09:07 - 04/11/2020

SOS για την αποφυγή lockdown στην Αττική – Πιθανή η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού

Διαφημίσεις

Οι αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια για να αποφευχθεί lockdown στην Αττική, με πολιτική ηγεσία και επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Συνεχίζεται η ανησυχία των αρχών και των επιστημόνων, για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται στη χώρα, με περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σερρες ήδη να έχουν μπει σε καθεστώς locdown, ενώ υπάρχει και ο φόβος για την Αττική, καθώς αν και κανείς δεν θέλει να εφαρμοστεί locdown στην περιφερειακή ενότητα που ανήκει η πρωτεύουσα της χώρας, οι αριθμοί ενδεχομένως να αναγκάσουν στην εφαρμογή του.

Τα κρούσματα στην Αττικη και οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία

Δυστυχώς, κατά τη χθεσινή ημέρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε πως υπήρξε νέο ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα με 2.166 νέα κρούσματα. Εξ αυτών, τα περισσότερα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική, γεγονός πως έχει σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού ένα πιθανό lockdown στην Αττική θα έχει μεγάλες και άσχημες επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το προηγούμενο 24ωρο, στην περιφερειακή ενότητα της Αττικής εντοπίστηκαν 542 κρούσματα, εκ των οποίων τα τέσσερα συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αυτό που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, είναι το γεγονός πως, οσον αφορά στην Αττική, σε σύνολο 359 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείς, οι 292 είναι καλυμμένες. Από αυτές τις ΜΕΘ, οι 140 λειτουργούν για κρούσματα κορονοϊού, με τις 99 να χρησιμοποιύνται ήδη για νοσηλεία ασθενών και 41 να είναι ακόμα κενές. Αν όμως συνεχίσει η αύξηση των κρουσμάτων, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί έλλειψη στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Η άποψη των λοιμωξιολόγων

Αν και όπως δήλωσαν ειδικοί στο Sputnik, κανέναν μαθηματικό μοντέλο δεν μπορεί να προβλέψει την εξάπλωση του ιού, η κατάσταση στην Αττική «θεωρείται μεν επιδεινούμενη, αλλά για την ώρα σταθερά και ελεγχόμενα επιδεινούμενη». Αυτό φυσικά αν οι πολίτες τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας και χωρίς να δείξουν σημάδια χαλάρωσης, τηρώντας πειθαρχία.

Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν και ορισμένοι απαισιόδοξοι, αφού όπως δήλωσε στο Sputnik άλλο μέλος της επιτροπής των ειδικών, το ενδεχόμενο για ολικό lockdown στην Αττική, όπως αυτό που έχει εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, δεν είναι έξω από τις λύσεις που εξετάζονται, αν τα πράγματα αρχίσουν να παίρνουν απότομα μια ξέφρενη πορεία.

Το τελευταίο ενδεχόμενο βέβαια είναι και αυτό που απεύχεται η κυβέρνηση, αφού όπως σημείωσε και ο κύριος Σταϊκούρας, αυτό θα σημαίνει και τεράστιο οικονομικό πλήγμα για τη χώρα, αφού το 80% της οικονομικής δραστηριότητας εντοπίζεται στην πρωτεύουσα.

Οι μετακινήσεις εκτός Αττικής και οι σκέψεις για απαγόρευση

Αν και προς το παρόν η Αττική βρίσκεται αυτή την στιγμή σε επίπεδο «κόκκινου» συναγερμού, η μετακίνηση εκτός του νομού επιτρέπεται. Όσοι δηλαδή επιθυμούν να μεταβούν σε προορισμούς εκτός του νομού, έχουν τη δυνατότητα αυτή.

Ο φόβος της διασποράς όμως, έχει κάνει την κυβέρνηση σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, να απαγορεύσει τις μετακινήσεις εκτός Αττικής για τα Σαββατοκύριακα.

Όπως αναφέρθηκε και στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, μπορεί η συγκεκριμένη πρόταση να μην εξετάζεται ενδελεχώς, αλλά η κατάσταση που θα παρουσιάσουν τα επόμενα 24ωρα, θα παίξουν μεγάλο ρόλο στο αν θα απαγορευθεί η μετακίνηση εκτός νομού, ακόμα και για όλες τις ημέρες αν το επιδημιολογικό φορτίο αυξηθεί πολύ.

Οι προειδοποιήσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και από τον κύριο Μαγιορκίνη

Έκδηλη ήταν η ανησυχία που επέδειξαν κατά την ενημέρωση της Τρίτης, για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος είχε στο πλευρό του τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, αφού παρουσίασε τα στοιχεία για τα νέα κρούσματα ανά την επικράτεια, εξήγησε για ποιους λόγους αποφασίστηκε να γίνεται τηλεκπαίδευση και στα λύκεια στις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ανάμεσα στις τάξεις των επιστημόνων υπάρχει η ανησυχία μήπως υπάρξει διασπορά από την κοινότητα μέσα στα σχολεία.

Ο κύριος Μαγιορκίνης από την πλευρά του, σημείωσε πως την τελευταία εβδομάδα η πανδημία στην Ελλάδα έχει καταγράψει εκθετική αύξηση και για αυτό επικρατεί ανησυχία.

Όσον αφορά στην Αττική, διευκρίνησε πως η αύξηση ήταν 30% μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ την ίδια ώρα, για ολόκληρη τη χώρα, παρα το γεγονός πως στις αρχές του Οκτωβρίου το RT ήταν κάτω από 1%, στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου ξεπέρασε το 1% που αποτελεί μεγάλη αύξηση.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Μαγιορκίνης, η ηλιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είναι οι ηλικίες 19-39, ενώ υπογράμμισε πως η μη τήρηση των μέτρων έχει μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση στους κλειστούς χώρους, λέγοντας πως η μετάδοση από φορέα που δεν φορά μάσκα σε κλειστό χώρο, είναι 10 φορές μεγαλύτερη από κάποιον που φορά.

Όπως τόνισε, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό στους μικρούς χώρους, να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές, καταλήγοντας να πει χαρακτηριστικά να περιορίσουν την «κοινωνική φούσκα».

sputniknews.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*