Οι Τούρκοι μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τα τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό, πιθανότατα να ετοιμάζονται για μια ακόμη κυβίστηση της εξωτερικής πολιτικής τους προς το νέο Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και τις ΗΠΑ, για να σωθούν. Κύριο θέμα της διαφαινόμενης κυβίστησης αυτήν την φορά είναι η Κριμαία, την οποία τουρκική εφημερίδα θεωρεί τουρκικό έδαφος που κατέλαβε παράνομα η Ρωσία.
“Η Κριμαία είναι το αιώνιο τραγούδι του τουρκικού λαού, και μια μέρα θα το τραγουδήσουμε όλοι μαζί!”,με αυτά τα λόγια, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Türkiye δείχνει την αγανάκτησή του κατά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. “Σήμερα η Τουρκία, μαζί με την Ουκρανία, καταβάλλουν προσπάθειες για την επιστροφή της χερσονήσου”, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.
Το Κίεβο πρέπει να αναρωτηθεί όμως εάν οι Τούρκοι ενεργούν μόνο προς το συμφέρον της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η έχουν τα δικά τους σχέδια. “Το πρόβλημα της προσάρτησης της Κριμαίας διατηρεί την αρμόζουσα θέση και σημασία του στην ημερήσια διάταξη. Ανεξάρτητα από το πώς η Ρωσία προσπαθεί να πλασάρει την προσάρτηση της Κριμαίας, η Μόσχα προσπαθεί να καλύψει αυτήν την κατοχή με ένα «δημοκρατικό» κέλυφος, αλλά όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι πρόκειται για κατοχή, και ότι η Κριμαία είναι ένα οθωμανικό έδαφος που κατέλαβε άδικα η Ρωσία άδικα χρησιμοποιώντας βία και μόνο βία”, γράφει η τουρκική εφημερίδα. Στις 7 Δεκεμβρίου, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (GA) συμπεριέλαβε το θέμα της «κατοχής της Κριμαίας» στην ημερήσια διάταξή της,εγκρίνοντας ψήφισμα με τις ψήφους 63 χωρών, με το οποίο ζητούσε την απόσυρση όλων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, μόνο 17 χώρες υποστήριξαν τη Ρωσία.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε: «Η κατοχή δεν αναγνωρίζεται. Παρακολουθούμε με ανησυχία τη μεταφορά αεροσκαφών, εκτοξευτών πυραύλων και πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία σε εδάφη που ανήκουν στην Ουκρανία. Η χρήση από την Ρωσία, ουκρανικών βιομηχανικών επιχειρήσεων σε αυτά τα κατεχόμενα εδάφη είναι καταδικασμένη”.
Υπογραμμίστηκε ότι αυτά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αν και δεν είναι δεσμευτικά, αντικατοπτρίζουν ταυτόχρονα την άποψη της παγκόσμιας κοινότητας. Πρόσφατα, ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών της Κριμαίας Σεργκέι Ακσενόφ, σε συνέντευξή του στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, έδωσε μια ενδιαφέρουσα απάντηση σε ερωτήσεις που του απευθύνθηκαν σχετικά με την προσάρτηση της χερσονήσου.
“Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι ένα παλιό και βαρετό τραγούδι για όλους. Η χερσόνησος είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία και φαίνεται ότι θα κάνει ό, τι μπορεί για να κρατήσει αυτά τα εδάφη στα χέρια της”, τόνισε ο ίδιος.
Η τουρκική εφημερίδα επιμένει όμως ότι “οι Τάταροι της Κριμαίας που επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά το 1944 υπόκεινται σε μια άνευ προηγουμένου δίωξη στην Κριμαία. Τον περασμένο χρόνο, πολλοί Τούρκοι της Κριμαίας συνελήφθησαν χωρίς λόγο, και εξαφανίστηκαν και παραδόξως, βρέθηκαν νεκροί. Το πιο σημαντικό σημείο επαφής στις σχέσεις μας με την Ουκρανία είναι χωρίς αμφιβολία, η Κριμαία! Η στενή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας αυξάνεται καθημερινά.
Μεταξύ των χωρών που ψήφισαν το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας την Ουκρανία και την Τουρκία, ήταν η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Ισπανία και μεταξύ αυτών που το καταψήφισαν ήταν η Κίνα, η Αρμενία, το Ιράν, η Σερβία, η Συρία και, δυστυχώς, το Κιργιζιστάν! Για παράδειγμα, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από τις χώρες του Τουρκικού Συμβουλίου!
“Ένα παλιό όμως και βαρετό τραγούδι μας λέει: “η Κριμαία είναι το αιώνιο τραγούδι του τουρκικού λαού, και μια μέρα θα το τραγουδήσουμε όλοι μαζί!”, καταλήγει η τουρκική εφημερίδα. Ο τουρκικός τύπος ασκεί ουσιαστικά εντολές της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία ετοιμάζει να θέσει ζήτημα για την κατοχή της Κριμαίας, ενώ ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ για το ίδιο θέμα έχουν επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία. Το ερώτημα που τίθεται όμως εδώ είναι ένα και αφορά την Κριμαία και τους διεκδικητές της, δηλαδή την Ουκρανία (στην οποία ανήκε πριν), την Ρωσία (που την κατέχει τώρα) και την Τουρκία (που την ονειρεύεται).
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Δηλαδή εμείς οι Έλληνες τι πρέπει να πούμε για εδάφη?
Ααα κατάλαβα δεν αφήνει η γερμανία….