Εκατοντάδες Τούρκοι εθνικιστές τέλεσαν την Παρασκευή μουσουλμανική προσευχή σε παλαιό αρμενικό καθεδρικό ναό που βρίσκεται κοντά στη μεθόριο με την Αρμενία, σε μια κίνηση που ενέχει τον κίνδυνο να επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα σε Άγκυρα και Ερεβάν.
Η προσευχή των εθνικιστών ήλθε ως «απάντηση» στην πρόσφατη ιστορική λειτουργία σε αρμενικό ναό της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η λειτουργία στην εκκλησία της λίμνης Βαν παρουσιάστηκε από την Άγκυρα ως «χείρα φιλίας» προς το Ερεβάν -επρόκειτο για τη δεύτερη τέτοια κίνηση της κυβέρνησης μετά την ιστορική πατριαρχική λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Αύγουστο.
Η συλλογική προσευχή, για την οποία είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη, διοργανώθηκε από το αντιπολιτευόμενο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) στον Καθεδρικό Ναό της Ανί, πρωτεύουσας ενός αρμενικού μεσαιωνικού βασιλείου κοντά στο Καρς, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Αρμενία.
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός του κόμματος αυτού που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στο τουρκικό Κοινοβούλιο, παρέστη στην προσευχή στο ναό αυτόν που χρονολογείται από τις αρχές του 11ου αιώνα και έχει υποστεί πολλές ζημιές από τα χρόνια.
Μια τεράστια τουρκική σημαία κυμάτιζε στο κτίριο.
Οι περιφερειακές αρχές και η κυβέρνηση της Τουρκίας έδωσαν το «πράσινο φως» για την τέλεση της προσευχής αυτής.
Ορισμένες τουρκικές εφημερίδες αφήνουν να εννοηθεί ότι η κίνηση του MHP να χρησιμοποιήσει την εκκλησία αυτή για την τέλεση προσευχής έγινε σε απάντηση στην ιστορική λειτουργία για την οποία δόθηκε άδεια από τις τουρκικές αρχές να τελεστεί για πρώτη φορά εδώ και 95 χρόνια, στις 19 Σεπτεμβρίου, στην αρμενική εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Βαν, στην ανατολική Τουρκία.
Άλλοι παρατηρητές είπαν ότι η πρωτοβουλία αυτή είχε άμεσα στο στόχαστρο το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο κατάφερε πρόσφατα μια σημαντική νίκη κατά το δημοψήφισμα που έγινε για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, το οποίο εγκρίθηκε ευρέως από τoυς Τούρκους.
Η Αρμενία και η Τουρκία, η μεθόριος των οποίων παραμένει κλειστή από το 1993, συγκρούονται εάν οι σφαγές των Αρμενίων που έγιναν υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1915 ως το 1917 συνιστούν γενοκτονία ή όχι. Οι δύο χώρες υπέγραψαν πέρυσι συμφωνίες που αποσκοπούν στην εγκαθίδρυση διπλωματικών δεσμών και στο άνοιγμα των συνόρων τους. Όμως η διαδικασία δεν προχώρησε και διατυπώθηκαν εκατέρωθεν κατηγορίες.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice