Διαφημίσεις

Στη προσεχή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής παραπέμπονται για ψηφοφορία από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια περί της διαδικασίας πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων στη…
Δημόσια και Εκπαιδευτική Υπηρεσία και περί της πρόσληψης εργοδοτουμένων καθορισμένης διάρκειας στη Δημόσια Υπηρεσία, μετά και τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή των τελικών αλλαγών στα νομοθετικά αυτά κείμενα.
Στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών προσήλθε και σήμερα ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, Κύπρος Κυπριανού, προκειμένου να παρουσιάσει την τελική διαμόρφωση των νομοσχεδίων, με αναδιατυπωμένο τον όρο ”έκτακτος υπάλληλος αορίστου χρόνου”, όρος που αναγράφεται τώρα ως ”εργοδοτούμενος αορίστου χρόνου, ενώ καταργούνται ορισμένα άρθρα του βασικού νόμου και αφαιρούνται οι εξαιρέσεις για προσλήψεις εκτάκτων στο Υπουργείο Υγείας, στο Τμήμα Φυλακών και στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την προσθήκη νέων εξαιρέσεων στο δεύτερο νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο περί της πρόσληψης εργοδοτουμένων καθορισμένης διάρκειας στη Δημόσια Υπηρεσία, συμπεριελήφθη πρόνοια, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Υγείας και τα Τμήματά του, στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στο Υπουργείο Παιδείας (Εκπαιδευτικοί Ψυχολόγοι και Επιμελητές), στο Τμήμα Φυλακών και στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας να προσλαμβάνουν προσωπικό ως εργοδοτουμένους καθορισμένης διάρκειας, για κάλυψη συγκεκριμένης ανάγκης προσωρινής φύσεως, που προκύπτει λόγω της ύπαρξης κενής θέσης.

Με το νομοσχέδιο αυτό παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στους υποτρόφους, οι οποίοι αποκτούν πτυχίο ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας από την Εκπαιδευτική Μονάδα του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και στους αποφοίτους του Δασικού Κολεγίου να μπορούν να προσλαμβάνονται ως εργοδοτούμενοι καθορισμένης διάρκειας.

Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε ακόμη τους βουλευτές ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η σημείωση με αριθμό 15 που ετέθη κατά την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2011 και που προβλέπει την παγοποίηση της διαδικασίας πλήρωσης κενών μόνιμων θέσεων. Η τροποποίηση θα πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιον, ώστε παρόμοια διαδικασία να εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις πλήρωσης κενών θέσεων του τακτικού ωρομίσθιου προσωπικού για να καλύπτονται οι κενές μεμονωμένες θέσεις ή οι θέσεις για εργασία με σύστημα βάρδιας.

Η αρχική εισήγηση στο νομοσχέδιο ήταν αυτό να γίνεται με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και στη συνέχεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, όμως ο κ. Κυπριανού ζήτησε από την Επιτροπή Οικονομικών να λάβουν υπ’ όψη τις δυσκολίες που θα προκύψουν κατά την περίοδο προ των εκλογών, όταν η Βουλή αναστέλλει τις εργασίες της, ή και τη θερινή περίοδο κατά την οποία η Βουλή είναι σε διακοπές και να μην επιμείνουν στην προϋπόθεση της έγκρισης από τη Βουλή των προσλήψεων αυτών, αλλά να αρκεσθούν στην τακτική ενημέρωσή τους από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Με αφορμή παρατήρηση του Αντιπροέδρου και βουλευτή του ΔΗΣΥ, Λευτέρη Χριστοφόρου, ότι θα έπρεπε και στο Τμήμα Ταχυδρομείων να δοθούν κάποιες εξαιρέσεις ως προς την πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων διότι προκύπτουν αυξημένες ανάγκες για συγκεκριμένες εργασίες και για ορισμένες χρονικές περιόδους, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι είναι πολλά τα κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες που έστειλαν ανάλογα υπομνήματα, όμως δεν γίνεται να δοθούν εξαιρέσεις σε όλους.

Με τη νέα νομοθεσία προβλέπεται ότι οι έκτακτοι υπάλληλοι, που θα συμπληρώνουν 30 μήνες απασχόλησης, θα θεωρούνται ως υπάλληλοι με δικαίωμα να απολαμβάνουν το ίδιο καθεστώς που θα δημιουργηθεί με το νέο νόμο.

Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν ότι οι υπηρετούντες έκτακτοι υπάλληλοι, από τη στιγμή που ο καθένας συμπληρώνει 30μηνη συνολική υπηρεσία, εντάσσονται αναλόγως της μισθοδοσίας τους σε ευρύτερες κατηγορίες, προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στο Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού, αναλόγως της περιπτώσεως, να τους μετακινεί για εκτέλεση καθηκόντων αναλόγως των παρουσιαζομένων αναγκών και για εκτέλεση αντίστοιχου μισθοδοτικού επιπέδου καθηκόντων.

Προβλέπεται, επίσης, ότι στην αρχή κάθε έτους θα αποφασίζεται ο συνολικός ανώτατος αριθμός εργοδοτουμένων καθορισμένης διάρκειας με σύμβαση απασχόλησης ιδιωτικού δικαίου, σύμβαση που δεν θα μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου και θα τερματίζεται με τη λήξη της. Από τούδε και στο εξής δεν προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού στη Δημόσια Υπηρεσία έναντι κενών θέσεων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου εξέφρασε την ευαρέσκεια του κόμματός του «γιατί, μετά από συζητήσεις που έχουν διαρκέσει πάνω από ενάμιση χρόνο, συγκεκριμένα από τον Ιούνιο 2009, η Επιτροπή Οικονομικών, αφού εξέτασε τα δύο νομοσχέδια της Κυβέρνησης για τη ρύθμιση του μεγάλου ζητήματος των εκτάκτων υπαλλήλων, αποφάσισε να τα στείλει στην Ολομέλεια για τελική τοποθέτηση και ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη».

Όπως είπε, καταβλήθηκε προσπάθεια ”υιοθετώντας την πρόταση της Κυβέρνησης, την ίδια στιγμή να ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες της δημόσιας μηχανής, αλλά σίγουρα και οι ανησυχίες και οι αγωνίες εκείνων των ανθρώπων, οι οποίοι για τόσα χρόνια εργάζονται με το καθεστώς του έκτακτου υπαλλήλου ή του υπαλλήλου αορίστου χρόνου”.

Ο κ. Ευαγόρου πρόσθεσε ότι κατά συνέπεια, ”ακόμα ένα μεγάλο θέμα, το οποίο ταλαιπωρεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες την κυπριακή κοινωνία, οδηγείται προς την τελική επίλυσή του”.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού δήλωσε ότι ”το θέμα αυτό απασχόλησε τη Βουλή τα τελευταία χρόνια, με στόχο να τερματισθεί το πρόβλημα αυτό, που δημιουργεί στρεβλώσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, αλλά και προβλήματα τόσο στους υπαλλήλους τους οποίους αφορά, αλλά και στην Υπηρεσία την ίδια”, αναφερόμενη στο πρόβλημα που δημιουργείται για μια υπηρεσία που αναγκάζεται να απολύσει προσωπικό το οποίο έχει εκπαιδεύσει και είναι χρήσιμο.

”Το ίδιο όμως”, συνέχισε, ”δημιουργεί πρόβλημα και στον υπάλληλο, ο οποίος έχει σχεδιάσει τη ζωή του πάνω σε μια βάση εργοδότησης στο Δημόσιο, η οποία είναι πάνω σε έκτακτη βάση ή δεν είναι βέβαιη η θέση του”.

Οπως ανέφερε, ”τα δύο νομοσχέδια προσπαθούν να δώσουν λύσεις σε αυτά τα δύσκολα προβλήματα, παρά το ότι αναφέρθηκαν διάφορες εξαιρέσεις, διάφοροι προβληματισμοί όσον αφορά τους δεκαπενθήμερους και άλλες ομάδες εκτάκτων”.

”Με τα προτεινόμενα νομοσχέδια”, πρόσθεσε, ”γίνεται μια προσπάθεια ούτως ώστε να υπάρξει μία ομοιομορφία και να σταματήσει το πρόβλημα, να μειωθούν ή να μην υπάρχουν πλέον έκτακτοι στη Δημόσια Υπηρεσία”.

Η κ. Κυριακού δήλωσε ότι όλα τα κόμματα ”συμφωνούν ότι δεν πρέπει να συνεχισθεί αυτό το πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα να δίδεται η ευκαιρία στα Τμήματα, εάν υπάρχει μια πραγματικά σοβαρή έκτακτη ανάγκη, να προσληφθεί κάποιος για έξι μήνες και να γίνεται ανανέωση για ακόμα έξι μήνες”.

”Παρά το ότι φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί τα νομοσχέδια”, είπε η κ. Κυριακού, ”δεν είμαστε έτοιμα να τοποθετηθούμε όλα τα κόμματα και για αυτόν το λόγο θα συζητηθούν ξανά την Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας”.

”Εχουμε καταλήξει”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, ”σε ένα συμφωνημένο κείμενο, το οποίο έχει διαμορφωθεί μαζί με τη συνεργασία του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού και τα δύο νομοσχέδια οδεύουν την ερχόμενη Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφισή τους ή και καταψήφισή τους”.

Αναφερόμενος στις εξαιρέσεις ορισμένων Τμημάτων από τη διαδικασία προσλήψεων εκτάκτων, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ”κάποια συγκεκριμένα Τμήματα θα δικαιούνται, λόγω της ιδιομορφίας των υπηρεσιών που παρέχουν στο δημόσιο, όπως είναι για παράδειγμα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, τα Τμήματα Φυλακών, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αλλά και κάποια άλλα τμήματα που χρειάζονται να εργοδοτούν έκτακτους υπαλλήλους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από ό,τι επιτρέπουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες πλήρωσης των μονίμων θέσεων, θα δικαιούνται να προσλαμβάνουν εκτάκτους υπαλλήλους έναντι κενών θέσεων”.

Οπως είπε, ”αυτή η πρόσληψη δεν θα συνεχισθεί με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά θα γίνεται με βάση τη νέα νομοθεσία, όπου η εργοδότηση των συγκεκριμένων έκτακτων υπαλλήλων θα γίνεται για μίαν προκαθορισμένη διάρκεια και το μέγιστο χρονικό όριο θα είναι τα δύο έτη”.

Επομένως, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ”έστω και στην περίπτωση αυτών των εξαιρέσεων, δεν πρόκειται να συμπληρώνεται η χρονική προθεσμία των 30 μηνών, με την οποία και με βάση τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, ένας έκτακτος υπάλληλος θα μετατρέπεται σε υπάλληλο αορίστου διάρκειας”.

”Με αυτόν το τρόπο”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, ”ελπίζουμε ότι, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, θα εξαλειφθεί πλέον το φαινόμενο, χρόνο με τον χρόνο, να συσσωρεύονται έκτακτοι υπάλληλοι αορίστου διάρκειας, οι οποίοι δεν θα μπορούν να απολυθούν”.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι ”αυτά τα νομοσχέδια θα αντιμετωπίσουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το ζήτημα, που βασανίζει την κυπριακή κοινωνία εδώ και πάρα πολλά χρόνια”.

Ο Αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι ”ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία τα τελευταία χρόνια κα οπωσδήποτε και τη Βουλή, φαίνεται ότι βαίνει προς θετική επίλυση, με την αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει πια τα θέματα των εκτάκτων υπαλλήλων αορίστου αλλά και ορισμένου χρόνου”.

Οκ. Σιζόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση της ΕΔΕΚ ”διότι τα συγκεκριμένα νομοσχέδια στηρίζονται πάνω στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες καταθέσαμε από το 2006, με σχετική πρόταση στη Βουλή”.

”Ως εκ τούτου”, πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος, ”αναμένουμε την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου και ελπίζουμε ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα καταστεί δυνατή η ψήφιση, έτσι ώστε πια να τερματισθεί αφ’ ενός μεν η αναρχία η οποία επικρατούσε σε αυτόν το τομέα και τα προβλήματα τα οποία συστηματικά προκαλούσε στην εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας, από την άλλη δε να τερματισθεί η αγωνία και η αβεβαιότητα που επικρατούσε στον χώρο των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων όλα αυτά τα χρόνια”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek