Διαφημίσεις

1. Πως έφθασε η ώρα της Επανάστασης

Ακούμε συχνά ότι μετά απο 400 χρόνια σκλαβιάς είχε φθάσει η ώρα της Επανάστασης, η πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο απλή.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα της εποχής με τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, την Αμερικανική και Γαλλική Επανάσταση, οι ραγιάδες είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται πνευματικά και οικονομικά βλέποντας σιγά σιγά ένα μέλλον χωρίς Τούρκους.

Στους Ναπολεόντειους πολέμους του 1803-1815, το εμπόριο απέφερε στα νησιά αμύθητα πλούτη που δεν είχαν ξαναδεί. Το τέλος των πολέμων βρήκε τους Έλληνες με στόλο απο πλοία, έμπειρα πληρώματα, χρήματα και ανεργία. Η ώρα της Επανάστασης είχε φθάσει.
2. Στράτος δεν υπήρχε, υπήρχε όμως πολεμικό ναυτικό

Η υπεροχή στο Αιγαίο ήταν αδιαφισβήτητη και απέκλεισε τους Τούρκους στα λιμάνια τους. Έτσι για οποιαδήποτε επίθεση στους Επαναστάτες έπρεπε να διατρέξουν ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που δυσχέρανε σημαντικά τις προσπάθειες τους.

Η ναυμαχία του Γέροντα το 1824, στα μικρασιατικά παραλία, έχει χαρακτηριστεί ως σύγχρονη ναυμαχία της Σαλαμίνας καθώς ο ελληνικός στόλος αντιμετώπισε νικηφόρα τον κατά πολύ υπεράριθμο τουρκικό.
3. Το 1821 ο Σουλτάνος δεν είχε στρατό για να πολεμήσει τους επαναστάτες

Ο τουρκικός στρατός ήταν απασχολημένος στα ανατολικά σε πόλεμο με τους Πέρσες και στα Γιάννενα με την ανταρσία του Αλή Πασά. Οι αντεπιθέσεις των Μουσταφάμπεη και Μπεϊράν Πασά αναχαιτίστηκαν επιτυχώς.
4. Η Πελοπόννησος απελευθερώθηκε μέσα σε λίγες μέρες

Με τις πρώτες ταραχές οι Τούρκοι είτε εγκατέλειψαν την Πελοπόννησο είτε κλείστηκαν σε κάστρα, δεν υπήρχε στρατός για να υπάρξει αντίδραση.

Η προοπτική αρπαγής των μουσουλμανικών περιουσιών και η λαφυραγωγία συνέβαλαν στην ταχεία εξάπλωση της Επανάστασης στο Μοριά.
5. Ο Κολοκοτρώνης ήταν η ψυχή της Επανάστασης

Τις πρώτες μέρες της Επανάστασης δεν υπήρχε στρατός, μόνο άτακτοι που πολεμούσαν όπως νόμιζαν και με ότι μέσο διέθεταν. Ο Κολοκοτρώνης το άλλαξε αυτό, δημιούργησε στρατό που με την ηγεσία του τον οδήγησε σε μεγάλες νικες: άλωση της Τριπολιτσάς, σφαγή του Δράμαλη, εκδίωξη του Ιμπραήμ.

Ήταν όμως και άνθρωπος με μεγάλη καρδιά καθώς αυτούς που τον πολέμησαν και τον φυλάκισαν, τους συγχώρησε για το καλό της Επανάστασης.
6. Η Έξοδος του Μεσολογγίου ανέδειξε στην Ευρώπη το ελληνικό ζήτημα

Το 1826 ο Αγώνας συνεχιζόταν χωρίς κάποια απο τις αντιμαχόμενες πλευρές να μπορεί να επικρατήσει.

Η θυσία των πολιορκημένων στο Μεσολόγγι συγκίνησε όλη την Ευρώπη, κατέστησε ευρέως γνωστό τον ελληνικό Αγώνα για Ανεξαρτησία και άρχισε να απασχολεί την κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις η επίτευξη μίας λύσης.
7. Ο Αγώνας διήρκησε 8½ χρόνια

Τον Σεπτέμβριο του 1829 δόθηκε η τελευταία μάχη που χάραξε τα σύνορα του νεοσύστατου κράτους. Ο Αγώνας ήταν μακροχρόνιος και έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι για να συσταθεί κράτος έπρεπε να γίνουν κινήσεις και σε διπλωματικό επίπεδο.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις αναμίχθηκαν το 1827 με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου που αναγνώριζε ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.

choicegreece.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek