Δύσκολη νύχτα για τη Σάμο καθώς η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στους Βουρλιώτες και πέρασε από το Κοκκάρι, γύρω στις 11 χθες τη νύχτα έφτασε στους Μυτιληνιούς, στην περιοχή Γιάννου.
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και τα εναέρια μέσα για να συνδράμουν στην πυρόσβεση. Οι επίγειες δυνάμεις των πυροσβεστών με τα πεζοπόρα τμήματα και τα οχήματα δίνουν από χθες πραγματική μάχη με τις φλόγες, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες των κλιμακίων του νησιού και υδροφόρες ΟΤΑ.
Η ολονύχτια μάχη απέτρεψε προς το παρόν την επέκταση της πυρκαγιάς ενώ αυτή την ώρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες οι οποίες με τις συχνές αναζωπυρώσεις αποτελούν απειλή. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε τρεις εστίες στην περιοχή Τρίστρατο όπου δίνεται η μάχη των πυροσβεστών, ενώ αναμένονται και τα εναέρια μέσα για να την θέσουν σε πλήρη έλεγχο.
Ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Σταμούλης, συντονιστής Επιχειρήσεων σε Αιγαίο και Κρήτη έχει χαρακτηρίσει «δύσκολη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί». Όπως είπε «είναι διάσπαρτες οι εστίες της πυρκαγιάς στους Βουρλιώτες, και η πυρκαγιά λόγω των ανέμων έχει κατεύθυνση νότια, προς το βουνό».
Αργά χθες το βράδυ έφτασαν με Super Puma στη Σάμο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Εθνικός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης.
Στη Σάμο μεταβαίνουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης. Σε Γενική Επιφυλακή το Π.Σ. https://t.co/jy4Eqd3U6V
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 15, 2021
Η Σάμος καίγεται κάθε χρόνο εδώ και 20 χρόνια
Αξιοσημείωτο και συνάμα τραγικό είναι το γεγονός πως το νησί της Σάμου κατέχει μια θλιβερή πρωτιά αφού εδώ και 21 χρόνια καίγεται συνεχώς. Συγκεκριμένα από το 2000 μέχρι και το 2021 έχουν εκδηλωθεί μικρές και μεγάλες σε έκταση φωτιές, ενώ μονάχα το 2016 δεν είχε καταγραφεί κάποια πυρκαγιά. Μόνο τη δεκαετία 2000 με 2010 είχαν καεί στη Σάμο πάνω από 160.000 στρέμματα.
Η πιο μεγάλη και φονική πυρκαγιά ήταν το 2000 στου Μυτιληνιούς όπου κάηκαν 145.000 στρέμματα, 47 σπίτια και είχαμε και μια γυναίκα νεκρή. Σύμφωνα με έρευνα του αντιστράτηγου του Π. Σ. ε. α. Ανδριανού Γκούρμπατση, η Σάμος κατατάσσεται πρώτη όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις της μεταξύ των μεγάλων νησιών της χώρας.
Το 1990 στις 16 Ιουλίου κάηκαν 15.500 στρέμματα, ενώ το 1993 στις 31 Ιουλίου 19.500 στρέμματα. Μετά ξέσπασε η μεγάλη φωτιά του 2000, και έκτοτε κάθε χρόνο στο νησί ξεσπούν πυρκαγιές, με τη μοναδική χρονιά που να μην έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό να είναι το 2016. Σε αρκετές πυρκαγιές των προηγούμενων ετών αιτία ήταν ο εμπρησμός.
Ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Στάντζος, έχει ζητήσει από χθες να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του πύρινου μετώπου, ενώ προληπτικά εκκενώθηκαν δυο ξενοδοχεία, αλλά και κατοικίες στην περιοχή Άγιος Φανούριος.
Χθες το βράδυ εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στα κινητά κατοίκων των περιοχών Βουρλιώτες, Κοκκάρι, Καμάρα, Μυτιληνιούς, Μαυρατζαίους για να παραμείνουν σε ετοιμότητα.
protothema.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice