Διαφημίσεις

Η έμφυτη τάση «φυγής» από ανεπιθύμητες καταστάσεις ή πρόσωπα αποτελεί μια αρχέγονη και συνάμα σωτήρια γνώση και ικανότητα του ανθρώπου από τις εποχές ακόμη που «γυμνός και αδύναμος» είχε να αντιμετωπίσει και ισχυρότερα, και ταχύτερα και πιο μεγαλόσωμα από αυτόν ζώα στον καθημερινό του αγώνα για την επιβίωση.

Και σήμερα, μικροί και μεγάλοι, παιδιά και ώριμα στην ηλικία άτομα, βιώνουμε διάφορες καταστάσεις και προκύπτουν στον καθένα και την καθεμιά μας σε μετωπική αντιπαράθεση απειλές και κίνδυνοι που διαχειριζόμαστε με επιτυχία ή αποτυχία όπως και άλλες τις οποίες επιλέγουμε να διαχειριστούμε με τη «φυγή».

Η κλασική αρχέγονη αντίδραση ήταν πάντα ταυτισμένη με την διαστολή: «πολεμάς ή το σκας» (fight or flight). Εδώ χρειάζεται να προσθέσω για λόγους επιστημονικής ακρίβειας (καθώς συνήθως όλοι σταματάμε στις 2 επιλογές) ότι η επιλογή της «φυγής» («το σκάω») είχε και έχει ανέκαθεν δύο μορφές, την πραγματική-φυσική και την συμβολική όπου αδυνατώντας να «ξεφύγω» παγώνω ή λιποθυμώ…

Η φυγή ως υποχώρηση μπροστά σε κινδύνους που ξεπερνούν τις δυνάμεις μας είναι λογική πράξη και ψυχό-συναισθηματικά αιτιολογημένη.

Πέρα, όμως, από συγκεκριμένες και αντικειμενικά επιβεβαιωμένες καταστάσεις ή πρόσωπα που μας απειλούν υπάρχουν και συμβολικές καταστάσεις, ψυχολογικές και ψυχό-συναισθηματικές που αναγκάζουν το άτομο να επιλέξει όχι τη λύση της αντιπαράθεσης, της εμπλοκής ή συμπλοκής αλλά τη λύση της φυγής…

Σε πρακτικό επίπεδο επιλέγω να αντιπαρατεθώ με τον ή την προϊσταμένη μου (με το αφεντικό) και κάνω ηρωική έξοδο με «παραίτηση» ή συμβολικά «παγώνω» και, θα το θέσω κάπως άκομψα, «το βουλώνω;»

Ένα θεμελιακό ψυχολογικό ερώτημα που διαφοροποιεί την υγιή από την παθολογική «φυγή» σχετίζεται τόσο με τη σοβαρότητα του κινδύνου όσο και με τη συχνότητα με την οποία ένα συγκεκριμένο άτομο διαλέγει τη φυγή από ανεπιθύμητα πρόσωπα και ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής, χωρίς να θυμίζουν την ωμή πρόκληση της ζούγκλας, ενέχουν σημαντικά στοιχεία κινδύνου, δημιουργούν σωρεία συμβολικών συγκρούσεων μεταξύ ατόμων και ομάδων, φορολογούν αδιάκοπα την προσωπικότητα και την ψυχική μας ισορροπία. Φυσικά ο σύγχρονος άνθρωπος παράγωγο της βιομηχανικής και καταναλωτικής κοινωνίας διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς άμυνας για λειτουργία και επιβίωση στις απαιτήσεις των ψυχολογικών-κοινωνιολογικών-οικονομικών δομών μέσα στις οποίες ζει και εργάζεται.

Με λίγη καλή προσπάθεια πιστεύω ότι ο καθένας και η καθεμιά μας μπορεί να απαριθμήσει αμέτρητες περιπτώσεις στις οποίες αντιμετωπίζοντας συμβολικούς κινδύνους ή και ψυχολογικά προβλήματα προτιμήσαμε να μην εμπλακούμε σε μετωπική αντιπαράθεση αλλά να ξεφύγουμε με την πραγματική ή συμβολική «φυγή»…

Και όμως, υπάρχουν άτομα για τα οποία η τάση φυγής από τις καθημερινές απαιτήσεις, από τις προβληματικές καταστάσεις της ζωής, αποτελεί τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της πραγματικότητας και των κάθε λογής ψυχό-συναισθηματικών τους δυσκολιών.

Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι, φυσικά, η άντληση συναισθημάτων μοναξιάς, απομόνωσης και αποκοπής από τη ζωή, τις χαρές αλλά και τις πίκρες από τους προβληματισμούς της, πράγμα που στοιχειοθετεί ψυχοπαθολογική κατάσταση.

Το άτομο που διαλέγει τη φυγή από την πραγματικότητα διαλέγει, ουσιαστικά, να μη παλέψει, να μη αγωνισθεί. Σίγουρα η καθημερινή ζωή δημιουργεί εντάσεις με τις απαιτήσεις για επιβίωση, για επιτυχία, για αρμονικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Η αποτυχία κοστίζει σε όλους μας, αλλά για ορισμένα άτομα η αντιμετώπιση και αποδοχή της αίσθησης της αποτυχίας είναι τόσο οδυνηρή ώστε να τους είναι προτιμότερο να αποσυρθούν από τον αγώνα χωρίς καν να προσπαθήσουν να αγωνισθούν.

Στην διαταραγμένη ψυχό-συναισθηματική αξιολόγηση της πραγματικότητάς τους τα άτομα αυτά διαπιστώνουν, δυστυχώς, ότι εφόσον δεν αγωνισθείς μπορεί μεν να μην κερδίσεις αλλά ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ δεν θα φορτωθείς με την ψυχική φθορά που φέρνει η αίσθηση της αποτυχίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η τάση φυγής του ατόμου από τον στίβο της ζωής, η αίσθηση της ηττοπάθειας και της ευθυνοφοβίας, εκδηλώνεται εναλλακτικά με μια αναιτιολόγητη για τους μη ειδικούς έντονη επιθετικότητα που επιδείχνουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό αποτελεί εμπειρικό δεδομένο στις επιστήμες της συμπεριφοράς και θεωρείται ως περίπτωση επίδειξης των δύο επιφανειών του ίδιου νομίσματος.

Συγκεκριμένα, καθώς προβληματιζόμαστε με τη συμπεριφορά του ίδιου προσώπου το οποίο σε μερικές περιπτώσεις επιδείχνει συμπεριφορά συνεσταλμένου ανθρώπου, υποχωρητικού, που προτιμάει να αποφύγει τις ψυχό-συναισθηματικές εντάσεις παρά να αγωνισθεί, ενώ σε άλλες παρουσιάζεται ιδιαίτερα εκρηκτικό, πρέπει να γνωρίζουμε ότι και τα δύο αυτά σύνδρομα συμπεριφοράς αποκαλύπτουν άτομο που δεν αισθάνεται άνετα με τον εαυτό του, άτομο που διακατέχεται από συμπλέγματα ανασφάλειας και κατωτερότητας που βρίσκεται, εάν θέλετε να το δούμε πιο λυρικά, έρμαιο του άγχους της προσαρμογής στις πολύπλοκες απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής μας σε πολυσύνθετα αστικό-βιομηχανικά κοινωνικά πλέγματα.

Η τάση φυγής, έμφυτο κομμάτι του κλασικού συνδρόμου «επιλογής της φυγής ή εμπλοκής σε μάχη» (flight or fight syndrome) που υπάρχει σε κάθε άνθρωπο ορίζεται ως ψυχοπαθολογική, ως προβληματική, όταν αποτελεί την «αποκλειστική στρατηγική» για αντιμετώπιση των απαιτήσεων της καθημερινής ζωής του ατόμου.

Ψυχολογικές και κοινωνιολογικές έρευνες σε χώρες της Ευρώπης και Αμερικής απέδειξαν ότι τα υπερβολικά συνεσταλμένα, αποτραβηγμένα από τις παρέες και τα παιχνίδια παιδιά έχουν ζήσει και έχουν ανατραφεί σε οικογένειες όπου αδέξιοι, ίσως και ανεύθυνοι, γονείς ξεσπούσαν ανελέητα πάνω στα παιδιά τους κάθε φορά που οι ίδιοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες στις διαπροσωπικές, συζυγικές ή ευρύτερες ανθρώπινες σχέσεις τους.

Μεγαλώνοντας στο σπίτι με συνεχές το συναίσθημα του φόβου, με τιμωρίες και κυκλοθυμική γονική συμπεριφορά το παιδί κλείνεται στον εαυτό του, “κλείνεται στο καβούκι του” όπως έλεγαν οι παλιοί και εσωτερικεύει την συμπεριφορά της απομόνωσης ως τον ενδεδειγμένο τρόπο επιβίωσής του. Συχνά μάλιστα αυτά είναι τα παιδιά που “το σκάνε” από το σπίτι τους και τα ψάχνουν απεγνωσμένα γονείς, συγγενείς και αστυνομικές αρχές…

Φυσικά στην μετέπειτα ζωή αυτού του παιδιού κάθε έντονη διαπροσωπική σύγκρουση που θα την ακολουθεί και ψυχό-συναισθηματική ένταση θα το οδηγήσει αναπόφευκτα πια στην απομόνωση, στο κλείσιμο στον εαυτό του στην φυγή από την πραγματικότητα…

Πέρα από την επώδυνη αλλά ψυχοπαθολογικά πιο πρόσφορη για διαχείριση μορφή φυγής από ανεπιθύμητα πρόσωπα και καταστάσεις υπάρχουν οι πιο έντονες μορφές όπως η δημιουργία της «αγοραφοβίας» (πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου το άτομο αποφεύγει δρόμους, πλατείες, κινηματογράφους, λεωφορεία κλπ.) ή ακόμη και η καθολική φυγή από την πραγματικότητα που χαρακτηρίζει τα ψυχωτικά άτομα όπως η συμβολική φυγή που κάνει «στον κόσμο του πουθενά» ένα σχιζοφρενικό άτομο, ή η φυγή που κάνει από το δικό του κοινωνικό σύστημα ο ναρκομανής, ο αλκοολικός και, η τραγικά αμετάκλητη περίπτωση «φυγής» του αυτόχειρα…

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

10 σχόλια στο “Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις: πολεμάς, το σκας ή «παγώνεις»;”
  1. …τελεια!
    Προσωπικα ειμαι εικοσιεξι ετων,ανεργη πλεον και χωρις την παραμικρη καβατζα.Πρακτικα λοιπον δε βρισκω ποια ειναι η προοπτικη διαφυγης κατω απο αυτες της συνθηκες.

    1. Το συγκεκριμένο άρθρο/ανάλυση,δεν αφορά τις παρούσες συνθήκες.Έχει να κάνει με την ανθρώπινη συμπεριφορά,με συγκεκριμένη στάση ζωής….προφανώς έχεις μάθει να παλεύεις στη ζωή σου,αλλιώς θα καταλάβαινες …

    2. είσαι 26 ετών και νομίζεις ότι επειδή δεν έχεις αυτά που σκέφτεσε δεν έχεις τίποτα στη ζωή σου; Ξέρεις πόσες φορές έχεις το χρόνο, την ευκαιρία ή και το δικαίωμα να βρεθείς σε αυτή τη θέση ή σε άλλη καλύτερη ή ακόμα καλύτερη ή χειρότερη καθώς έχεις ΤΕΡΑΣΤΙΟ χρόνο μπροστά σου; Ξέρεις πόσα έχεις να δεις ακόμα που θα σε εκπλήξουν και δε θα τα πιστεύεις; Πόσες φορές θα πεις “ε! αυτό δεν μου έχει ξανατύχει!!”
      Έχεις έναν απέραντο δρόμο μπροστά σου γεμάτο περιπέτεια και εμπειρία, επιλογές και αποφάσεις και νομίζεις ότι δεν έχεις τίποτα??????
      Όντως έχεις πρόβλημα….. στην ηλικία σου, έχω φύγει από το σπίτι και ζω μόνη με μια συγκάτοικο, έχουμε πει το Δεσπότη Παναγιώτη από την πείνα και τη φτώχια γιατί τα μισθά δε φτάνουν και δεν καταδεχόμαστε να πάρουμε φράγκο από γονείς (οι δικοί μου μου είχαν και μούτρα που έφυγα) και έμεινε και άνεργη η μια και χέσε μέσα Πολυχρόνη…..μας έδιωξε η ιδιοκτήτρια φυσικά, τα ρεύματα μη σου πω….

      Ξέρεις που είμαι τώρα; (δε θα σου πω φυσικά αλλά για σκέψου λίγο αυτά που σου λέω…..)

  2. Το συγκεκριμενο αρθρο ειναι μια προσπαθεια αλλα αχρηστη δυστυχως,ενα τραυματισμενο πουλι μπορεις να το κανεις να πεταξει,την κοτα δεν.Πανω κατω ειναι προδιαγεγραμμενο απο κουνια το ποιος μπορει και ποιος οχι, και δεν ειναι ζητημα “μετανοιας” οπως ανεβασατε καπου αλλου εδω,αν μη τι αλλο το να στρεφουμε ατους εαυτους μας την ευθυνη δεν αρκει ,ειμαατε ολοι – κι αυτοι που ξερουν κι αυτοι που δε ξερουν – στον ιδιο ιστο παγιδευμενοι .Αυτοι εχουν το μια ατερμονη σειρα απο σχεδια στην περιπτωση που καποιο αποτυχει ,εμεις δεν εχουμε κανενα.Στην καλυτερη περιπτωση ατομικο και απλως ηθελα να πω οτι προσωπικα δεν εχω ουτε αυτο

    1. Αν το ποτήρι το βλέπεις μισοάδειο δεν θα έχεις ποτέ. Για δες καλύτερα μήπως είναι μισογεμάτο. Πολύ πεσιμιστρια μάλλον είσαι!!

    2. δεν έχεις ΚΑΜΙΑ υποχρέωση στην ηλικία σου να έχεις plan B, κανείς δεν έχει ποτέ, σε αυτές τις ηλικίες δε δημιουργείς plan B αφενός γιατί έχεις την αφέλεια να πιστεύεις πως τίποτα δε θα πάει στραβά αφετέρου γιατί δε σε ενδιαφέρει, είναι πολύ λίγα αυτά που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις και σωματικά (από σωματική δύναμη, δυνατότητες) και ψυχικά (πολύ φρέσκια ψυχούλα με λίγα “γραμμένα” πάνω της)
      Σε αυτήν την δεκαετία σου, μαζεύεις τις πρώτες σημαντικές εμπειρίες, τρως τις πρώτες σοβαρές χλαπάτσες της ζωής αλλά να μπορείς να τις αντέξεις (φροντίζει το Σύμπαν για αυτό) και γενικά είσαι στη “πρώτη πίστα”. Μάζευε εμπειρίες και μην έχεις άγχος και μια δουλίτσα για τα βασικά πάντα βρίσκεται.
      Αυτές οι εμπειρίες θα σε βοηθήσουν στην επόμενη δεκαετία να κατασταλάξεις κάπου (δουλειά, σχέση, σπίτι, κ.λ.π.) και από τα 40 και μετά θα δημιουργήσεις αυτά που θες ….

      Κάπως έτσι πάει περίπου για όλους, μη σκας

  3. οι συνθηκες ζωης καθε πολης κοινοτητας η χωρας που καθοριζονται απο κετρα εξουσιας και επιβαλουν εναν τροπο ζωης πανω κατω ιδιο σε ολον τον πλανητη εχουν παντα τις δικες τους ατζεντες και σχεδια ..
    ..αυτα τα κεντρα με τις ατζεντες προσπαθουν οχι μονο να επιβιωσουν σαν οτοτητες αλλα να κυριαρχισουν
    εμεις οι λαοι απο την αλλη υποτασομεθα κατω απο αυτες τις αντζεντες χωρις να εχουμε ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ!!!
    εκατονταδες χρονια τα κεντρα εξουσιας εστειναν το παιχνιδι της αγνοιας των λαων και εχουν επενδυσει ταμαλα πανω σε αυτο
    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ!!!
    πορευομαστε [εμεις οι λαοι/μαζες] χωρις πλανο και οργανωση..οσοι εμφυτα [γιατι παιδευση δεν υπαρχει] εχουν την δυνατοτητα αποκτησης της δικης τους αντζεντας[οργανωση σχεδιο οραμα] επιβιωνουν μεσα στο δημιουργηθεν χαος οι αλλοι..κρυβονται σαν σκιες οταν χαθει ο ηλιος…..

  4. Δεν απαντά ΚΑΘΟΛΟΥ στο ερωτημα του ομως …………. ΄΄Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις: πολεμάς, το σκας ή «παγώνεις»;΄΄ ………. απλα αναλυει τον φοβισμενο …… ΔΕΝ δινει την λυση ………… και ΔΕΝ αναφερεται ΚΑΘΟΚΟΥ σε αυτον που πολεμα !!!!!!!! ………… σε αυτον που ειναι ΜΑΧΗΤΗΣ ………. σε αυτον που εχει χεσμενο τον ανθρωπο και εχει ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΟΝ ΘΕΟ !!!!!!!!! …….. τον μαχητη της ελευθεριας , της αληθειας , της δικαιοσυνης και των ηθικων αξιων ……………. ενα αρθρο απο καθηγητη κιολας , εμενα ΔΕΝ μου λει απολυτως ΤΙΠΟΤΑ ……………. γιατι ΔΕΝ δινει την λυση ……….

    1. Ο/Η να σε χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα μου επιτρέπεις έτσι; λέει:

      Νάτη η παθογένεια ….. να ο λόγος που ψηφίζουμε ότι νά’ναι αρκεί να μην αναλάβουμε εμείς την ευθύνη για τίποτα σε αυτή τη χώρα!! Και να ο λόγος που όσο πιο ανεύθυνοι και ανίκανοι να αντιδράσουμε είμαστε τόσο πιο θρησκόλυπτοι γινόμαστε (αντίδραση δεν είναι να γράφεις μπαρούφες κάθε μέρα σε κάποιο site για να προλάβω κάτι γραφικούς εδώ μέσα….)
      Για ξαναδιάβασε τι γράφεις…..

      Ο Πιπερόπουλος θα σου πει τι θα κάνεις;
      τη ΛΥΣΗ που απεγνωσμένα ψάχνεις (για αυτό άλλωστε τη γράφεις με κεφαλαία) θα στη δώσει ο κάθε Πιπερόπουλος ή Θεός;
      Και που ξέρει ο Πιπερόπουλος τι αντιμετωπίζεις κάθε φορά και τι απόφαση πρέπει να πάρεις;
      Και που ξέρει ο Πιπερόπουλος πόσα λεφτά έχεις μέσα στην τσέπη για να σου πει αν θα τσακωθείς τελικά με το αφεντικό σου ή όχι;

      ΕΣΥ είσαι η λύση για τον εαυτό σου, μόνο εσύ έχεις την επιλογή
      ΚΑΝΕΙΣ δε θα αναλάβει να σου “δώσει λύση”, δηλαδή να αναλάβει την ευθύνη για σένα, να σου πει τι θα κάνεις και πως! ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΥΤΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΟΥ
      ούτε καν ο Θεός σου δεν το κάνει για αυτό χτυπιέσε και φωνάζεις γιατί προφανώς έχεις κάποια προβλήματα και είσαι σκασμένος (όλοι έχουμε άλλωστε) και δεν το κάνει γιατί σου έχει δώσει: ΒΟΥΛΗΣΗ, ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΝΟΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek