Διαφημίσεις

Τα ηφαίστεια Φουέγο και Πακάγια, κοντά στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, υπό παρακολούθηση από τις αρχές της χρονιάς, έχουν μπει σε φάση έκρηξης, προειδοποίησε χθες Σάββατο το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της χώρας.

Στο Φουέγο, το οποίο απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας και το στόμιο του κρατήρα του οποίου βρίσκεται σε υψόμετρο 3.763 μέτρων, σημειώθηκαν ασθενούς ως μέτριας ισχύος εκρήξεις τη νύχτα και το πρωί, με αποτέλεσμα στήλες ηφαιστειακής τέφρας να φθάσουν σε ύψος 4.500 μέτρων.

Στο Πακάγια, σε υψόμετρο 2.552 μέτρων, περίπου 25 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, συνεχίζει να καταγράφεται «αυξημένο επίπεδο δραστηριότητας» και μια ροή λάβας έρπει στις πλαγιές του. Εκρήξεις έστειλαν ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος σχεδόν 3.000 μέτρων και μέρος της έπεσε σε κοντινά χωριά.

Ένα τρίτο ηφαίστειο, το Σαντιαγκίτο, που φθάνει τα 2.500 μέτρα ύψος και βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, έχει επίσης ενεργοποιηθεί.

Στα τρία ηφαίστεια κατά περιόδους καταγράφεται εναλλασσόμενη δραστηριότητα, όπως τον Ιούλιο και στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2020, όταν τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση.

Την 3η Ιουνίου 2018 στο Φουέγο μπήκε σε φάση ισχυρής έκρηξης, εκλύοντας ποτάμια λάβας και ηφαιστειακή τέφρα που έπληξαν πολλές κοινότητες. Οι πυροκλαστικές ροές και η βροχή καυτής τέφρας, φαινόμενα που παρομοιάστηκαν με όσα συνέβησαν στην Πομπηία το 79 μ. Χ., έσβησαν από τον χάρτη το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες. Τουλάχιστον 202 χωρικοί έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 229 κηρύχθηκαν αγνοούμενοι.

Τον Μάιο του 2010, εικονολήπτης είχε πεθάνει στο Πακάγια, όταν εισέπνευσε τοξικά αέρια που εκλύθηκαν από τον κρατήρα κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ.

militaire.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek