Διαφημίσεις

Ως γνωστόν στις 25 Ιανουαρίου 2021 θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, με τους Τούρκους να έχουν απαιτήσεις Οθωμανικής περιόδου από την Ελλάδα, με μια εξοργιστική λίστα, η οποία προσβάλει την λογική κάθε Έλληνα πολίτη, σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές.

Οι Τούρκοι επιζητούν ουσιαστικά διχοτόμηση του Αιγαίου σε αέρα και θάλασσα, αποστρατικοποίηση των νήσων, μη αναφορά του Τουρκο-λιβυκού μνημονίου, ερχόμενοι σε συνεννόηση με το Βερολίνο που θα τηρήσει ουδέτερη θέση.

Συγκεκριμένα οι απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας είναι οι εξής:

”1) Τι είναι οι διερευνητικές συνομιλίες; Η λέξη «διερευνητική». σημαίνει αναζήτηση και εύρεση. Στη διπλωματία, δηλώνει ότι δύο πλευρές που δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν τον ορισμό των προβλημάτων θα εξετάσουν τα ζητήματα με μια ευρύτερη προοπτική. Με άλλα λόγια, στο πρώτο στάδιο, μοιάζει με μελέτη και εντοπισμό των προβλημάτων χωρίς να είναι δεσμευτική η αποδοχή τους. Εάν τα δύο μέρη καταλήξουν σε συναίνεση, το ζήτημα παρουσιάζεται στην πολιτική αρχή και η διαδικασία αξιολόγησης ξεκινά για συγκεκριμένα βήματα.

2) Πώς ξεκίνησε η όλη διαδικασία και πώς συνεχίζεται; Τουρκία και Ελλάδα θα συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν σχέση με τα νησιά και με το μηχανισμό «διερευνητικών συνομιλιών» για τα προβλήματα σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Οι συνομιλίες αυτού του τύπου ξεκίνησαν το 2002 και διακόπηκαν το 2016. Το αρχικό αίτημα για συνέχιση των συνομιλιών της Τουρκίας απορρίφθηκε πριν μήνες από την Αθήνα, λόγω της απόφασης της Άγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί. Η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να είναι στην ημερήσια διάταξη για πρώτη φορά στις συνομιλίες, μαζί με τα νησιά του Αιγαίου. Επίσης θα έχουμε καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο” .

3) Ποια είναι τα ζητήματα διαφοράς στη “Θάλασσα των Νήσων” (έτσι ονομάζουν οι Τούρκοι το Αιγαίο σκόπιμα). Ξεκινώντας με τα χωρικά ύδατα, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν με τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης, το FIR (Ζώνη πληροφοριών πτήσης) και τον στρατιωτικό εξοπλισμό των νησιών εφόσον για αυτά ισχύει μη στρατιωτικό καθεστώς. Τέλος, υπάρχουν αρκετές διαφορές σχετικά με ελληνικά νησιά των οποίων η κυριαρχία δεν γίνεται αποδεκτή από την Τουρκία (EGAYDAAK), τα οποία, πάντα σύμφωνα με την Άγκυρα, δεν δόθηκαν στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες. Η Ελλάδα, αναγνωρίζει ζητήματα που αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα ενώ προσπαθεί να καθορίσει την ΑΟΖ της, καθώς η Τουρκία απαιτεί τη συζήτηση όλων των θεμάτων ζητώντας λύση πακέτο.

4) Ποια είναι τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο Η Ελλάδα, σχεδιάζει ΑΟΖ με την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι τα νησιά της Κρήτης, της Καρπάθου, του Καστελόριζου και της Ρόδου διαθέτουν Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Η Τουρκία θεωρεί ότι αυτό αποκλείεται, ενώ θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι τα νησιά (που δηλώθηκαν στον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό τον Δεκέμβριο του 2010) βρίσκονται πολύ πιο κοντά στα μικρασιατικά παράλια ( 3 χλμ) σε αντίθεση με την απόσταση των 200 μιλίων που απέχουν από την ηπειρωτική Ελλάδα, για αυτό και δεν μπορούν να έχουν ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων των χωρικών τους υδάτων.

Το Καστελόριζο πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι bρίσκεται σχεδόν δίπλα στις ακτές της Τουρκίας. 5) Ελληνικές στρατιωτικές βάσεις στα νησιά του Αιγαίου Οι θέσεις των δύο πλευρών στο Αιγαίο διαφέρουν κυρίως λόγω της διαφορετικής ερμηνείας του άρθρου 16 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης. Το άρθρο 16, είναι μια γενική διάταξη και για το Καστελόριζο, ενώ δεν έχει γίνει σαφής ο τρόπος και ο αριθμός των νησιών που δόθηκε από την Τουρκία στην Ιταλία στις 4 Ιανουαρίου 1932. ΜΕ βάση το άρθρο 3 της UNCLOS, οι θαλάσσιες περιοχές των νησιών του Αιγαίου ρυθμίζονται με το άρθρο 121, και έτσι με βάση αυτά τα δύο άρθρα, η Τουρκία μπορεί να κάνει “ρυθμίσεις” στα νησιά αυτά όπως και στη χερσαία χώρα, ενώ μπορεί επίσης να προσδιορίσει τον εναέριο χώρο στην περιοχή (του Αιγαίου).

hellasbook.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από IOANNIS KATSIREAS

Μετά από 30 χρόνια περιπλανήσεις σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη και μετά από πολύ κούνημα του μυαλού μου αποφάσισα να ρίξω άγκυρα ξανά στην πόλη όπου μεγάλωσα. Από μικρός μου άρεσε η έρευνα το διάβασμα, ονειρευόμουνα έναν κόσμο καλύτερο όπου η τεχνολογία θα μας έκανε πιο εύκολη τη ζωή τελικά αυτό που συνειδητοποίησα μετά από πολλά χρόνια ήταν ότι όλα αυτά είναι η καταστροφή του ανθρώπου και της ελευθερίας του μέσω της τεχνολογίας. Αγαπώ τη ζωή γιατί είμαι ελεύθερος και μέσα από τα ταξίδια μου ένιωθα πραγματικά ελεύθερος και Παραμένω να νιώθω το ίδιο ελεύθερος όπως και παλιότερα. Ένα πράγμα μόνο με τρομάζει η απώλεια της ψυχής μου όλα τα υπόλοιπα δεν με τρομάζουν.

3 σχόλια στο “Αυτή είναι η λίστα με τις τουρκικές απαιτήσεις – Η Άγκυρα θέλει διχοτόμηση του Αιγαίου”
  1. Ολα αυτα γινονται γιατι δεν ασκουμε το δικαιωμα μας να αυξησουμε τα χωρικα μας υδατα στα 12 μιλια οπως οριζει και το δικαιο της θαλασσας
    Θα τελειωναν ολα και οι τουρκοι δεν θα μπορουσαν να διεκδικησουν απολυτως ΤΙΠΟΤΑ αν εμεις καναμε αυτο που επρεπε ……ΑΛΛΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΜΑΣ

  2. Εφόσον οι διερευνητικές δεν παράγουν υποχρεώσεις από μέρους μας, γιατί να μην τους παίξουμε κι εμείς τους Τουρκ; Π.χ.: Επαναφορά του νόμιμου καθεστώτος Ίμβρου – Τενέδου, αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, επιστροφή των εποίκων στη στεριά, κατάργηση πολεμικών αεροδρομίων από τα παράλια, κατάργηση ναυστάθμων από τα παράλια, απόσυρση αποβατικών στον Εύξεινο Πόντο, αποζημιώσεις περιουσιών των Κων/πολιτών, κλεισιμο προξενείου Κομοτηνής, και, και, και… Είπαμε: Παιχνίδι να γίνεται.

  3. Πριν μερικές ημέρες στις ειδήσεις είπανε ότι σε 100 μέρες περίπου η Τουρκία κινδυνεύει να μείνει χωρίς πόσιμο νερό λόγω ξηρασίας. Αναρωτιέμαι… που θα αναζητήσει νερό και με ποιο τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek