Ντμίτρι Σουσλόφ, Αν.Διευθυντής Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών: έχουμε εισέλθει σε Παγκόσμια Σύγκρουση! Δεν είναι τοπικές, ενδοουκρανικές διαδικασίες, αλλά πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες. Η σύγκρουση έχει εισέλθει σε ανοιχτή φάση! Αμερικανός ειδήμονας: η Παγκοσμιοποίηση τελείωσε. Η μονοκρατορία του δολαρίου τελείωσε.
Ο Ρώσος επιστήμονας Ντμίτρι Σουσλόφ, Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών της Οικονομικής Σχολής του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου διαπιστώνει ότι έχουμε εισέλθει σε Παγκόσμια Σύγκρουση: ”δεν έχουμε να κάνουμε με τοπικές, ενδοουκρανικές διαδικασίες, αλλά με πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες. Η σύγκρουση έχει εισέλθει σε ανοιχτή φάση”.
Αμερικανός ειδήμονας: η Παγκοσμιοποίηση τελείωσε. Η μονοκρατορία του δολαρίου τελείωσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια «νέα παγκόσμια τάξη» που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης.
Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα «σημείο καμπής» που επαναλαμβάνεται κάθε τρεις με τέσσερις γενιές, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνεδρίαση της οργάνωσης λόμπι Business Roundtable την Τρίτη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Λευκού Οίκου, η τελευταία φορά που η ανθρωπότητα πέρασε ένα τέτοιο σημείο ήταν το 1946 – τότε, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, μετά τα αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «οι Ηνωμένες Πολιτείες καθιέρωσαν μια φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη». Τώρα η Ουάσιγκτον πρέπει να καθορίσει την έκβαση των παγκόσμιων διαδικασιών, εξέφρασε ο πρόεδρος την ελπίδα.
«Θα υπάρξει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και πρέπει να την οδηγήσουμε, πρέπει να ενώσουμε τον υπόλοιπο ελεύθερο κόσμο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με το RenTV.
Στη Μόσχα συμφωνούν έστω και εν μέρει με τον ιδιοκτήτη του Λευκού Οίκου. Φυσικά, όχι στις προβλέψεις για την επιστροφή της παγκόσμιας κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά στο γεγονός ότι μια νέα αναδιάταξη δυνάμεων στον κόσμο θα αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της ουκρανικής σύγκρουσης.
«Αυτή είναι μια μοιραία στιγμή, αυτή είναι μια εποχή εποχής στη σύγχρονη ιστορία, γιατί αντικατοπτρίζει τη μάχη, με την ευρεία έννοια της λέξης, για το πώς θα μοιάζει η παγκόσμια τάξη», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, την περασμένη εβδομάδα. .
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζητά ουσιαστικά την κατάργηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία και η Κίνα έχουν δικαίωμα βέτο. Σύμφωνα με πολιτικούς του Τόκιο, η εξουδετέρωση της κινεζικής και ρωσικής επιρροής θα πρέπει να γίνει το κλειδί για την παγκόσμια ασφάλεια. Η προοπτική να παραμείνει στη θέση ενός νεότερου εταίρου του παγκόσμιου ηγεμόνα – των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Ιάπωνα ηγέτη.
Όταν ο Μπάιντεν μιλά για τη «νέα παγκόσμια τάξη» στην παρούσα κατάσταση, η οποία όμως εξακολουθεί να κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, «ελπίζει στην αποκατάσταση της παλιάς, αλλά χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας ή ακόμη και στα ερείπια της πατρίδας μας». δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κορτούνοφ.
«Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι ένα τέτοιο σύστημα μπορεί ακόμα να ξαναδημιουργηθεί», πρόσθεσε ο ειδικός.
«Η Αμερική αγωνίζεται για έναν μονοπολικό κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο RT την περασμένη Παρασκευή. «Δεν θα είναι καθόλου ένα «παγκόσμιο χωριό», θα είναι ένα «αμερικάνικο χωριό», ίσως ένα αμερικάνικο μαγαζί όπου όλοι χορεύουν με τη μελωδία των πιο δυνατών.
Οι ίδιοι οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών λένε ανοιχτά ότι η εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις μεταξύ των χωρών – και ότι δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο για τους Αμερικανούς. Αυτό περιλαμβάνει το γεγονός ότι το δολάριο μπορεί να χάσει την ιδιότητά του ως παγκόσμιας λογιστικής μονάδας και αποθεματικού νομίσματος.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell αναγνώρισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιταχύνει το βήμα της Κίνας να αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις στην τρέχουσα διεθνή υποδομή πληρωμών που κυριαρχείται από το δολάριο, ανέφερε το Bloomberg στις αρχές Μαρτίου. Ανάλογες εκτιμήσεις κάνουν και Ευρωπαίοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες. Δεδομένου ότι η Ρωσία στερήθηκε την πρόσβαση σε συναλλαγματικά αποθέματα ως τιμωρία, όλοι οι παίκτες του κόσμου έχουν λάβει ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα – δεν μπορείτε να υπολογίζετε στην ασφάλεια των αποθεμάτων σας εάν είναι αποθηκευμένα σε δολάρια. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο ίδιος επενδυτικός αναλυτής του Bloomberg στην Credit Suisse, Zoltan Požar.
