ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Οι μέδουσες επέστρεψαν – Αυξημένος αριθμός σε παραλίες της Βόρειας Ελλάδας

· Θεοχάρης

Αύξηση παρουσιάζει ο πληθυσμός των μεδουσών, από τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού, σε αρκετές παραλίες της Βορείου Ελλάδος. Το είδος της μέδουσας που παρατήρησαν στις ακτές οι λουόμενοι στη διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος είναι από τα πιο κοινά είδη, φέρει την ονομασία «μέδουσα του φεγγαριού», και σύμφωνα με τους επιστήμονες για την έξαρση του φαινομένου ευθύνεται η επιτυχής αναπαραγωγική συμπεριφορά της και οι κλιματικές αλλαγές.

«Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες πριν από μιάμιση εβδομάδα στο Θερμαϊκό Κόλπο και αντιληφθήκαμε ότι αυξάνεται ο αριθμός των μεδουσών, Aurelia Aurita, που εμφανίζει μια περιοδικότητα στην αναπαραγωγική του συμπεριφορά. Ενδεχομένως, να είμαστε σε μια τέτοια περίοδο επιτυχούς αναπαραγωγικής συμπεριφοράς, με πολλούς απογόνους», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και καθηγητής του τμήματος Βιολογίας, Χαρίτων Χιντήρογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Χιντήρογλου, «είναι ένα φαινόμενο που θα το ξεπεράσουμε. Το συγκεκριμένο είδος της μέδουσας δεν είναι τοξικό. Δεν είναι τσούχτρα, είναι περισσότερο οπτικό το θέμα στις θάλασσες. Το σύστημα δέχεται τέτοιες πιέσεις πληθυσμιακών εξάρσεων, που θα εξισορροπήσουν μετά από ένα χρονικό διάστημα».

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, οι θάλασσες «περισσότερο κινδυνεύουν από τα πλαστικά παρά από τις μέδουσες. Όταν σκοτώνουμε τις χελώνες με τα πλαστικά, εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή οι μέδουσες θα πολλαπλασιαστούν». Μάλιστα, συνέστησε στους λουόμενους να μην βγάζουν τις μέδουσες από το θαλάσσιο περιβάλλον τους καθώς σε αυτή την περίπτωση «κάνουμε μεγαλύτερο κακό, διότι το ζώο εκτινάσσει εκατομμύρια κύτταρα και μετά προκαλείται ερεθισμός στο δέρμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

zougla.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Σιδηροδρομικές γραμμές ως συμβολική εικόνα για τη φωτιά στον Ασπρόπυργο και τη διακοπή του ΠροαστιακούΕΛΛΑΔΑ

Ασπρόπυργος: Φωτιά σε χώρο απορριμμάτων – Διακόπηκαν προσωρινά δρομολόγια του Προαστιακού

Βιομηχανικός χώρος τη νύχτα ως συμβολική εικόνα για τη φωτιά στη ΒΙΠΕ ΗρακλείουΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Μεγάλη φωτιά σε καθαριστήριο στη ΒΙΠΕ – Ισχυρή κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Σημαίες σε διπλωματικό περιβάλλον ως συμβολική εικόνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το casus belliΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα προς Άγκυρα: «Κόκκινη γραμμή» το casus belli για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *