Το έντονο μέλι των μελισσών αποικίζεται από εξειδικευμένα βακτήρια που βοηθούν στην αφομοίωση των συστατικών της διατροφής φυτικής γύρης και παράγουν μόρια που πιθανώς προάγουν την υγεία των μελισσών. Σε μια μελέτη που δημοσίευσε στις 12 Δεκεμβρίου στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS Biology, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Philipp Engel στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης και στην ETH Zürich της Ελβετίας, έχουν αποκαλύψει ποια βακτηριακά είδη εκτελούν συγκεκριμένες πεπτικές λειτουργίες στο έντερο των μελισσών.
Οι συγγραφείς μέτρησαν το ρεπερτόριο των απλών χημικών ενώσεων – του λεγόμενου “μεταβολόμετρου” – από τα έντερα των μελισσών. Στη συνέχεια συνέκριναν τα μεταβολώματα του εντέρου των μελισσών που αποικίστηκαν με κάθε βακτηριακό είδος ξεχωριστά και σε συνδυασμό. Με αυτή τη μέθοδο, η ομάδα αναγνώρισε τι συνεισφέρει κάθε βακτηριακό είδος στην πέψη μελισσών και τις διάφορες στρατηγικές που αναπτύσσουν τα βακτηρίδια ώστε να συνυπάρχουν στο έντερο των ζώων.
Ιδιαίτερα, εντόπισαν αρκετά είδη του γένους Lactobacillus, τα οποία αφομοιώνουν τη μετατροπή συγκεκριμένων φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή – άφθονα στη γύρη και πρόσφατα συνδεδεμένα με την υγεία των ποντικών και των ανθρώπων μέσω της διάσπασης τους από το μικροβιακό έντερο. Ένα άλλο βακτηριακό είδος μελισσών, Bifidobacterium asteroides, πυροδότησε την παραγωγή ορμονών μελισσών που μπορούν να διαμορφώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη συμπεριφορά του ξενιστή του.
Οι μέλισσες, οι κύριοι επικονιαστές στη γεωργία και το φυσικό περιβάλλον, έχουν υποφέρει από μειώσεις αποικιών τα τελευταία χρόνια. Τα βακτήρια του εντέρου στις μέλισσες και η πλούσια σε γύρη διατροφή τους είναι γνωστοί προστάτες της υγείας των μελισσών και η κατανόηση των λειτουργιών των διαφόρων βακτηριδίων μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία των αποικιών συνολικά.
«Επωφεληθήκαμε από τα βασικά χαρακτηριστικά της μικροβιοτόπου της μελισσοκομίας: την απλότητα της.” λέει ο Philipp Engel, ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης. Σε αντίθεση με την μικροβιακή πανίδα του ανθρώπινου εντέρου, το έντερο των μελισσών αποτελείται μόνο από μερικά βακτηριακά είδη. Αυτό κάνει την ανάλυση κάθε μέλους χωριστά και καθορίζει τη συμβολή του στις αλλαγές του συνολικού μεταβολίτη στο εφφέ. ”
“Έχουμε εντοπίσει πολλές συναρπαστικές μεταβολικές λειτουργίες βακτηρίων εντέρων των μελισσών. Το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσουμε πώς αυτές οι λειτουργίες επηρεάζουν την υγεία των αποικιών, έτσι ώστε μια μέρα να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τα ευρήματά μας στα μελισσοκομικά”.
gre.sciences-world.com
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice