Σε 1,5% – 4% υπολογίζεται το ποσοστό μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως αποτέλεσμα της χρήσης της ΤΝ έως το 2030.
Σε σημαντική κινητήρια δύναμη για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες μπορεί να εξελιχθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI). Η εκτιμώμενη αύξηση της παραγωγικότητας, που θα επιφέρει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έως το 2035, μπορεί να είναι της τάξης του 11% έως και 37% (European Parliament Think Tank 2020).
Για παράδειγμα, στους πολίτες η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη στους πολίτες, όπως καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ασφαλέστερες και καθαρότερες μεταφορές, εξατομικευμένες, φθηνότερες υπηρεσίες και προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας. Μπορεί, επίσης, να διευκολύνει την πρόσβαση στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση.
Η ΤΝ έχει ακόμα συμβάλει στο να γίνει ασφαλέστερος ο χώρος εργασίας, μέσω της χρήσης ρομπότ για την εκτέλεση επικίνδυνων εργασιακών δραστηριοτήτων, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Για τις επιχειρήσεις, η ΤΝ επιτρέπει την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ άλλων σε τομείς, όπου οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατέχουν ήδη ισχυρή θέση: πράσινη και κυκλική οικονομία, κατασκευή μηχανημάτων, γεωργία, υγειονομική περίθαλψη, μόδα, τουρισμός.
Μπορεί, επίσης, να συμβάλει στην αύξηση των πωλήσεων, στη συντήρηση μηχανών, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας προϊόντων αλλά και της εξυπηρέτησης πελατών.
Στο μεταξύ, η χρήση της ΤΝ στις δημόσιες υπηρεσίες μπορεί να εξασφαλίσει μείωση κόστους και να προσφέρει νέες δυνατότητες για τις δημόσιες μεταφορές, την εκπαίδευση, καλύτερη διαχείριση ενέργειας και αποβλήτων και βελτίωση της βιωσιμότητας ορισμένων προϊόντων.
Οφέλη για το περιβάλλον
Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει σχετική έκθεση του Think Tank που έχει δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ΤΝ, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Σε 1,5% – 4% υπολογίζεται το ποσοστό μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ως αποτέλεσμα της χρήσης της ΤΝ έως το 2030.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η πρόληψη της παραπληροφόρησης και των κυβερνοεπιθέσεων και η διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτική ενημέρωση είναι τομείς, όπου επίσης μπορεί να παίξει ρόλο η ΤΝ.
Επιπλέον, η επεξεργασία μεγάλων βάσεων δεδομένων, η εκτίμηση κινδύνων κατά τη μαζική μεταφορά κρατουμένων, η πρόβλεψη τρομοκρατικών επιθέσεων συνιστούν παραδείγματα της ολοένα και μεγαλύτερης χρήσης της ΤΝ στο πεδίο απονομής ποινικής δικαιοσύνης και πρόληψης εγκλημάτων. Χρησιμοποιείται ήδη για την ανίχνευση και καταπολέμηση παράνομων και ανάρμοστων συμπεριφορών στο Διαδίκτυο.
Η ΤΝ μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο στρατιωτικών στρατηγικών άμυνας και επιθέσεων, ως μέσο ηλεκτρονικού ψαρέματος και πειρατείας ή ως μέσο στόχευσης πληροφοριακών συστημάτων εν καιρώ κυβερνοπολέμου.
Άλλωστε το βασικό πλεονέκτημα των αυτόνομων οπλικών συστημάτων είναι η δυνατότητα ένοπλης σύγκρουσης με περιορισμένο κίνδυνο σωματικής βλάβης.
Πηγή: sepe.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice