Το πρακτορείο ειδήσεων Fars παρουσίασε νέο σενάριο για τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα, κάνοντας λόγο για χρήση τηλεχειριζόμενου πολυβόλου.
Σε ένα νέο σενάριο για τον τρόπο με τον οποίο δολοφονήθηκε ο Ιρανός πυρηνικός φυσικός Μοχσέν Φακχριζαντέχ προχωρά το πρακτορείο ειδήσεων Fars, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από ανώνυμες πηγές που συγκέντρωσαν οι δημοσιογράφοι του.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κορυφαίος επιστήμονας του Ιράν δολοφονήθηκε με τηλεχειριζόμενο πολυβόλο από 150 μέτρα μακριά, σενάριο που είναι εντελώς διαφορετικό από τις πρώτες αναφορές που έκαναν λόγο για ομάδα 12 ένοπλων ατόμων, οι οποίοι τον πυροβόλησαν.
Το νέο σενάριο
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Fars, οι «νέες λεπτομέρειες» αποκαλύπτουν πως το πρώτο από τα τρία αλεξίσφαιρα οχήματα του κονβόι που μετέφερε τον επιστήμονα, άφησε τη θέση του για να προετοιμάσει την τοποθεσία άφιξης στην περιοχή Αμπσάρντ, ανατολικά της Τεχεράνης.
Εκείνη τη στιγμή, το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Φακχριζαντέχ και τη σύζυγό του χτυπήθηκε από σφαίρες. Στη συνέχεια ο Ιρανός επιστήμονας βγήκε από το όχημα, πιστεύοντας ότι ο ήχος προκλήθηκε από ατύχημα, ή προβλήματα στον κινητήρα, ή από κάποιο εμπόδιο.
Τότε ήταν που ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο τοποθετημένο σε ένα αυτοκίνητο Nissan, το οποίο βρισκόταν 150 μέτρα μακριά, πυροβόλησε τον επιστήμονα, χτυπώντας τον δύο φορές στο πλάι και μία φορά στην πλάτη, διαλύοντας τη σπονδυλική του στήλη.
Ένας σωματοφύλακας που προσπάθησε έπειτα να προστατεύσει τον Φακχριζντέχ πυροβολήθηκε αρκετές φορές. Το Nissan στη συνέχεια ανατινάχθηκε. Το πρακτορείο Fars ανέφερε πως οι δολοφόνοι δεν χρησιμοποίησαν πράκτορες στη σκηνή της επίθεσης, η οποία διήρκεσε περίπου τρία λεπτά, ενώ ο άγνωστος ιδιοκτήτης του Nissan διέφυγε από τη χώρα, χωρίς να προσδιορίσει τον προορισμό του.
Οι πρώτες αναφορές για την επίθεση
Η τελευταία περιγραφή της ενέδρας έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές, τόσο του πρακτορείου Fars αλλά και άλλων ειδησεογραφικών πρακτορείων, ενώ οι νέες λεπτομέρειες αναφέρθηκαν μόνο στα Περσικά τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το συγκεκριμένο άρθρο.
Νωρίτερα την Κυριακή, ο Μοχάμεντ Αχβάζε, ένας Ιρανός δημοσιογράφος που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δώδεκα πράκτορες που επιτέθηκαν στο κονβόι οχημάτων της συνοδείας του Φακχριζαντέχ σε έναν κόμβο στην είσοδο της περιοχής Αμπσάρντ.
Οι δράστες σύμφωνα με τον Αχβάζε, είχαν τις δεξιότητες «ειδικών δυνάμεων σε ανεπτυγμένους στρατούς» και σύμφωνα με πληροφορίες είχαν υποστήριξη από 50 άτομα που διαχειρίστηκαν διάφορες λεπτομέρειες, διεισδύοντας στις ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, πραγματοποιώντας ακόμα και διακοπή της ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιοχή για περίπου 30 λεπτά πριν από την ενέδρα, ώστε να επιβραδυνθεί οποιαδήποτε ανταπόκριση που θα έθετε σε κίνδυνο την αποστολή.
Ο Αχβάζε επικαλέστηκε διαρροές από Ιρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη της Επαναστατικής Φρουράς για λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η ομάδα που επιτέθηκε και δολοφόνησε τον Ιρανό επιστήμονα, γνώριζε πότε και πού θα ήταν. Οι επιτιθέμενοι οδηγούσαν ένα Hyundai Santa Fe και τέσσερις μοτοσικλέτες. Αφού πέρασε το πρώτο αυτοκίνητο της συνοδείας του Ιρανού επιστήμονα, οι επιτιθέμενοι ανατίναξαν ένα Nissan για να μπλοκάρουν το όχημα που βρισκόταν πίσω του. Στη συνέχεια άνοιξαν πυρ στο αυτοκίνητο του Φακχριζαντέχ και στο όχημα ασφαλείας μπροστά του.
Ο αρχηγός της επιτιθέμενης ομάδας έβγαλε τον Ιρανό επιστήμονα από το αυτοκίνητό του και τον πυροβόλησε σκοτώνοντάς τον. Όλοι οι δράστες διέφυγαν από τη σκηνή χωρίς να τραυματιστούν ή να συλληφθούν.
Εν τω μεταξύ, το ίδιο το πρακτορείο Fars δημοσίευσε ένα άλλο άρθρο την Κυριακή, που εμφανίζεται στην αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας, λέγοντας ότι «αναφορές αυτοπτών μαρτύρων» επιβεβαίωσαν ότι ο Φακχριζαντέχ δέχθηκε επίθεση από «τρομοκράτες που γάζωσαν με σφαίρες το αυτοκίνητό του».
Το Ιράν «δείχνει» το Ισραήλ
Κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν το Ισραήλ πως ευθύνεται για τη δολοφονία.
Οι ισχυρισμοί των Ιρανών βασίζονται στο γεγονός πως το εβραϊκό κράτος χαρακτήριζε τον Φακχριζαντέχ ως επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν που είχε σκοπό την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Το Ισραήλ ωστόσο δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις ιρανικές κατηγορίες.
Η Τεχεράνη από την πλευρά της αρνείται ότι προσπαθεί να στρατιωτικοποιήσει την πυρηνική της βιομηχανία.
sputniknews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice