Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

03:27 - 13/12/2021

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, πως βοηθά η υπνοθεραπεία …

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Περίπου το 2% του ενήλικου πληθυσμού στον κόσμο πάσχει από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ). Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι επειδή υποφέρετε από αυτή ή ίσως γνωρίζετε κάποιον στο περιβάλλον σας που η κατάστασή του σας επηρεάζει. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την ΙΨΔ και να κάνετε τα σωστά βήματα για να την ξεπεράσετε.

Τι είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) είναι μια αγχώδης διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από ανεπιθύμητες και επαναλαμβανόμενες σκέψεις , συναισθήματα και εικόνες, γνωστές ως εμμονές. Στη συνέχεια, το άτομο ανταποκρίνεται σε αυτές τις εμμονές με επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή τελετουργίες, γνωστές και ως καταναγκασμοί.

Εφόσον εκδηλωθεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ή τελετουργία, οι εμμονικές σκέψεις, τα συναισθήματα και οι εικόνες μειώνονται. Το άτομο αισθάνεται ανακούφιση, αλλά μόνο προσωρινά. Οι ανεπιθύμητες σκέψεις, τα συναισθήματα και οι εικόνες σύντομα επιστρέφουν. Εάν το άτομο δεν ανταποκριθεί συμπεριφορικά ή τελετουργικά, αυτό του προκαλεί μεγάλο άγχος.

Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μπορεί να αξιολογείται από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρή. Ο έλεγχος 2 ή 3 φορές για το εάν η κουζίνα είναι σβηστή πριν να φύγετε από το σπίτι, θεωρείται μια ήπια περίπτωση. Το να το ελέγξετε εάν η κουζίνα είναι κλειστή 20 ή 30 φορές αξιολογείται σαν πολύ πιο σοβαρή. Κάποιος που πλένει τα χέρια του 2 φορές όταν επιστρέψει σπίτι του, μπορεί να θεωρηθεί σαν μια ήπια περίπτωση ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Αλλά το πλύσιμο των χεριών 20 ή και περισσότερες φορές είναι σημάδι μιας πολύ σοβαρής περίπτωσης.

Ο φαύλος κύκλος της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που είναι δύσκολο να σπάσει. Ο κύκλος ξεκινά με μια εμμονική σκέψη. Η έμμονη σκέψη προκαλεί αίσθηση άγχους. Η αίσθηση άγχους αναγκάζει το άτομο να εκτελέσει μια συγκεκριμένη καταναγκαστική συμπεριφορά ή τελετουργία, γιατί αυτή το ανακουφίζει.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η ανακούφιση είναι μόνο προσωρινή. Οι έμμονες σκέψεις επανέρχονται συνεχώς και το άτομο νιώθει ότι πρέπει να επαναλάβει την ίδια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά για να ανακουφιστεί. Και πάλι, η ανακούφιση είναι προσωρινή, οπότε ο κύκλος διαιωνίζεται.

Ποια είναι η αιτία του άγχους που οδηγεί στην ΙΨΔ

Η αιτία του άγχους που οδηγεί στην ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά, έχει τις ρίζες της στον φόβο. Δηλαδή το άτομο φοβάται την πραγματοποίηση ενός φανταστικού αρνητικού αποτελέσματος που έχει στο μυαλό του. Στη συνέχεια υιοθετεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ή τελετουργία για να το αποτρέψει από το να συμβεί.

Ενδεικτικές συμπεριφορές ατόμων με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Άτομα που φοβούνται τη μόλυνση. Πλένουν τα χέρια τους επανειλημμένα. Ή καθαρίζουν με εμμονή το σπίτι τους.

Άτομα που ελέγχουν συνεχώς τα πράγματα. Εάν το θερμοσίφωνο ή ο φούρνος είναι κλειστός ή εάν κλείδωσαν την πόρτα. Φοβούνται ότι θα συμβεί κάποιο είδος βλάβης ή κινδύνου εάν δεν το κάνουν και θα κατηγορηθούν για αυτό.

Άτομα που φοβούνται ότι μπορεί να βλάψουν τον εαυτό τους ή τους άλλους χάνοντας τον έλεγχο ή την ικανότητά τους να κάνουν ή να μην κάνουν ορισμένα πράγματα.

Άτομα που πιστεύουν ότι κάτι κακό θα συμβεί εάν πετάξουν κάτι.

Άτομα που θέλουν να έχουν τα πράγματα τοποθετημένα κάπου συγκεκριμένα, σε απόλυτη τάξη ή σε μια συγκεκριμένη σειρά. Το κάνουν για να αισθάνονται ήρεμα, γιατί νιώθουν άγχος διαφορετικά.

Άτομα που αγγίζουν συχνά κάτι. Μπορεί να είναι μια πόρτα, ένας τοίχος ή ένα αντικείμενο. Πιστεύουν ότι αν το κάνουν, όλα θα πάνε καλά στην αντίθετη περίπτωση θα συμβεί κάτι κακό.

Συμπεριφορά ΙΨΔ και λογική

Όταν βοηθάω τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την ΙΨΔ τους, έχω πάντα μια αρχή στο πίσω μέρος του μυαλού μου, η οποία είναι ότι η συμπεριφορά της ΙΨΔ είναι απολύτως λογική για το άτομο που πάσχει από αυτή. Εάν πάσχετε από ΙΨΔ, το γνωρίζετε ήδη. Η συμπεριφορά σας είναι απολύτως λογική για εσάς.

Ωστόσο, εάν έχετε έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας που πάσχει από ΙΨΔ, είναι πιθανό να δυσκολεύεστε να το πιστέψετε και πολύ περισσότερο να διαχειριστείτε την όλη κατάσταση. Αλλά αν είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε ένα άτομο με ΙΨΔ, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η συμπεριφορά του έχει απόλυτο νόημα γι’ αυτό και εσείς καλείστε να σεβαστείτε την αλήθεια του γιατί πραγματικά υποφέρει.

Εάν πάσχετε από ΙΨΔ, αφιερώστε λίγο χρόνο από τον εαυτό σας για να απαντήσετε στις ακόλουθες 2 ερωτήσεις:

• Ποιο είναι το χειρότερο κακό που φαντάζεστε ότι μπορεί να σας συμβεί ;
• Εάν συνέβαινε αυτό το κακό, πώς θα νιώθατε;

Δώστε προσοχή στις απαντήσεις σας. Μήπως σας αποκάλυψαν κάτι που έως τώρα δεν είχατε σκεφτεί;

Πώς να ξεπεράσετε τις συμπεριφορές ΙΨΔ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεπεραστούν οι συμπεριφορές της ΙΨΔ. Θα καλύψω εκείνους που θεωρώ ότι είναι οι πιο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί.

1. Προσδιορίστε και καταγράψτε τα ερεθίσματα σας

Καταγράψτε τις σκέψεις ή τις καταστάσεις που προκαλούν τη συμπεριφορά ΙΨΔ. Για παράδειγμα.

Ετοιμάζεστε για δουλειά και αρχίζετε να σκέφτεστε όλα τα πράγματα που πρέπει να ελέγξετε.

Βρίσκεστε σε δημόσια τουαλέτα και σκέφτεστε ότι θα κολλήσετε μικρόβια.

Κλείνετε την βρύση και αρχίζετε να σκέφτεστε ότι το σπίτι θα πλημμυρίσει αν δεν την κλείσετε σφιχτά.

Βαθμολογήστε την Ένταση

Το επόμενο πράγμα είναι να βαθμολογήσετε την ένταση καθενός από τα ερεθίσματα σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10. Σκεφτείτε τα συναισθήματα που προέρχονται από αυτά και δώστε τους μια βαθμολογία έντασης. Αυτό θα σας βοηθήσει να προβλέψετε αυτά τα συναισθήματα ή τις παρορμήσεις σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να δώσετε στη συγκεκριμένη εργασία την επιπλέον προσοχή σας, ώστε να θυμάστε ότι την ολοκληρώσατε. Και αργότερα, να είστε σίγουροι ότι το έχετε κάνει.

2. Μάθετε να αντιστέκεστε στους καταναγκασμούς της ΙΨΔ

Αν θέλετε να ξεπεράσετε την ΙΨΔ, μην αποφεύγετε τις καταστάσεις που την προκαλούν.

Ας υποθέσουμε ότι φεύγετε από το σπίτι και ο ή η σύντροφός σας κλειδώσουν αντί για εσάς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του κλειδώματος της πόρτας. Φαίνεται εύκολη διέξοδος. Ωστόσο, εάν συνεχίσετε να μεταθέτετε στους άλλους την ευθύνη τακτικά, το άγχος σας θα γίνετε μεγαλύτερο όταν θα χρειάζεται να κλειδώνετε από μόνοι σας.

Τεχνική Έκθεσης και Πρόληψης Απόκρισης

Η τεχνική έκθεσης και αντίδρασης, είναι μία από τις κύριες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ΙΨΔ. Με αυτή την τεχνική, εκθέτετε τον εαυτό σας στην κατάσταση που προκαλεί την συμπεριφορά ΙΨΔ και πριν να εκδηλώσετε την συμπεριφορά, αφήνετε τον εαυτό σας να βιώσει την αίσθηση του άγχους, του επιτρέπετε να υπάρχει στο σώμα σας. Με τον καιρό, η αίσθηση του άγχους σας θα αρχίσει να μειώνεται. Δηλαδή θα είστε σε θέση να αντιμετωπίζετε το συναίσθημα και τον φόβο.

Για να έχει αποτέλεσμα η τεχνική έκθεσης και πρόληψης απόκρισης στην μείωση του άγχους σας, θα πρέπει να την εφαρμόσετε πολλές φορές για να την αντιληφθεί ο υποσυνείδητος νους σας. Είναι πάντα καλύτερο να ξεκινάτε με καταστάσεις που έχουν χαμηλό άγχος ή χαμηλό όριο φόβου. Θυμηθείτε, το βήμα 1 όπου προσδιορίσατε την ένταση των διαφορετικών συμπεριφορών ΙΨΔ. Ξεκινήστε με αυτά που έχουν βαθμολογία χαμηλής έντασης και στη συνέχεια, προχωρήστε σε αυτά που έχουν υψηλότερη βαθμολογία.

3. Δημιουργήστε ένα νέο τελετουργικό

Το τελετουργικό σας έχει γίνει επαναλαμβανόμενο μοτίβο ή συνήθεια επειδή το έχετε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Ένα μεγάλο βήμα για να ξεπεράσετε την ΙΨΔ σας είναι να δημιουργήσετε ένα νέο τελετουργικό ή συνήθεια.

Για το νέο τελετουργικό πρέπει:

Να είστε συγκεντρωμένοι στο έργο σας, όχι στον φόβο σας

Να παραμείνετε σε αυτό για 17 δευτερόλεπτα ή περισσότερο

Να θυμάστε αργότερα ότι το κάνατε

Με το παλιό τελετουργικό, ενώ θα έπρεπε να είσαστε επικεντρωμένοι στην εκτέλεση μιας εργασίας, εσείς εστιάζετε την προσοχή σας στον φόβο και στο τι θα προκύψει εάν δεν την εκτελέσετε σωστά. Για αυτό και στην συνέχεια σας πνίγει η αμφιβολία.

Το νέο τελετουργικό πρέπει να είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε με απόλυτη συγκέντρωση. Θέλετε να είστε απολύτως βέβαιοι ότι έχετε εκτελέσει την εργασία και ότι αργότερα θα θυμάστε ότι την έχετε εκτελέσει.

Ας υποθέσουμε ότι ελέγχετε εάν μια βρύση είναι κλειστή. Ενώ την ελέγχετε, το μυαλό σας φαντάζεται το σπίτι να πλημμυρίζει και νιώθετε την αίσθηση του άγχους. Τελικά όμως δεν ελέγξατε εάν η βρύση είναι κλειστή. Φεύγετε από το σπίτι και μετά από λίγα λεπτά αναρωτιέστε εάν κλείσατε τη βρύση, οπότε επιστρέφετε για να την τσεκάρετε ξανά.

Με το νέο τελετουργικό των 17 ή λίγο περισσότερων δευτερολέπτων, θα πρέπει να συγκεντρωθείτε απόλυτα στο κλείσιμο της βρύσης και όχι στον φόβο σας. Έτσι, μπορείτε να είστε σίγουροι και αργότερα να θυμάστε ότι πράγματι κλείσατε τη βρύση. Αυτό το τελετουργικό θα μειώσει το άγχος σας και θα σας βοηθήσει επίσης να νιώσετε πιο ήρεμοι και ότι έχετε τον έλεγχο.

Το μυαλό μας συνήθως σκέφτεται ένα πράγμα για 3 ή 4 δευτερόλεπτα και μετά σκέφτεται κάτι άλλο. Όταν εστιάζουμε σε κάτι για 17 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, ο ασυνείδητος νου μας αντιλαμβάνεται ότι είναι σημαντικό και αρχίζει να το προσέχει.

Στην πράξη, θα μπορούσατε να κρατήσετε το χέρι σας κάτω από τη βρύση που είναι κλειστή για 17 δευτερόλεπτα και να εστιάσετε πλήρως στην αίσθηση των χεριών σας.

Με ένα νέο τελετουργικό μπορείτε να καταφέρετε πολλά αν επιμείνετε. Σκεφτείτε το νέο τελετουργικό ως ένα βήμα για να ξεπεράσετε μια για πάντα την ΙΨΔ συμπεριφορά σας.

4. Εστιάστε σε αυτό που θέλετε και μετατρέψτε το σε μάντρα

Ένα μάντρα ή μια επιβεβαίωση είναι μια δήλωση που επαναλαμβάνετε συχνά κατά την διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε επίσης να την επαναλάβετε το πρωί μόλις ξυπνήσετε ή το βράδυ πριν να κοιμηθείτε.

Δημιουργήστε λοιπόν μια δήλωση για μια συμπεριφορά σας αλλά μόνο μία φορά. Σας δίνω μερικά ενδεικτικά παραδείγματα μάντρας ή επιβεβαιώσεων που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι εννοώ και προσαρμόστε τα ή υιοθετήστε τα εάν αφορούν την δική σας περίπτωση.

Όταν κλείνω την βρύση μία φορά, μπορώ να είμαι σίγουρος ότι είναι κλειστή και αργότερα θα θυμηθώ ότι είναι κλειστή. Γνωρίζω ότι το σπίτι μου θα παραμείνει στεγνό ως αποτέλεσμα.

Όταν κλειδώσω μια φορά, μπορώ να είμαι σίγουρος ότι έχω κλειδώσει και αργότερα θα θυμηθώ ότι έχω κλειδώσει, έτσι ώστε όταν επιστρέψω όλα τα υπάρχοντά μου θα είναι ασφαλή.

Όταν πλένω τα χέρια μου μια φορά μπορώ να είμαι σίγουρος ότι είναι καθαρά και αργότερα θα θυμηθώ ότι είναι καθαρά. Ως αποτέλεσμα, τα χέρια και το σώμα μου θα είναι καθαρά.

5. Διαχωρίστε την ΙΨΔ από την ταυτότητά σας

Κάθε συμπεριφορά πηγάζει από την αίσθηση του εαυτού σας και της ταυτότητάς σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είστε η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σας και ότι είναι απλώς μια συμπεριφορά που εκδηλώνετε.

Διαχωρίστε λοιπόν την ΙΨΔ συμπεριφορά σας από την αίσθηση της ταυτότητάς σας. Ο ασυνείδητος νους σας θα το καταλάβει και δεν θα επιτρέψει στην ΙΨΔ να σας καταπιεί.

6. Προκαλέστε τις εμμονικές σκέψεις

Θυμηθείτε ότι η συμπεριφορά ΙΨΔ ξεκινά πάντα με μια σκέψη που οδηγεί σε ένα αίσθημα άγχους που στη συνέχεια προκαλεί μια συμπεριφορά που οδηγεί σε προσωρινή ανακούφιση. Είναι σημαντικό να μην καταπιέζετε αυτές τις εμμονικές σκέψεις. Εάν το κάνετε αυτό, θα συνεχίσουν να επιστρέφουν ισχυρότερες.

Είναι χρήσιμο να γράφετε τις σκέψεις σας για να γνωρίζετε με σαφήνεια σχετικά με το ποιες είναι αυτές οι επαναλαμβανόμενες και εμμονικές σκέψεις . Γίνονται πολύ πιο ξεκάθαρες μόλις τις γράψετε και η ισχύς τους μειώνεται. Θυμηθείτε, ότι είναι απλώς σκέψεις. Μπορεί να είναι ανεπιθύμητες, παρεμβατικές, ακόμη και βίαιες. Αλλά εξακολουθούν να είναι απλώς σκέψεις. Η σημασία που δίνετε σε αυτές τις σκέψεις είναι αυτό που τους δίνει νόημα.

Εάν αρχίσετε να αφήνετε αυτές τις σκέψεις να φύγουν, εάν αρχίσετε να τις αμφισβητείτε και αναρωτηθείτε τι άλλες έννοιες θα μπορούσαν να έχουν, τότε θα δείτε τη δύναμη αυτών των σκέψεων να αρχίζει να μειώνεται.

7. Φαρμακευτική αγωγή, φυτικά ή άλλα σκευάσματα

Η ΙΨΔ ανταποκρίνεται πολύ καλά σε ορισμένους τύπους φαρμάκων, φυτικών ή άλλων σκευασμάτων τα οποία προσφέρουν κάποια ανακούφιση ιδιαίτερα όταν απελευθερώνουν την σεροτονίνη ορμόνη που προάγει την καλή διάθεση.

Μπορεί να βοηθούν στη μείωση των αγχωδών συναισθημάτων πίσω από την ΙΨΔ, αλλά δεν εξαφανίζουν τις εμμονικές σκέψεις. Αυτές εξακολουθούν να παραμένουν. Συνεπώς, δεν μπορούν και να αποτελούν την μόνη λύση θεραπείας της ΙΨΔ. Το άτομο που πάσχει χρειάζεται την βοήθεια του ειδικού. Χρειάζεται να εργαστεί πάνω στις σκέψεις που προκαλούν τα συναισθήματα του άγχους του και του φόβου του.

8. Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, πως βοηθά η υπνοθεραπεία

Μπορεί να χρειαστούν μερικές συνεδρίες και αρκετή ενδοσκοπική εργασία του ιδεοψυχαναγκαστικού ατόμου για να ξεπεραστεί η διαταραχή του.

Με την βοήθεια των τεχνικών της υπνοθεραπευτικής διαδικασίας και κυρίως την παλινδρόμιση, το άτομο αποκτά πρόσβαση στην πηγή ή την αρχική αιτία που προκάλεσε την εμπειρία της ΙΨΔ του.

Αυτό που αρχικά ενεργοποίησε την συμπεριφορά της ΙΨΔ, ανάγεται συνήθως σε κάτι που συνέβη στο παρελθόν. Κάπου πίσω στον χρόνο, που ο συνειδητός νους πολύ δύσκολα μπορεί να φτάσει ή να θυμηθεί γιατί το έχει μπλοκάρει. Όταν όμως βρεθεί εκεί, οι φόβοι και τα συναισθήματα που συνοδεύουν την αρχική εμπειρία, αναδύονται, επεξεργάζονται, εξισορροπούνται και απελευθερώνονται.

Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα, την διαφορετική απόκριση του ατόμου όταν στο εξής θα έρχεται σε επαφή με το ερέθισμα που πριν του προκαλούσε την ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά.

Επομένως, εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε πάσχει από ΙΨΔ, σας συνιστώ να εφαρμόσετε τα βήματα που σας παρουσίασα σε αυτό το άρθρο. Έχουν αποδειχτεί χρήσιμα και αποτελεσματικά για πολλούς ανθρώπους.

Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε την βοήθεια του ειδικού, μην διστάσετε να μου τηλεφωνήσετε ή να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω email.

Υπνοθεραπεία μπορεί να γίνει και από το διαδίκτυο μέσω Skype ή Viber.

Ανυπομονώ να σας βοηθήσω να ξεπεράσετε την ΙΨΔ σας μια για πάντα.

Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο, μοιραστείτε το και με άλλα άτομα ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

📲 Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 693 6138090

❤ Ιστοσελίδα

❤ Facebook



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με maria peppa
Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Stress Management Coach. Η κατανόηση της λειτουργίας του Νου, η Διευρυμένη Αντίληψη & Συνειδητότητα, η Εξερεύνηση του Αγνώστου, είναι ο Κόσμος που με Μαγεύει ... Μάλλον κι εσένα, για να είσαι Μαζί μου Εδώ ... Σε καλωσορίζω λοιπόν στον κόσμο εξερεύνησης πέρα από το Γνωστό που τόσο απλόχερα το Κατοχικά Νέα σου προσφέρει … καθώς κ Κοντά μου ... Μείνετε συντονισμένοι ... Καλή Δύναμη σε Όλους μας ... Αποδοχή & Αγάπη για τον Εαυτό κι αυτό που τον Περιβάλλει ...

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*