Διαφημίσεις

Διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στη Μονή Βατοπεδίου, αποφάσισε να διενεργήσει το υπουργείο Οικονομικών, για την τελευταία δεκαετία. Με έγγραφο του Γ. Παπακωνσταντίνου προς τις διευθύνσεις Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, τους ανέθεσε τη διενέργεια του ελέγχου και μάλιστα σημειώνει ότι εάν κριθεί αναγκαίο ο έλεγχος να επεκταθεί για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Ζήτησε μάλιστα να συνταχθεί η πορισματική έκθεση «το συντομότερο δυνατό».

Ομως, την προηγούμενη Παρασκευή εστάλη νέο έγγραφο προς την Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους και τη Μονή Βατοπεδίου από τους ειδικούς ελεγκτές της Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλονίκης, που αφορά το φορολογικό έλεγχο που είχε διαταχθεί να επιτελέσει το 7ο ειδικό συνεργείο. Στο έγγραφο αυτό επισημαίνεται ότι η μονή διά του πληρεξούσιου δικηγόρου της δεν επέδειξε «ουσιαστική ανταπόκριση για το ελεγκτικό έργο».

Οπως σημειώνουν οι επιθεωρητές, απαιτούνται ακόμη περίπου οκτώ μήνες από σήμερα για να ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος. Ζητούν, λοιπόν, να μην παρεμβάλλονται «προσκόμματα και εμπόδια». Και να τεθούν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα βιβλία εσόδων-εξόδων, ημερολόγιο όπου καταχωρίζονται ανά ημέρα οι διενεργούμενες διαχειριστικές πράξεις και κτηματολόγιο όπου αναγράφεται η κινητή και ακίνητη περιουσία της μονής. Επίσης ζητούν να ελέγξουν όλα τα μισθωτήρια συμβόλαια που αφορούν εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν κατά τα οικονομικά έτη 2001 έως και 2010.

Τα γεγονότα αυτά, όμως, εξόργισαν μοναχούς άλλων μοναστηριών, οι οποίοι στρέφονται για άλλη μία φορά εναντίον του Βατοπεδίου, θεωρώντας το ως κύριο υπεύθυνο της στοχοποίησης ολόκληρου του Ορους. Οι μοναχοί δεν έχουν αντίρρηση, όπως λένε, να ελέγχονται οι μονές όταν υπάρχουν καταγγελίες, ανησυχούν όμως μήπως ανατραπεί η μέχρι σήμερα τάξη και αντιμετωπίζονται τα μοναστήρια ως επιχειρήσεις.

Πριν από λίγες μέρες άλλωστε απερρίφθη και η αίτηση των μονών για χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση βιβλίων, κειμηλίων κ.λπ. του Ορους, κυρίως από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η απόρριψη, όπως θεωρούν πολλοί μοναχοί, οφείλεται στην καχυποψία που έχει επικρατήσει απέναντι σε όλες τις μονές εξαιτίας ορισμένων μοναχών του Βατοπεδίου.

Παρ’ όλ’ αυτά -λένε- η μονή Βατοπεδίου εξακολουθεί να κυριαρχεί στον Αθω. Οπως είπαν μοναχοί στην «Κ.Ε.», δεν είναι καθόλου παράλογο να μιλάμε πλέον «για την προ Βατοπεδίου και τη μετά Βατοπέδιο εποχή». Η μονή έχει χρήμα και φαίνεται. Από τους δεκάδες των εργατών που πηγαινοέρχονται και συντηρούν τα κτίρια του μοναστηριού, αλλά και από την βοήθεια που παρέχει στους υπόλοιπους, καθώς μοναχοί του Βατοπεδίου σπεύδουν στις σκήτες, στα κελιά και στα φτωχά μοναστήρια, προσφέροντας τρόφιμα, ρουχισμό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν και χρέη μοναστηριών, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει συνεχώς η σφαίρα επιρροής του Βατοπεδίου.

«Ολα αυτά βέβαια», λένε οι μοναχοί, «είναι καλά κι ευλογημένα, αλλά πώς έχουν τόσες δυνατότητες, αφού υποτίθεται ότι έχουν στερηθεί το κύριο μέρος της περιουσίας τους;».

«Η αλήθεια είναι ότι το Βατοπέδι», συνεχίζουν οι μοναχοί, «εξακολουθεί, ούτως ή άλλως, να βρίσκεται στο επίκεντρο και να έχει μεγάλο μέρος ευθύνης για το διχασμό της μοναστικής κοινότητας, σε όλα τα θέματα, είτε αυτά αφορούν στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε στα ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια».

Αλλωστε, ο ηγούμενος Εφραίμ, παρ’ ότι «τιμωρήθηκε» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να απέχει των διοικητικών καθηκόντων του μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, στην ουσία ουδέποτε έπαυσε να ηγείται της μονής, λένε οι μοναχοί. Αντίθετα, το Βατοπέδι συνεχίζει να επηρεάζει τα τεκταινόμενα στο Ορος, μαζί με τη Μονή Σίμωνος Πέτρας. Η οικονομική ισχύς, του Βατοπεδίου, υποστηρίζουν οι μοναχοί, μπορεί να οφείλεται στο ότι η αδελφότητα είχε βάλει στην άκρη μεγάλο «κομπόδεμα» από την εποχή της ανθοφορίας του Ορους, ενώ εξακολουθούν να «τρέχουν» ενοίκια και λοιπά έσοδα από τα ακίνητα του μοναστηριού.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

ΠΡΕΖΑ TV

Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek