08:55 - 20/10/2014

Τα αρχαία βουνά που τροφοδότησαν την πρώιμη ζωή

Διαφημίσεις

Τα αρχαία βουνά που τροφοδότησαν την πρώιμη ζωή
Αυστραλοί επιστήμονες βρήκαν αποδείξεις για την ύπαρξη μίας τεράστιας οροσειράς που τροφοδότησε την έκρηξη ζωής στη Γη πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια.

Η οροσειρά ήταν παρόμοια σε μέγεθος με τα Ιμαλάια και εκτείνοταν σε απόσταση τουλάχιστον 2.500 χιλιομέτρων, στην τοποθεσία της σημερινής δυτικής Αφρικής και βορειοανατολικής Βραζιλίας, οι οποίες την εποχή εκείνη αποτελούσαν μέρος της υπερηπείρου Γκοντβάνα.

«Ακριβώς όπως τα Ιμαλάια, αυτή η οροσειρά διαβρώθηκε έντονα λόγω του μεγάλου μεγέθους της. Καθώς τα ιζήματα κατέληγαν στους ωκεανούς, παρείχαν τα τέλεια θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη της ζωής», δήλωσε η καθηγήτρια Ντανιέλα Ρουμπάτο της Ερευνητικής Σχολής Γεωλογικών Επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU).

Η θεωρία ύπαρξης μιας τέτοιας μεγάλης οροσειράς που τροφοδοτούσε τους ωκεανούς ήταν δημοφιλής εδώ και χρόνια, λόγω του τρόπου με τον οποίο άνθισε η ζωή και άλλαξε δραστικά η χημεία των ωκεανών. Η ανακάλυψη των Αυστραλών επιστημόνων αποτελεί την πρώτη απόδειξη ύπαρξης βουνών κλίμακας Ιμαλαΐων στη Γη.

«Παρά το γεγονός ότι τα βουνά έχουν διαβρωθεί εδώ και πολύ καιρό, βράχοι από τις ρίζες τους μας υπέδειξαν την ιστορία του μεγαλείου της αρχαίας οροσειράς», δηλωσε ο καθηγητής Γιοργκ Χέρμαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Η οροσειρά δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση δύο ηπείρων. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, βράχοι από το φλοιό ωθήθηκαν περίπου 100 χιλιόμετρα βαθιά μέσα στο μανδύα της Γης, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις σχημάτισαν νέα ορυκτά», πρόσθεσε.

Καθώς τα βουνά διαβρώνονταν, οι ρίζες επανήλθαν στην επιφάνεια, και συλλέχθηκαν στο Τόγκο, το Μάλι και τα βορειοανατολικά της Βραζιλίας, από τον Κάρλος Γκανάδε ντε Αράουχο της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Βραζιλίας και του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

Ο Αράουχο αναγνώρισε πως τα δείγματα ήταν μοναδικά και τα παρουσίασε στην ομάδα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, όπου, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, η ερευνητική ομάδα προσδιόρισε με ακρίβεια πως οι βράχοι είχαν παρόμοια ηλικία και είχαν σχηματιστεί σε παρόμοια, μεγάλα βάθη.
naftemporiki.gr

ΠΗΓΗ



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*