Τι μπορεί να σημαίνει ο διορισμός πρέσβη στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, τη στιγμή που ακόμη δεν έχει αναλάβει καθήκοντα η νέα αμερικανική κυβέρνηση;
Κεραυνός εν αιθρία! Ενόσω οι ΗΠΑ κλυδωνίζονται από τ’ απόνερα των ταραγμένων αμερικανικών εκλογών και ενώ παραμένουν εν εξελίξει οι προσφυγές του Ντόναλντ Τραμπ -παρότι εκπίπτουν η μια μετά την άλλη- στα αμερικανικά δικαστήρια, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα αμφισβητείται σταθερά από τον Αμερικανό Πρόεδρο, η Αμερική ασχολείται με τη Βενεζουέλα! Και ανακοινώνει ότι διορίζει πρέσβη για τη χώρα, μετά από 10 χρόνια!
Το «χαρτί» του φυτεμένου πραξικοπηματία «αχυρανθρώπου» των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό, δεν τους βγήκε. Ωστόσο, ύστερα από μια δεκαετία, που οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Καράκας παρέμεναν τεταμένες, οι ΗΠΑ ξαναδηλώνουν παρούσες, δια της διπλωματικής οδού.
Ο βίος και η πολιτεία του νέου πρέσβη των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα
Μετά από ψηφοφορία στη Γερουσία, την Τετάρτη, ο Τζέιμς Στόρι, από τη Νότια Καρολίνα, έχοντας έδρα όχι το Καράκας αλλά την Μπογκοτά της γειτονικής και εχθρικής προς η Βενεζουέλα, Κολομβίας, αναλαμβάνει χρέη πρέσβη.
O Στόρι ήταν Επιτετραμμένος στην πρεσβεία του Καράκας μέχρι την ώρα που ο πρέσβης των ΗΠΑ απελάθηκε. Προτού αναλάβει καθήκοντα στη Βενεζουέλα υπηρετούσε ως πρόξενος στο Ριο Ντε Τζανέιρο. Διπλωμάτης καριέρας έχει υπηρετήσει σε πόστα επίσης στη Μοζαμβίκη, το Μεξικό και το Αφγανιστάν. Υπηρέτησε, επίσης, ως επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου για Υποθέσεις Ναρκωτικών στο Δυτικό Ημισφαίριο.
Στις 6 Μαΐου 2020, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να τον διορίσει επόμενο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βενεζουέλα. Η υπόθεση είχε «παγώσει» μέχρι και σήμερα.
Η περίεργη χρονική συγκυρία του διορισμού
Το πρώτο ερώτημα με τον διορισμό του είναι ένα: Γιατί τώρα; Γιατί σήμερα, σε μια περίοδο μεταίχμιο, ως τις 20 Ιανουαρίου, όπου η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καν ορκιστεί;
Πολλά τα ερωτηματικά και για το πρόσωπο στο οποίο θα αναφέρεται ο πρέσβης; Θα είναι η κυβέρνηση Μαδούρο ή ο πραξικοπηματίας και αυτοανακηρυσσόμενος, με τις πλάτες των ΗΠΑ, μεταβατικός πρόεδρος, Χουάν Γκουαϊδό, που παραμένει «εξαφανισμένος» το τελευταίο διάστημα; Αναβαθμίζεται έτσι η θέση του; Στέλνεται ευρύτερα με τη χειρονομία ένα μήνυμα ότι αναβαθμίζεται ξανά η Βενεζουέλα στην αμερικανική ατζέντα; Θα δούμε αλλαγή πλεύσης; «O νέος Αμερικανός πρέσβης αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό φυσικά», μας διαφωτίζει διπλωμάτης με θητεία στο Καράκας. «Να θυμίσω ότι μέχρι να εκδιωχθεί από τον Μαδούρο απ’ το Καράκας, είχε την ιδιότητα του Επιτετραμμένου. Επομένως, ο μέχρι τώρα Επιτετραμμένος αναβαθμίστηκε σε Πρέσβη. Ουσιαστικά όμως δεν αλλάζει κάτι. Το σίγουρο είναι ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας παραμένει κλειστή. Η έδρα της είναι στην Μπογκοτά, στις εγκαταστάσεις της εκεί Πρεσβείας των ΗΠΑ. Δηλαδή, μιλάμε για μια virtual Aμερικανική Πρεσβεία στη Βενεζουέλα που ασκεί τα καθήκοντά της από την Κολομβία».
Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι μετά τη διαρροή της είδησης, σιωπή ιχθύος επικρατεί τόσο στη βενεζουελάνικη κυβέρνηση (δεν έχει ανακοινώσει κάτι το υπουργείο Εξωτερικών) όσο και στα λατινοαμερικάνικα (βενεζουελάνικα και κουβανικά) Μέσα, όπως το Telesur (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές). Δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση, καθώς φαίνεται πως το Καράκας εξετάζει όλα τα σενάρια της αμερικανικής πρωτοβουλίας, αναβάθμισης του Επιτετραμμένου.
Να θυμίσουμε ότι οι δυο χώρες έχουν διαρρήξει αμετάκλητα τους διπλωματικούς δεσμούς τους. Οι ΗΠΑ επέβαλαν αιματηρές για τη χώρα κυρώσεις, που διαρκώς εντείνονται, χρηματοδότησαν ακόμη και αποτυχημένο πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης και προκήρυξαν αμοιβή 15 εκατομμύρια δολάρια για τη σύλληψη του Μαδούρο.
Τι σημαίνει ο διορισμός Αμερικανού πρέσβη στη Βενεζουέλα;
Σύμφωνα πάντως με το Al Jazeera, o νέος Αμερικανός πρέσβης ενδεχόμενα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην καθοδήγηση της πολιτικής των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα στη φάση της μετάβασης προς την προεδρία του Τζο Μπάιντεν. Προς ποια, όμως, κατεύθυνση;
«Ανεξάρτητα από την ερμηνεία της συγκεκριμένης κίνησης των ΗΠΑ, και παρότι είναι νωρίς για να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο σχετικά με πιθανές διαφοροποιήσεις ή αντιπαραθέσεις στις βορειοαμερικανικές ελίτ, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι βασικές γραμμές της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στη Βενεζουέλα δεν πρόκειται να αλλάξουν» μας κάνει ένα πρώτο σχόλιο ο ειδήμων σε ζητήματα της βενεζουελάνικης πολιτικής σκηνής και του βενεζουελάνικου εκλογικού συστήματος, Δημήτρης Καλτσώνης.
«Γιατί η Βενεζουέλα -όσο βρίσκεται στην κυβέρνηση ο Μαδούρο και ο συνασπισμός των κομμάτων που τον υποστηρίζει- παραμένει για τις ΗΠΑ ένας στρατηγικός αντίπαλος» προσθέτει o καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας του βιβλίου «Το Δίλημμα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας».
«Πρώτον, γιατί η βενεζουελάνικη κυβέρνηση επί Τσάβες, με το Σύνταγμα του 1999, έχει εθνικοποιήσει το πετρέλαιο, θίγοντας καίρια τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνταν παλαιότερα στη Βενεζουέλα και, δεύτερον, γιατί η Βενεζουέλα μαζί και με άλλες κυβερνήσεις της περιοχής, όπως αυτή της Κούβας, αμφισβητεί την αμερικανική επικυριαρχία στη Λατινική Αμερική».
Ο συνομιλητής μας δεν είναι σε θέση να εξηγήσει το εντυπωσιακό, μεταιχμιακό timing της αμερικανικής κίνησης. «Αν και είναι κάτι που έχει ασφαλώς να κάνει με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των ελίτ των Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Όμως, επαναλαμβάνω, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι κυρώσεις και οι βασικές συντεταγμένες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας δεν θα αλλάξουν» υπογραμμίζει ο κ.Καλτσώνης.
«Η χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς τη δεξιά και ακροδεξιά αντιπολίτευση και ακόμα και τις ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις, με σκοπό την πραξικοπηματική ανατροπή της νόμιμα και συνταγματικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας, θα συνεχιστεί», εκτιμά, «όπως θα συνεχιστεί και η πολιτική του οικονομικού πολέμου έναντι της Βενεζουέλας».
Πηγές από τη Βενεζουέλα, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μιλώντας με το Sputnik, δεν αποκλείουν ο διορισμός Αμερικανού πρέσβη, που είναι πρόσωπο επιλογής του Ντόναλντ Τραμπ, να συνιστά «μια ακόμη τρικλοποδιά του Αμερικανού Προέδρου στον Τζο Μπάιντεν. Για τα μάτια του κόσμου είναι προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών. Στόχος, επομένως, είναι να δυσκολέψει τον Τζο Μπάιντεν».
Το επιβεβαιώνει και ο διπλωμάτης που υπηρέτησε στη χώρα: «Ενδεχομένως ο Τραμπ να θέλει να προκαταβάλει τις αποφάσεις του Μπάιντεν για τη Βενεζουέλα» μας λέει «παρόλο που ακόμη θεωρεί ότι έχει κερδίσει τις εκλογές και οδεύει σε δεύτερη τετραετία. Άλλωστε και ο Πομπέο έχει δηλώσει το ίδιο. Ζούμε σε εποχές απόλυτης παράνοιας».
sputniknews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
η κατακλειδα του αρθρου τα λεει ολα τα οποια και συνοψιζονται στην παροιμια του θυμοσοφου λαου…
“οποιοι ειναι εξω απο τον χορο πολλα τραγουδια λενε”
..εχω κατι ακομη να σχολιασω και αυτο ειναι ενα προσωπικο συναισθημα …
παντα ζηλευα αυτους που ηταν μεσα στο χορο…
και παντα προσπαθουσα να εξαλιψω αυτο το ενοχλητικο συναισθημα μαθαινοντας να χορευω!!!!
αλωστε ειτε χωρευεις ειτε δεν χορευεις ..σε καθε περιπτωση… μαθε να μην ζηλευεις!!!!