ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Η κατάθεση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων για τις κλεμμένες εικόνες

· Techstories

Καθώς συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση των κλεμμένων εικόνων, την κατάθεσή του υπέβαλλε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος καθώς και δυο αστυνομικοί. Το δικαστήριο συνεχίζεται για περισσότερο από 20 χρόνια και η υπόθεση συνεχίζει να ξεδιπλώνεται.

«Είναι ενώ δυστύχημα η λεηλασία των ναών και των μοναστηριών. Είναι δυστύχημα να αρπάζονται εικόνες τι ριχνει αμεσα το ζαχαρο και ιερά θρησκευτικά κειμήλια και να βρίσκονται στις αγορές του κόσμου», τόνισε σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης αμέσως μετά την εξέτασή του ως μάρτυρα κατηγορίας.

Ο κ. Μάξιμος επισήμανε, πως η είναι σε δύσκολη θέση, καθώς κατηγορούμενοι στο εδώλιο κάθονται ένας Αρχιμανδρίτης πρώην Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης και ένας ιερέας, ωστόσο υπογράμμισε πως έχει εμπιστοσύνη στις Αρχές και την Δικαιοσύνη.

Ο Σεβασμιότατος εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρεθούν κάποια κειμήλια από τα κλεμμένα και θα επιστραφούν, ενώ ανέφερε πως δύο εικόνες από τη μονή στο Μακρύνο εντοπίστηκαν ήδη σε γκαλερί στην Γερμανία και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπατρισμού τους. Παράλληλα μετέφερε την εμπειρία που ο ίδιος έχει από το εξωτερικό, λέγοντας πως σε εκθέσεις όπως εκείνη της Φρανκφούρτης, πωλούνται «πλειάδα, ιερών δισκοπότηρων, όχι μόνο από Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συνήγορος του ιερέα Νίκος Γκόντας, σε δηλώσεις του σε διάλειμμα της ακροαματικής διαδικασίας, τόνισε πως «αναμφισβήτητα υπάρχει κύκλωμα που σήμερα δεν βρίσκεται στο Δικαστήριο» και προσέθεσε: «Η υπόθεση σε σχέση με το διεθνές κύκλωμα είναι παραφυάδα και αυτοί που κινούν τα νήματα, δεν βρίσκονται εδώ».

Το στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας, έδωσε πληροφορίες για τον εντοπισμό μέρους των κλεμμένων εικόνων και κειμηλίων στις γκαλερί του εξωτερικού αλλά και στοιχεία που περιήλθαν στην υπηρεσία του από την έρευνα της υπόθεσης.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, η δράση του κυκλώματος είχε συγκεκριμένο στόχο, στις μονές και τους ναούς στις ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων, των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Μαγνησίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης εκτίμησαν, πως οι ιερόσυλοι πρέπει να είχαν γνώση για τις μεγάλης αξίας εικόνες του 16ου και 17ου αιώνα που άρπαξαν.

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

ΕΛΛΑΔΑ

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2026: Πότε θα δούμε το «Φεγγάρι της Συγκομιδής» στον ελληνικό ουρανό

Δείγματα αίματος σε εργαστηριακό περιβάλλον – εικόνα αρχείου. Φωτογραφία Testalize.me / UnsplashΕΚΤΑΚΤΑ-BREAKING NEWS

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – Μαζωνάκης: Στο μικροσκόπιο το ιατρείο και η πλασμαφαίρεση πριν από την ανακοπή

ΕΛΛΑΔΑ

Επείγουσα έκκληση για αίμα σε όλη την Ελλάδα – Συνεχίζονται οι ελλείψεις στα νοσοκομεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά