρία αμοιβών μεταξύ των υπαλλήλων, τόσο στην σχέση καταληκτικού προς εισαγωγικό μισθό, όσο και στην διαφοροποίηση των μηνιαίων αποδοχών ανά υπουργείο.
Το 40 περίπου τοις εκατό της συνολικής μισθολογικής δαπάνης αφορά στην πληρωμή επιδομάτων, τα οποία δεν θεσμοθετούνται κεντρικά και δεν υπακούουν στην σύνδεση της αμοιβής με τα αποτελέσματα.
Ενδεικτικά, μετά τον υπολογισμό των επιδομάτων οι μηνιαίες (βασικές) αποδοχές του νεοεισερχόμενου στο Δημόσιο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορεί να είναι από 1.280 ευρώ έως 2.309 ευρώ.
Ομοίως, ένας υπάλληλος με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 17 χρόνια υπηρεσίας έχει μηνιαία αμοιβή 1.726 ευρώ στο υπουργείο Παιδείας, 2.108 ευρώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης και 3.194 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών.
Η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει ένα δικαιότερο σύστημα, το οποίο θα συνδέεται με την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων, θα ακολουθεί το σύστημα σταδιοδρομίας, θα σχετίζεται με την σπουδαιότητα των καθηκόντων και θα λαμβάνει υπ’ όψη τις γενικότερες συνθήκες εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα ήταν 38,7% υψηλότερος από το μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ήτοι 26.556 ευρώ έναντι 19.147 ευρώ.
Ωστόσο, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει πως το 80% των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση έχει αποδοχές μεταξύ 1.000 -1.500 ευρώ.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η πραγματική μείωση μισθού για κάθε δημόσιο υπάλληλο ξεπερνά το 25% του εισοδήματός του με πληθωρισμό άνω του 5% αθροιστικά κατ΄ ελάχιστο όριο τη διετία 2009-2010. Η ονομαστική δε μείωση του εισοδήματος ενός δημοσίου υπαλλήλου θα είναι κατ΄ ελάχιστο το 2010 κατά 15-20%.

Οι στόχοι του νέου μισθολογικού συστήματος:
1χετίζετα) Να συνδέεται με την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων
2) Να ακολουθεί το σύστημα σταδιοδρομίας
3) Να συνδέεται με τη σπουδαιότητα των ασκούμενων καθηκόντων και την κατοχή θέσεων ευθύνης
4) Να σ
ι με το παραγόμενο αποτέλεσμα
5) Να συγκλίνει από άποψη δομής και τάσεων προς τα ευρωπαϊκά συστήματα αμοιβών
6) Να λαμβάνει υπόψη τις γενικότερες συνθήκες εργασίας

Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek