Διαφημίσεις

Είναι οξεία κοινωνική απόσυρση και αναφέρεται στο φαινόμενο απομόνωσης εφήβων ή ενήλικων που αποσύρονται από την κοινωνική ζωή και αναζητούν την απομόνωση και τον αυτό-εγκλεισμό. Αυτό το σύνδρομο άρχισε να εμφανίζεται στην Ιαπωνία, φαίνεται να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, αργά και ύπουλα, ήδη περιπτώσεις καταγράφονται στην Ισπανία, την Ιταλία, την Γαλλία και στην Νότια Κορέα.

Τι σημαίνει αυτή η λέξη;
Μετάφραση από τα Ιαπωνικά του συνδρόμου hikikomori – είναι “rip”, “eliminate”, “Υποχώρηση”, “κατέληξε στη φυλακή”, αλλά πρόσφατα γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητή ως οξεία κοινωνική αυτοαπομόνωση, την οποία οι έφηβοι και οι νέοι εθελοντικά πηγαίνουν σε αυτή την κατάσταση. Οι λόγοι είναι πολλοί για τους οποίους οι νέοι διαλύουν κάθε είδους προσωπικές και κοινωνικές επαφές.

Πότε και πού εμφανίστηκαν τα hikikomori;

Κάθε αναπτυγμένη κοινωνία, ανεξάρτητα από το μέρος που βρίσκεται, απαιτεί από τα μέλη της να συμμορφώνονται με ορισμένα πρότυπα και απαιτήσεις. Στην Ιαπωνία, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες, η κοινωνία αναμένει από τους γονείς και εκείνους με τη σειρά τους από παιδιά, να πληρούν τα κοινωνικά πρότυπα.

Για τους Ιάπωνες, αυτό είναι, πάνω απ’ όλα, μια επιτυχημένη μελέτη, ένα υψηλό αποτέλεσμα όταν περάσανε δοκιμές, ώστε να ξεκινήσουν την αναρρίχηση της κλίμακας σταδιοδρομίας, καθώς και τον συναισθηματικό περιορισμό, που οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ως ψυχρότητα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, το πρώτο περιστατικό hikikomori εμφανίστηκε στην Ιαπωνία. Αυτοί είναι νέοι άνθρωποι και όχι κουρασμένα άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα να αποκριθούν στις προσδοκίες που τους ανέθεσε η κοινωνία και η οικογένεια, να φορούν ασυνήθιστες μάσκες και να διαδραματίσουν επιβληθέντες ρόλους.

Για να αποφευχθούν κοινωνικές επαφές και αλληλεπιδράσεις, ο Hickey, οι αποκαλούμενοι σύγχρονοι ερημίτες, αποσύρονται στο δωμάτιο τους.

Πολιτιστικά θεμέλια αυτού του φαινομένου. Κατανοώντας τι πρέπει να είναι ένα hikikomor μειώστε τις ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες ενός τέτοιου φαινομένου. Η χώρα του ανερχόμενου ήλιου μέχρι τα μέσα του XIX αιώνα έκλεισε από τον δυτικό κόσμο. Ο Ιαπωνικός πολιτισμός είναι αρκετά συγκεκριμένος.

Η μοναξιά θεωρείται εδώ ως εκδήλωση της ασκητικότητας και της γνώσης του εαυτού μας και του κόσμου γύρω μας σε μοναξιά.

Αυτό είναι ένα ορισμένο στάδιο απαραίτητο για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί Ιάπωνες αντιλαμβάνονται τη Hicci ως συνέχειες των παραδόσεων των ερημιτών των περασμένων αιώνων.

Απεριόριστη αγάπη. Υπάρχει ένα τέτοιο φαινόμενο στην ιαπωνική κουλτούρα – amae. Αυτή είναι η άνευ όρων αγάπη μιας μητέρας για τον γιο της, η οποία σε κάποιο βαθμό συνέβαλε στην εμφάνιση του hikikomori. Ιδιότητες όπως η συνεχής φροντίδα για το παιδί και η απεριόριστη αγάπη της μητέρας αποτιμώνται πρώτα και κύρια στις μητέρες της Ιαπωνίας. Οι γυναίκες (μητέρες) της Ιαπωνίας είναι έτοιμες να δεχτούν το παιδί τους και να τους συμπαρασταθούν, ανεξάρτητα από την ηλικία τους 5 ή 35 ετών. Είναι ευκολότερο για την μητέρα της Ιαπωνίας να προετοιμάσει και να βάλει φαγητό στο κατώφλι του δωματίου του hickey παρά να πάρει από το χέρι του και να τον μεταφέρει σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο

Ποιος είναι hickey; Αν μια δεκαετία πριν λέγαμε για hikikomori, μόνο οι Ιάπωνες θα μπορούσαν να ξέρουν, σήμερα όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι σε όλο τον κόσμο περιορίζουν τις επαφές τους με τον πραγματικό κόσμο στο μέγιστο και συνειδητά εγκαταλείπουν την κοινωνική ζωή.

Ο λόγος για να γίνεις hickey, κατά κανόνα, γίνεται από το γεγονός ότι ένα άτομο δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις που του επιβάλλει η οικογένεια και το σχολείο. Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, υπάρχουν αδύναμα και όχι πολύ κοινωνικά ενεργά παιδιά, αργά ή απρόθυμα να επικοινωνούν, και απλώς εσωστρεφείς που αισθάνονται καθυστερημένοι και αδιάφοροι για τους συνομηλίκους και τους δασκάλους τους. Θα ήθελαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονέων και των παιδαγωγών, αλλά αυτό απλά δεν λειτουργεί και δεν έχουν σχεδόν τίποτα να κάνουν, αλλά να γίνουν hikikomori.

Χικικομούρι γεννιούνται ή γίνονται; Οι Hicci δεν γεννιούνται, γίνονται ως αποτέλεσμα της ανεπιτυχής εμπειρίας επικοινωνίας ή προσωπικών αλλαγών εξαιτίας τυχόν αγχωτικών γεγονότων και σχέσεων. Το σύνδρομο Hikikomori αναπτύσσεται επί πολλούς μήνες και στις περισσότερες περιπτώσεις και χρόνια. Οι αρνητικές εμπειρίες, οι διάφορες πιέσεις και τα ανεπίλυτα προβλήματα που συσσωρεύονται σταδιακά θα οδηγήσουν τελικά στο γεγονός ότι σε κάποιο σημείο ένα άτομο αποφασίζει να κρυφτεί, να απομονωθεί από την τραυματική πραγματικότητα και τις σχέσεις του σπιτιού ή του περιβάλλοντος του. Πόσο καιρό θα είναι μια τέτοιου είδους φυλάκιση, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει, καθώς εξαρτάται από την προσωπικότητα, τα ατομικά ψυχικά χαρακτηριστικά κάθε ατόμου

Τι κάνουν οι hickey; Απόκρυψη από τον πραγματικό κόσμο στο δωμάτιο τους. Ο Hicci διαβάζει, παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή, ακούει μουσική, προγραμματίζει ή απλά κοιτάζει τους τοίχους του καταφυγίου του. Ωστόσο, οι περισσότεροι περνούν το χρόνο τους παρακολουθώντας anime ή manga. Οι Hikikomori συχνά μπερδεύουν μέρα και νύχτα: κοιμούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Πολύ συχνά, όσοι θεωρούν τον εαυτό τους Hickey ξοδεύουν πολύ χρόνο σε συζητήσεις σε διάφορα on line παιχνίδια, φόρουμ και κοινωνικά δίκτυα. Αυτό οφείλεται στην ανάγκη επικοινωνίας, καθώς και στην ικανότητα να δημιουργηθεί σε μια εικονική πραγματικότητα μια διαφορετική, πιο “δροσερή” και επιτυχημένη εικόνα από ό, τι στην πραγματική ζωή. Μεταξύ αυτών είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν απομακρυσμένες ευκαιρίες εργασίας.

Ορισμένα hikikomori πάνε έξω, αλλά μόνο το βράδυ ή το βράδυ για να αγοράσουν ψώνια ή να πληρώσουν λογαριασμούς. Αλλά υπάρχουν εκείνοι που σπάνια αφήνουν τα δωμάτιά τους, μόνο περιστασιακά γλιστρήσουν στην κουζίνα ή την τουαλέτα. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι γονείς που ασχολούνται με το Hickey περνάνε τις ώρες τους τρώνε στο κατώφλι ενός δωματίου ή σε ένα τραπέζι μοναχικά. Πολύ συχνά, οι hikikomori, γνωρίζουν τη δική τους ανομοιογένεια και το γεγονός ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους μισούν τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους. Σε μερικές περιπτώσεις, ο θυμός και η επιθετικότητα απευθύνονται όχι μόνο στον εαυτό τους, αλλά και στους γονείς και τους γύρω τους.

Hickey σε άλλες χώρες. Ο μεγαλύτερος αριθμός hikikomori σήμερα είναι στην Ιαπωνία, ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν σε αριθμούς 600.000 με 850.000 χιλιάδες άτομα. Αυτό το φαινόμενο είναι επίσης κοινό σε Ασιατικές χώρες με υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, για παράδειγμα, στη Νότια Κορέα και την Κίνα. Στην Ευρώπη, υπάρχουν και οι Hickey, ονομάζοντάς τους μόνο “neet”, με την ευρύτερη έννοια «όχι στην απασχόληση, την εκπαίδευση ή την κατάρτιση». Στη Ρωσική ευρύτερη έννοια σημαίνει «όχι μέσα στην απασχόληση, στην εκπαίδευση ή στην επαγγελματική κατάρτιση». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι που οδηγούνται σε παρόμοιο τρόπο ζωής ονομάζονται «κάτοικοι υπόγειων κατοικιών».

Υπάρχει hickey στη Ρωσία; Δεν υπάρχουν πολλά περιστατικά πραγματικά hikikomori στη Ρωσία. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το φαινόμενο αυτό δεν συναντάται παντού. Πρώτα απ’ όλα, οικονομικά: εάν η μέση Ιαπωνική οικογένεια μπορεί να τους αντέξει, τότε η οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των Ρώσων είναι τέτοια που κανέναν τους δεν θα ανεχθεί πολύ και είτε θα πάει στη δουλειά είτε θα “τον ξεφορτωθεί” από τις μόνιμες γονικές παροχές. Μην ξεχνάτε τις ιδιαιτερότητες της εθνικής ψυχολογίας: είναι πιο πιθανό να ξεφύγουν από το πρόβλημα από το σπίτι τους παρά να μένουν μόνοι τους στο δικό τους δωμάτιο. Εκείνοι που θεωρούν ότι είναι στη Ρωσία Nits έχουν δημιουργήσει μια ομάδα hikikomori VK και επικοινωνούν με “σχετικά” άτομα

Hikikomori: είναι παράσιτο ή ένας πάσχων; Ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων, τίθεται το αρκετά λογικό ερώτημα σχετικά με το αν ένα άτομο που έχει γίνει hickey αισθάνεται καλό, άνετο ή όχι. Στα μάτια ενός συνηθισμένου ατόμου, ένα hikikomori είναι άρρωστος ή και τεμπέληδες που είναι άνετοι και κάθονται στο «σβέρκο» του γονέα.

Εκτός από τους πιο συνηθισμένους νέους ανθρώπους που ζουν μια ενεργή και πλήρη κοινωνική ζωή, υπάρχουν μεταξύ τους οι Hickey, ευτυχώς ελάχιστοι. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ερημίτες έχουν προβλήματα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους. Είναι δύσκολο και οδυνηρό για αυτούς να είναι στην ανθρώπινη κοινωνία.

Ορισμένοι από τους hikikomori, σύμφωνα με αναφορές που δημοσιεύθηκαν από αυτούς σε διάφορους πόρους του διαδικτύου, θα ήθελαν να αλλάξουν και να ξεφύγουν από τη μοναξιά, μόνο που δεν έχουν θάρρος, δύναμη και αυτοπεποίθηση. Κάθε Hickey χρειάζεται μια ατομική προσέγγιση, δεδομένου ότι υπάρχουν άνθρωποι με εμφανή ταξικά με μια ευάλωτη ψυχή και συγκεκριμένα ατομικά χαρακτηριστικά επικοινωνίας ή άλλα συμπεριφορικά ή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά

Υπάρχει διέξοδος; Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες καταστάσεις ζωής, με σπάνιες εξαιρέσεις, μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος. Είναι δύσκολο και ακόμη και σχεδόν αδύνατο να βοηθηθούν εκείνοι οι Hikki που έχουν σοβαρή διαταραχή της ψυχής ή οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή εξελίσσεται. Σήμερα στην Ιαπωνία υπάρχουν ήδη ειδικά κέντρα που δημιουργούνται από τον Σύνδεσμο Αποκατάστασης του Hikikomori, όπου άτομα με παρόμοια προβλήματα συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση και στην καθιέρωση διαδικασίας επικοινωνίας. Στη Ρωσία, συνήθως αντιμετωπίζονται τέτοια προβλήματα. Οι ψυχίατροι, οι οποίοι, μέσω θεραπείας με φάρμακα και άλλων ψυχοθεραπευτικών μεθόδων, προσπαθούν να «αποβάλουν» το hikki από το «κέλυφος» του και να τους διδάξουν να ζουν στην κοινωνία.

Hikikomori στην τέχνη. Η πρώτη ταινία που έδειξε hicky ήταν το 2004 με τίτλο Tamago από τον Daniel Sugawara. Αναφέρει την ιστορία ενός αγοριού από την Ιαπωνία, τον Kiyoshi, ο οποίος έζησε στην κουζίνα του γονικού σπιτιού του για περισσότερα από τρία χρόνια. Μιλούσε μόνο με την μικρότερη αδερφή του, όλες οι άλλες επαφές έλαβαν χώρα μέσω του διαδικτύου.

Οι γονείς που δεν κατόρθωσαν να κάνουν τίποτα με το γιο τους ντρεπόντουσαν γι’ αυτό και όλοι οι φίλοι τους ήξεραν ότι ο Kiyoshi σπουδάζει στο εξωτερικό. Μετά από αυτή την ταινία, οι Ιάπωνες κατάφεραν να φερθούν ρομαντικά. Αρκεί να θυμηθούμε ένα τέτοιο anime σχετικά με το hikikomori, όπως το καλωσόρισμα στο NHK ή το Yamato Nadeshiko Shichi Henge. Στο τρίτο μέρος της ταινίας, “Τόκιο!”

Οι κύριοι χαρακτήρες των παιχνιδιών στον υπολογιστή όπως ο Yume Nikki και ο Silent Hill 4, στον τρόπο ζωής τους – το αληθινό hikikamori. Δεν δόθηκε προσοχή σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο και στον διάσημο ιαπωνικό συγγραφέα Ryu Murakami. Στο θρίλερ του “Parasites”, ο κύριος χαρακτήρας της Hickey σιγά σιγά αλλά σίγουρα προσεγγίζει τα όρια της τρέλας.

ΠΗΓΗ



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek