Ειδικότερα, η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφορά σε έξι συμβάσεις που ανατέθηκαν απευθείας στην ίδια επιχείρηση και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η αναδιαπραγμάτευσή τους.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της αξίας τους και φυσικά τη ζημία του κράτους.
Η αξία μιας εκ των αρχικών συμβάσεων που ανατέθηκαν από το δήμο Βασιλικών το 2004 ανερχόταν σε 1,7 εκατομμύριο ευρώ περίπου, αλλά μετά από τις αναδιαπραγματεύσεις υπερδιπλασιάστηκε η αξία της σε 3,7 εκατομμύρια ευρώ.
Σε άλλη σύμβαση που ανατέθηκε από το δήμο Εγνατίας το 2002 και ανερχόταν σε 440.000 ευρώ, ύστερα από αναδιαπραγματεύσεις άγγιξε το 1,3 εκατομμύρια ευρώ, αυξήθηκε δηλαδή περισσότερο από 200%.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς αποτελούσε σύνηθες φαινόμενο οι αυξήσεις της αξίας των συμβάσεων να ανέρχονται έως και 300%.
“Δεδομένου ότι οι συμβάσεις ανατέθηκαν απευθείας στην ίδια επιχείρηση, καμία σχετική προκήρυξη συμβάσεων δεν δημοσιεύθηκε, ούτε κινήθηκαν διαφανείς διαδικασίες“, υπογραμμίζει η Επιτροπή.
Σημειώνεται ακόμα ότι λόγω αυτών των ενεργειών αποκλείστηκαν άλλες ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ενώ με την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων “οι αρχές όχι μόνο δεν σεβάστηκαν τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης, οι οποίες κατοχυρώνονται από τους κανόνες της Ε.Ε. για τις δημόσιες συμβάσεις, αλλά μπορεί ενδεχομένως να οδήγησαν σε σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων“.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice