Μια οικογένεια έκλεψε μουσείο και έβγαλε ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία διήρκεσε μόλις οκτώ λεπτά!
Η μεγαλύτερη κλοπή μουσείου στην Ιστορία δεν απαιτούσε ένα πονηρό σχέδιο ή έμπειρους επαγγελματίες που να ξέρουν πώς να εξαπατούν τα συστήματα ασφαλείας και να περνούν απαρατήρητοι. Οι εγκληματίες τα κατάφεραν με έναν αναπτήρα, μια υδραυλική σφήνα κι ένα τσεκούρι. Και αυτά ήταν κάτι παραπάνω από αρκετά. Ας δούμε πώς έκλεψαν τους θησαυρούς των Σαξόνων βασιλιάδων αξίας ενός δισεκατομμύριου ευρώ.
Στις 25 Νοεμβρίου 2019 στις 4:00 το πρωί σημειώθηκε ληστεία στο πρώην βασιλικό κάστρο στη Δρέσδη της Γερμανίας. Οι κλέφτες έβαλαν φωτιά σε έναν ηλεκτρολογικό πίνακα που βρισκόταν εκεί κοντά. Το ρεύμα έπεσε, ο συναγερμός σταμάτησε να λειτουργεί, τα φώτα έσβησαν και ο δρόμος βυθίστηκε στο σκοτάδι.
Δύο κακοποιοί έσπασαν τις ράβδους που κάλυπταν ένα από τα παράθυρα του πρώτου ορόφου και μπήκαν στο περίφημο θησαυροφυλάκιο Grünes Gevelbe. Εκεί φυλασσόταν μια συλλογή από κοσμήματα του εκλέκτορα της Σαξονίας, Αυγούστου του Ισχυρού και των απογόνων του, η οποία ήταν διάσημη σε όλη την Ευρώπη ακόμη και την εποχή του Πέτρου Α’.
Κλοπή αντικειμένων αξίας 1 δισ. ευρώ
Η αστυνομία έφτασε στο μουσείο πέντε λεπτά μετά την κλήση, αλλά οι κακοποιοί κατάφεραν να διαφύγουν νωρίτερα. Σύντομα, ήρθαν οι πρώτες αναφορές για το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι εγκληματίες και στη συνέχεια για τη φωτιά στο υπόγειο γκαράζ. Δυστυχώς η αστυνομία δεν είχε χρόνο να τους προλάβει ή να τους αναχαιτίσει στα περίχωρα της πόλης.
Συνολικά 21 εκθέματα εξαφανίστηκαν από τις σπασμένες προθήκες – ήταν διακοσμημένα με 4.300 διαμάντια και πολλούς άλλους πολύτιμους λίθους. Μεταξύ άλλων, έκλεψαν μια καρφίτσα της βασίλισσας Αμαλίας Αυγούστα, αποτελούμενη από 660 πολύτιμους λίθους, και μια πόρπη του βασιλιά Φρειδερίκου Αυγούστου Α’ με 15 μεγάλα διαμάντια και 100 μικρότερες πέτρες. Το σαξονικό λευκό διαμάντι –ένας πολύτιμος λίθος σπάνιας καθαρότητας 49 καρατίων– έχει επίσης εξαφανιστεί.
Δεν είναι τόσο εύκολο να εκτιμηθεί η αξία των κλοπιμαίων. «Δεν μπορούμε να δώσουμε την ακριβή αξία των κλεμμένων κοσμημάτων, επειδή δεν μπορούν να πωληθούν» δήλωσε η Μάριον Άκερμαν, διευθύντρια των Κρατικών Συλλογών Τέχνης της Δρέσδης, αμέσως μετά την κλοπή.
Τα πιο πολύτιμα αντικείμενα δεν ήταν καν ασφαλισμένα. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Σαξονίας, ήταν μια συνήθης πρακτική, αφού το κόστος ασφάλισης σε τέτοιες περιπτώσεις υπερβαίνει την πιθανή ζημιά.
Ωστόσο, παρουσιάστηκαν ορισμένες εκτιμήσεις. Η γερμανική εφημερίδα Bild ισχυρίστηκε ότι οι κλεμμένοι θησαυροί θα μπορούσαν να αξίζουν έως και ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Τέτοια ζημιά δεν έχει προκληθεί από καμία κλοπή μουσείου στην Ιστορία. Ένα πιο μικρό ποσό εμφανίζεται στα δικαστικά έγγραφα. Σύμφωνα με τεκμήρια, η ασφαλισμένη αξία των κλεμμένων είναι 113,8 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν περιλαμβάνει ανασφάλιστα αντικείμενα.
Ακόμη και αν η εκδοχή της Bild είναι σωστή, κανείς δεν θα έδινε στους κλέφτες ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Τα κοσμήματα του μουσείου είναι αναγνωρίσιμα, επομένως δεν μπορούν να πωληθούν μέσω νόμιμων διαύλων. Και στη μαύρη αγορά, οι αγοραστές δεν θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ολόκληρο το αντίτιμό τους.
«Τα κλεμμένα αντικείμενα δεν μπορούν να δοθούν στα παιδιά ως κληρονομιά, δεν μπορούν να παρουσιαστούν» εξηγεί ο Ολλανδός κριτικός τέχνης Άρθουρ Μπραντ, ο οποίος έχει κάνει καριέρα στην αναζήτηση κλεμμένων έργων τέχνης. Ως αποτέλεσμα, το λάφυρο θα πρέπει να πουληθεί φθηνά.
Μια άλλη επιλογή είναι να πουλήσουν τα πετράδια ένα ένα και να λιώσουν τον χρυσό και το ασήμι. Ακόμα κι έτσι, τα προβλήματα είναι αναπόφευκτα. Οι πέτρες από το θησαυροφυλάκιο έχουν κοπή του 18ου αιώνα που διαφέρει σημαντικά από τη σύγχρονη κοπή, σύμφωνα με τον Τζούλιαν Ράντκλιφ. Η εταιρεία του, Art Loss Register, διατηρεί τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων με κλεμμένα έργα τέχνης. Επομένως, τα μικρά διαμάντια θα πρέπει να κοπούν ξανά και τα μεγάλα σε μικρότερα κομμάτια. Ως αποτέλεσμα, η τιμή τους θα μειωθεί αρκετά τουλάχιστον βάσει μεγέθους και άρα σπουδαιότητας.
Το πώς θα δράσουν οι κακοποιοί είναι άγνωστο. Η ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας CGI Group ισχυρίζεται ότι περίπου ένα μήνα μετά την εισβολή στο μουσείο, δύο κλεμμένα αντικείμενα –το λευκό διαμάντι της Σαξονίας και το σήμα του Πολωνικού Τάγματος του Λευκού Αετού– εμφανίστηκαν στη μαύρη αγορά. Το άτομο με το οποίο η εταιρεία άρχισε αλληλογραφία ζήτησε ως αμοιβή για τα κοσμήματα 10 εκατ. δολάρια σε bitcoins.
«Επικοινωνήσαμε μαζί του σαν να αγοράζαμε κλεμμένα αντικείμενα» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας CGI, Γιάακοβ Πέρι, ο οποίος στο παρελθόν ηγήθηκε της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Shabak. «Φτιάξαμε έναν χάρτη στον οποίο σημειώθηκαν τα μέρη όπου διατίθεντο για σύναψη συμφωνίας και τον στείλαμε στη γερμανική εισαγγελία», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία δεν πήρε ποτέ απάντηση. Επισήμως, οι ανακριτικές αρχές της Δρέσδης δήλωσαν ότι δεν βρήκαν καμία επιβεβαίωση ότι τα κοσμήματα είχαν πράγματι διατεθεί προς πώληση.
Η φυλή Ρέμμο και η πλούσια δράση της
Η αστυνομία της Δρέσδης είχε πολλά στοιχεία. Ίχνη των κλεφτών υπήρχαν στο θησαυροφυλάκιο, ακόμη και στο υπόγειο γκαράζ, όπου μαζί με το Audi τους, άλλα 61 αυτοκίνητα είχαν υποστεί ζημιές από πυρκαγιά. Οι κάμερες ασφαλείας, σε αντίθεση με τους συναγερμούς, συνέχισαν να λειτουργούν ακόμη και έπειτα από τη διακοπή ρεύματος. Επιπλέον, έχουν διατηρηθεί βίντεο που τραβήχτηκαν στο μουσείο τις προηγούμενες ημέρες.
Αποδείχθηκε ότι μια μέρα πριν από την κλοπή, το Grünes Gevelbe είχε επισκεφθεί μια εξαιρετικά ύποπτη τετράδα. Νέοι με τζιν, παντελόνια και αθλητικά παπούτσια περπάτησαν σε όλο το μουσείο, στάθηκαν μπροστά σε εκείνο το φραγμένο παράθυρο από το οποίο θα μπούκαραν οι εισβολείς και στη συνέχεια εξέτασαν προσεκτικά μία από τις προθήκες, η οποία αργότερα θα καταστρεφόταν. Ένας από αυτούς θύμισε στην αστυνομία μέλος της εγκληματικής οικογένειας Ρέμμο.
Οι ερευνητές εξαρχής δεν απέκλεισαν ότι η φυλή Ρέμμο συμμετείχε στην κλοπή. Τώρα είχε εμφανιστεί το πρώτο επιχείρημα υπέρ αυτής της εκδοχής.
Η φυλή Ρέμμο είναι μία από τις Λιβανέζικες συμμορίες που δραστηριοποιούνται στο Βερολίνο. Ο ιδρυτής της, ο 54χρονος Κούρδος, Ίσσα Ρέμμο, μεγάλωσε σε παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων στη Βηρυτό. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν έγινε εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο, κατάφερε να περάσει από τη Γερμανία στο Δυτικό Βερολίνο. Σε πολλούς Λιβανέζους μετανάστες που μπήκαν στη Γερμανία με παρόμοιο τρόπο δεν τους επετράπη καν η εργασία. Υπήρχε μόνο μία διέξοδος: το έγκλημα.
Αρχικά, η συμμορία έβγαζε τα προς το ζην από τη μαστροπεία, τη διακίνηση ναρκωτικών και τους εκβιασμούς στην περιοχή Neukölln του Βερολίνου. Τώρα κατέχει απολύτως νόμιμα καφετέριες, καταστήματα και γυμναστήρια, μέσω των οποίων, ωστόσο, μπορούν να ξεπλυθούν εγκληματικά έσοδα.
Οι γερμανικές αρχές έμαθαν για τη φυλή Ρέμμο το 1992 όταν δύο συγγενείς του Ίσσα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Γιουγκοσλάβο που άνοιξε εστιατόριο στο Βερολίνο. Ο ίδιος ο Ίσσα απέφυγε επιμελώς τις συγκρούσεις με τον νόμο και επέμεινε ότι ασχολούνταν μόνο με τίμιες επιχειρήσεις.
«Βρίζω όλους όσοι πουλάνε ναρκωτικά και είμαι κατά των ανθρώπων που κλέβουν και εξαπατούν» έλεγε το 2018.
Ο αδελφός του, Τόφικ, δεν είναι τόσο σχολαστικός. Το 2014 οργάνωσε έφοδο σε τράπεζα και διέφυγε με μετρητά, χρυσό και κοσμήματα αξίας άνω των εννέα εκατομμυρίων ευρώ. Για να καλύψουν τα ίχνη τους, οι ληστές, όπως και οι κλέφτες της Δρέσδης, έβαλαν φωτιά.
Μια άλλη εντυπωσιακή κλοπή που αφορούσε τη φυλή Ρέμμο συνέβη το 2017. Οι κακοποιοί μπήκαν στο Μουσείο Bode του Βερολίνου και άρπαξαν ένα χρυσό νόμισμα 100 κιλών αξίας 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δράστες τελικά πιάστηκαν, αλλά ο χρυσός δεν βρέθηκε ποτέ.
Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, η φυλή αριθμεί από 500 έως 1.000 άτομα και σχεδόν όλοι είναι συγγενείς του Ίσσα. «Η οικογένεια είναι το παν για αυτούς» δήλωσε ο Τόμας Τζάνγκμπλουθ, επικεφαλής του τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος της αστυνομίας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας το 2020. «Θα υπερασπιστούν την τιμή της πάση θυσία».
Οι δράστες των εγκλημάτων είναι συχνά πολύ νέοι, στους οποίους οι δικαστές, από οίκτο, δίνουν σύντομες ποινές. «Και αν κάποιος φυλακιστεί, δεν ανησυχεί» λέει ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας Μάικλ Κερ. «Οι γερμανικές φυλακές θεωρούνται τόπος ανάπαυσης και κομμάτι της Ιστορίας τους»!
Τους πρόδωσαν τα ίχνη
Ίχνη DNA του 23χρονου Γουίσαμ Ρέμμο βρέθηκαν τόσο στη σχάρα του παραθύρου όσο και στο καμένο Audi. Ο Γουίσαμ ήταν γνωστός στη γερμανική αστυνομία. Η εκτεταμένη εγκληματική του καριέρα ξεκίνησε με την κλοπή καρτών SIM σε ηλικία 15 ετών και κορυφώθηκε με την κλοπή του νομίσματος των 100 κιλών από το Μουσείο Bode.
Μετά το νόμισμα, για κάποιο λόγο, έκλεψε μια υδραυλική σφήνα σχεδιασμένη να ανοίγει τις πόρτες τρακαρισμένων αυτοκινήτων! Τώρα που συνδέθηκε με την κλοπή στη Δρέσδη, όλα μπήκαν στη θέση τους: Με μια τέτοια συσκευή έσπασε τις μπάρες στο παράθυρο του μουσείου της Δρέσδης.
Ο Γουίσαμ δεν κρύφτηκε καν, αλλά ακόμα δεν μπορούσαν να τον προφυλακίσουν. Τον Φεβρουάριο του 2020 εμφανίστηκε στο δικαστήριο που εξέταζε την υπόθεση της κλοπής του νομίσματος. Καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλάκισης, αλλά άσκησε έφεση την ίδια μέρα και αφέθηκε ελεύθερος. Και ένα νέο ένταλμα σύλληψης απαιτούσε περισσότερα στοιχεία από δείγμα DNA.
Τον Μάρτιο του 2020, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τον πρώην ιδιοκτήτη του Audi. Το πούλησε τέσσερις μήνες πριν από την κλοπή και βοήθησε να φτιάξουν την εικόνα του αγοραστή: ενός γενειοφόρου άνδρα, περίπου 25 ετών. Η επόμενη σημαντική ανακάλυψη ήρθε έξι μήνες αργότερα, όταν ανακάλυψαν ένα internet cafe από το οποίο οι κλέφτες αγόραζαν κάρτες SIM. Μετά την έρευνα, οι υπηρεσίες έλαβαν πληροφορίες που τους επέτρεψαν να προσδιορίσουν την ταυτότητα των αγοραστών.
Τον Νοέμβριο του 2020 πραγματοποιήθηκε έφοδος στην περιοχή Neukölln του Βερολίνου, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.5000 αστυνομικοί! Έψαξαν ταυτόχρονα σε 10 διαμερίσματα, δύο γκαράζ, καφετέριες και αυτοκίνητα.
Ως αποτέλεσμα, συνελήφθησαν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Γουίσαμ Ρέμμο. Τα ονόματα των άλλων δύο δεν έγιναν γνωστά, παρά μόνο οι ηλικίες τους: 23 και 26 ετών.
Έναν μήνα αργότερα, ένας άλλος ύποπτος, ο 21χρονος Μοχάμεντ Ρέμμο πιάστηκε στο Neukölln. Ο δίδυμος αδερφός του, βετεράνος διαρρήκτης Αμπντούλ Ματζέντ Ρέμμο, απέφυγε τη σύλληψη μέχρι τον Μάιο του 2021. Τον Αύγουστο του 2021 συνελήφθη ο τελευταίος συμμετέχων στην κλοπή της Δρέσδης – ένας άλλος 23χρονος. Και στις αρχές Σεπτεμβρίου, και οι έξι κατηγορήθηκαν για κλοπή και εμπρησμό.
Παρ’ όλες τις προσπάθειες, ωστόσο, δεν είναι ακόμη δυνατό να βρεθούν τα κλεμμένα κοσμήματα. Και μπορεί να μη συμβεί και ποτέ.
«Η τέχνη μπορεί να χρησιμεύσει ως χρήμα» λέει ο Άρθουρ Μπραντ, Ολλανδός κριτικός τέχνης. «Αλλά δεν μπορείς να τα πουλήσεις. Αν μπουν στον κόσμο του εγκλήματος, θα μείνουν εκεί για πάντα».
sputniknews.gr