«Δεν είναι τυχαίο που ο Μπάιντεν το είπε αυτό σε μια συνάντηση με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, που δεν καταλαβαίνουν τι να κάνουν στη συνέχεια. Εδώ, οι Αμερικανοί επιχειρηματίες εξηγούνται πώς να συμπεριφέρονται και τι να κάνουν. Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι πολλά θα αλλάξουν», δήλωσε ο Ντμίτρι Ντρομπνίκι, Αμερικανός ειδικός. Όμως, πρόσθεσε, είναι σαφές ότι η εποχή της παγκοσμιοποίησης και του ρόλου του δολαρίου ως του μοναδικού παγκόσμιου νομίσματος έχει τελειώσει. Επομένως, ο παγκόσμιος δυτικοκεντρικός κόσμος θα αντικατασταθεί από τοπικά κέντρα εξουσίας, προβλέπει ο Drobnicki.
Μπορεί να υποτεθεί ότι τα περιγράμματα αυτών των νέων γεωπολιτικών «μεγάλων χώρων» έχουν ήδη καθοριστεί.
«Όσον αφορά την Κίνα, το Πεκίνο θα προσπαθήσει να προσελκύσει τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος της περιοχής του Ειρηνικού στη ζώνη επιρροής του», προβλέπει η πηγή. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί οικονομικά μέσα για να εδραιώσει την επιρροή του, από την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομής (της οποίας εταίροι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες, ακόμη και η Αυστραλία) μέχρι διάφορα έργα του Δρόμου του Μεταξιού.
Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Drobnicki, προσπαθεί να οικοδομήσει τη δική της σφαίρα συμφερόντων.
«Η ειδική επιχείρηση της Ουκρανίας είναι μια απόδειξη ότι η Μόσχα δεν θα ανεχθεί κανόνες στη ζώνη επιρροής της που δεν θεσπίστηκαν από τη Ρωσία, και ακόμη πιο εχθρικοί απέναντί της. Δεν ξέρουμε ακόμα ποια θα είναι η διαμόρφωση αυτής της περιοχής», είπε ο Drobnicki.
Θα πρέπει να προστεθεί ότι παλαιότεροι ειδικοί αξιολόγησαν τον ρόλο της Μόσχας στη διακοπή του πολέμου Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και της επιχείρησης του CSTO για την ειρήνευση του Καζακστάν ως μία από τις εκδηλώσεις της αίτησης της Ρωσίας για τον ρόλο ενός κορυφαίου γεωπολιτικού παράγοντα στη Βόρεια Ευρασία.
Σύμφωνα με
Σύμφωνα με τον Drobnicki, ο μελλοντικός γεωπολιτικός χάρτης των συμμάχων των ΗΠΑ μπορεί να σκιαγραφηθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια. «Οι ίδιοι οι Αμερικανοί το δήλωσαν», εξήγησε ο ειδικός. «Αυτό είναι μέρος της Δυτικής Ευρώπης, του Καναδά και της Αυστραλίας. Οι Αμερικανοί θα ήθελαν πολύ να δουν την Ιαπωνία εκεί και να χτίσουν κάποιο είδος σχέσης με την Ινδία, η οποία, προφανώς, δεν θα λειτουργήσει. Η Νότια Κορέα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αλλά ένα σημαντικό μέρος της Ευρώπης δεν περιλαμβάνεται», σημείωσε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι θα συμβεί με τα απομεινάρια της Ευρώπης, της Ινδίας, της Λατινικής Αμερικής και των πλουσιότερων χωρών της Μέσης Ανατολής.
Ο Drobnicki υπενθύμισε τα έργα του Αμερικανού πολιτικού επιστήμονα Ian Bremer, ο οποίος έγραψε ότι μεγάλες οργανώσεις όπως η G20 και η G7 δεν παίζουν πλέον κανένα ρόλο, και αντ ‘αυτού θα υπάρχει ένα “μεγάλο μηδέν” – κάποιες άλλες μορφές κοινωνικής οργάνωσης. Σε ένα από τα πιθανά σενάρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα διακόπτουν τις σχέσεις και μετά αρχίζει ο «κόσμος της περιοχής». «Τώρα είμαστε μάρτυρες της ανάδυσης του κλασικού κόσμου στην περιοχή σύμφωνα με τον Bremer. «Θα εμφανιστούν μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις που θα έχουν δικό τους νόμισμα, εσωτερικούς κανόνες εμπορίου», είναι σίγουρος ο συνομιλητής.
Ταυτόχρονα, είναι προφανές ποιες περιοχές του κόσμου θα αποτελέσουν ζώνες αντιπαράθεσης, λένε οι ειδικοί. Πρώτον, η ρωσική ηγεσία κατέστησε σαφές στα τέλη του 2021-αρχές του 2022 ότι δεν θα ανεχόταν την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους στον μετασοβιετικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού μέρους του. Δεύτερον, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα επιδιώκουν εξίσου κυριαρχία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
«Η ουκρανική σύγκρουση θα γίνει καταλύτης για πολλές παγκόσμιες τάσεις. Από τη μια ο σχηματισμός ενός πολυπολικού κόσμου, από την άλλη ο αγώνας των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρήσουν τα απομεινάρια της πρώην ηγεμονίας. Αυτές οι δύο τάσεις συγκρούονται τώρα. Μπήκαν σε ανοιχτή σύγκρουση όχι μόνο στην Ουκρανία, αν και τα ουκρανικά χωράφια έγιναν το κύριο σκηνικό της σύγκρουσης. Είναι πιθανό ότι σύντομα θα ανοίξουν νέα μέτωπα αυτής της σύγκρουσης, για παράδειγμα, στη Νοτιοανατολική Ασία γύρω από το νησί της Ταϊβάν. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα των αμερικανο-κινεζικών αντιθέσεων», προβλέπει ο Ντμίτρι Σουσλόφ, Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών της Οικονομικής Σχολής του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου.
Τα περιγράμματα του μελλοντικού κόσμου δεν είναι ακόμη σαφή, αλλά αυτό που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι η κατάρρευση της μονοπολικής παγκόσμιας τάξης που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να οικοδομήσουν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, λένε οι ειδικοί. Υπό αυτή την έννοια, τα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία δεν είναι τόσο «σημείο καμπής» όσο η πιο ζωντανή εκδήλωση εκτεταμένων διαδικασιών.
«Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα συστημικών αντιφάσεων που έχουν αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια, αποτέλεσμα της κατηγορηματικής άρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να ενσωματώσουν τη Ρωσία στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας, ένα είδος έμμεσης επίδρασης της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ». είπε ο Σουσλόφ.
Η Δύση έχει δημιουργήσει ένα «νατοκεντρικό» σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που ωθεί τη Ρωσία έξω από αυτό και παρασύρει την Ουκρανία σε αυτό, πρόσθεσε ο ειδικός.
«Αυτό συνέβη παρά τις προειδοποιήσεις ότι ήταν μια υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία. Εάν το πρόβλημα ήταν μόνο στην Ουκρανία, δεν θα υπήρχαν ειδικές επιχειρήσεις. Όμως δεν έχουμε να κάνουμε με τοπικές, ενδοουκρανικές διαδικασίες, αλλά με πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες. Η σύγκρουση έχει εισέλθει σε ανοιχτή φάση», εξήγησε ο Σουσλόφ.
Παράλληλα, τόνισε ο Κορτούνοφ, είναι προφανές ότι διαβρώνεται η ιεραρχία που υπήρχε στον κόσμο.
«Ακόμη και οι παραδοσιακοί Αμερικανοί σύμμαχοι, για παράδειγμα, από τις χώρες του Περσικού Κόλπου, δεν είναι πλέον τόσο πειθαρχημένοι σχετικά με τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Το πιο σημαντικό, οι αλλαγές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η αποδολαριοποίηση, θα επιταχυνθούν τώρα. Η ουκρανική κρίση θα επιταχύνει την απόσταση από αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως απομεινάρια του μονοπολικού κόσμου. Και είναι απίθανο ο Μπάιντεν ή οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός ηγέτης να μπορέσει να το σταματήσει αυτό», συνόψισε ο Κορτούνοφ.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
η ουκρανια ειναι βασικη τοποθεσια απο σιτοβωλωνας εως εμποριο και πολεμικος στολος αλλη βασικη τοποθεσια ειναι Ταιβαν κορεα για εμποριο …και τελος η Συρια Ιραν στεννα ορμουζ οποιος ελενχει τα στενα αυτα ελενχει τον πλανητη εμποριο ενεργεια και το νομισμα συναλαγων…μονο με την Σινορωσικη συνεργασια αλλα και ιραν αραβων αιγυπτου θα αλαξει η παγκοσμιοποιηση πρεπει η κινα να χτυπησει δολαριο ταιβαν καθως και ο τρελος κορεατης αναλωσιμος ιαπωνια κορεα οποιος κυριαρχισει στενα κυριαρχει θαλασσα .