18:46 - 27/11/2020

Ιράν: Δολοφονήθηκε ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας, λένε κρατικά μέσα

Διαφημίσεις

Θύμα δολοφονίας έπεσε ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας ονόματι Μόχσεν Φαχριζαντέχ, την Παρασκευή, έπειτα από επίθεση που δέχτηκε σε πρτοάστιο της Τεχεράνης.

Τις αρχικές πληροφορίες για τη δολοφονία του, έμπλεξε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, αναφέροντας πως τραυματίστηκε σε επεισόδιο ενόπλων με τους φρουρούς του, στα περίχωρα της Τεχεράνης και νοσηλεύεται. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιστατικό το οποίο να αφορά πυρηνικούς επιστήμονες.

Ωστόσο σε δηλώσεις του στο Iran Press, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του ιρανικού κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε τη δολοφονία. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν πως ένα αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά από αυτό στο οποίο βρισκόταν ο επιστήμονας, πριν ακολουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσαν λίγη ώρα αργότερα και κρατικά μέσα.

Νεκρός από τα πυρά έπεσε κι ένας εκ των φρουρών του.

«Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να τον επαναφέρει στη ζωή και πριν από λίγα λεπτά, αυτός ο διευθυντής και επιστήμονας έφθασε στο υψηλό στάτους του μαρτυρικού θανάτου έπειτα από χρόνια προσπαθειών και αγώνα», αναφέρει ανακοίνωση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ.

Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, Αμίρ Χατάμι είπε ότι η δολοφονία έδειξε «το βάθος του μίσους των εχθρών» προς τη χώρα.

Ο 59χρονος Φαχριζαντέχ έχει χαρακτηριστεί ως «πυρηνικό ισοδύναμο» με τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος στρατιωτικός διοικητής της χώρας. Ο Σουλεϊμανί σκοτώθηκε από αμερικανική αεροπορική επίθεση στο Ιράκ τον Ιανουάριο, σε ηλικία 62 ετών.

Ο Αλί Χασίμ, δημοσιογράφος του Al Jazeera English, έγραψε στο Twitter: «Σύμφωνα με ορισμένες πηγές στην Τεχεράνη, ένας Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας δολοφονήθηκε νωρίτερα σήμερα στην Τεχεράνη. Το όνομά του είναι Mohsen Fakhrizadeh». Και πρόσθεσε: «Ο Mohsen Fakhrizadeh είναι ο πυρηνικός Qassem Soleimani του Ιράν».

Ο επιστήμονας φέρεται να ασκούσε επιρροή σε αξιωματούχους υψηλού επιπέδου, ενώ σύμφωνα με την The Jerusalem Post, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν έγραψε στο Twitter ότι το Ιράν θα εκδικηθεί τη δολοφονία του επιστήμονα, όπως έκανε στο παρελθόν.

Το 2018, ο Φαχριζαντέχ ορίστηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου ως διευθυντής του συνολικού πυρηνικού σχεδιασμού του Ιράν. Μάλιστα, λέγεται ότι πρόσθεσε… «θυμηθείτε αυτό το όνομα, Fakhrizadeh».

Έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν προηγουμένως αναγνωρίσει τον Fakhrizadeh ως «πρόσωπο που συμμετέχει σε δραστηριότητες πυρηνικών ή βαλλιστικών πυραύλων».

Πίσω το 2013, οι Sunday Times ανέφεραν ότι ο Φαχριζαντέχ ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη μιας πυρηνικής κεφαλής.

protothema.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*