Δεν πρόκειται για νησί των Δωδεκανήσων, αλλά για μια παραθαλάσσια πόλη της Φλόριντα των ΗΠΑ, γνωστή ως «ελληνικό χωριό».
Έχει 25 ελληνικά εστιατόρια και 9 σχολεία!
Είναι το Τάρπον Σπρινγκς στο κόλπο του Μεξικού. Αποτελεί, αναλογικά, την μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στον κόσμο. Πρόκειται για ένα πανέμορφο παραλιακό άκρο, στο οποίο η αμερικανική σημαία κυματίζει πλάι-πλάι με την ελληνική.
Κάθε χρόνο, προσελκύει χιλιάδες Αμερικανούς τουρίστες και κάθε Γενάρη μαζεύει Έλληνες ομογενείς.
Η ελληνική ιστορία της περιοχής ξεκίνησε να γράφεται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν έφτασαν νόμιμα οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες.
Το 1905 έφτασε εκεί από το Λεωνίδιο ο Γιάννης Κόκκορης, δεινός σφουγγαράς. Από την ώρα που παρουσίασε στους ντόπιους την τεχνική συλλογής των σπόγγων και την εκμετάλλευσή τους, οι κάτοικοι άρχισαν να ανακαλύπτουν τον υποθαλάσσιο πλούτο του Τάρπον Σπρινγκς.
Ο Κόκκορης προσκάλεσε εκεί εκατοντάδες Έλληνες που έφτασαν από την Κάλυμνο, την Αίγινα, την Ύδρα και όλη την Ελλάδα.
Πάνω από 500 δύτες με 50 σκάφη έπιασαν αμέσως δουλειά και ο αριθμός τους αυξήθηκε ραγδαία τις επόμενες δεκαετίες.
Η τοπική αφθονία των σφουγγαριών, η μεγάλη ζήτηση και η ελληνική τεχνογνωσία «γέννησαν» μια μεγάλη βιομηχανία σπόγγων στην πόλη.
Με τον καιρό έφτασε να αποδίδει εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘50 το Τάρπον Σπρινγκς κάλυπτε, ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ, σχεδόν την μισή ζήτηση των ΗΠΑ σε σφουγγάρια και αναδείχθηκε σε παγκόσμια πρωτεύουσα της παραγωγής και εμπορίας σφουγγαριών.
Η πορεία αυτή διακόπηκε από μια μόλυνση στον κόλπο του Μεξικού, συγκεκριμένα την επιδημία της κόκκινης άλμης, που κατέστρεψε τους βιότοπους των σφουγγαριών, με την παραγωγή να μειώνεται δραστικά, καθώς το προϊόν έχασε την ποιότητα του.
Οι Έλληνες όμως πάντα βρίσκουν την άκρη και ασχολήθηκαν με την αλιεία και την ναυτιλία, ενώ η πόλη σταδιακά μετέτρεψε τις σπογγαλιευτικές δραστηριότητες σε τουριστική attraction.
Στις μέρες μας, η ελληνική κοινότητα εκεί είναι μια από τις πιο οργανωμένες του εξωτερικού!
Ο δήμαρχος Χρυσόστομος Αλαχούζος από την Κάλυμνο προώθησε την δημιουργία ειδικών σχολείων στην πόλη που ως δεύτερη γλώσσα διδάσκουν τα ελληνικά, με δασκάλους που στέλνει εκεί η Ελληνική Πολιτεία.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice