ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Η Σκωτία θέλει να αποποινικοποιήσει τη βλασφημία

· Κατοχικά Νέα

Ενα νέο νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της βλασφημίας, δημοσίευσε χθες, η κυβέρνηση της Σκωτίας, περισσότερα από 175 χρόνια μετά τις τελευταίες διώξεις γι’ αυτήν την κατηγορία.

Για το Εδιμβούργο, η διατήρηση αυτού του αδικήματος στον νόμο κατά του μίσους και των διακρίσεων «δεν αντικατοπτρίζει πλέον το είδος της κοινωνίας στην οποία ζούμε».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χούμζα Γιούσαφ είπε ότι ο νόμος θα εκσυγχρονιστεί και θα καλύπτει στο εξής τις διακρίσεις που βασίζονται στην ηλικία, την αναπηρία, την καταγωγή, τη θρησκεία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. «Με τη θέσπιση ισχυρών νόμων, το κοινοβούλιο θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα» ότι τέτοιες πράξεις «δεν θα γίνονται ανεκτές», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο χαιρέτισε η Humanists UK, μια οργάνωση που δίνει αγώνα κατά του νόμου για τη βλασφημία από το 2015. «Οι ανθρωπιστές κάλεσαν τις κυβερνήσεις να καταργήσουν τους νόμους αυτούς σε αλληλεγγύη προς τα θύματα των καταπιεστικών νόμων περί βλασφημίας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης ‘Αντριου Κόπσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν ψηφιστεί ο νόμος, η Σκωτία θα ακολουθήσει πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Δανία, ο Καναδάς, η Ελλάδα και η Ιρλανδία, όσον αφορά την αποποινικοποίηση της βλασφημίας.

Η τελευταία υπόθεση βλασφημίας στη Σκωτία στόχευε τον βιβλιοπώλη Τόμας Πάτερσον γιατί είχε «παρουσιάσει αφίσες βέβηλου χαρακτήρα» στη βιτρίνα του το 1842. Η Αγγλία και η Ουαλία εγκατέλειψαν τους νόμους περί βλασφημίας το 2008.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Μεταλλουργική βιομηχανική εγκατάσταση στην Ουκρανία ως συμβολική εικόνα για τα πλήγματα στο χαλυβουργείοΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο χαλυβουργείο της χώρας μετά από τέσσερα ρωσικά πλήγματα

Σημαία του Πακιστάν ως συμβολική εικόνα για την κλιμάκωση στα σύνορα με το ΑφγανιστάνΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν – Αφγανιστάν: 10 αεροπορικά πλήγματα μέσα σε μία ημέρα – Καταρρέει η εύθραυστη ηρεμία στα σύνορα

Άποψη του Ριάντ ως συμβολική εικόνα για την κλιμάκωση με τους ΧούθιΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία σε συναγερμό: Τουρκία και Πακιστάν συζητούν στρατιωτική στήριξη απέναντι στους Χούθι

2 απαντήσεις στο “Η Σκωτία θέλει να αποποινικοποιήσει τη βλασφημία”

  1. Ο όρος βλασφημία στο μυαλό της πλειοψηφίας περιορίζεται στα καντήλια του γείτονα και αντίδραση είναι έλα μωρέ σιγά τα αυγά.
    Πίσω από την κατάργηση όμως κρύβεται κάτι βαθύτερο όπως η ελευθεριότητα στη βλάσφημη τέχνη που ως “τέχνη” δρα διαβρωτικά στην κοινωνία.
    Παράλληλα ποινικοποιείται η ελεύθερη έκφραση υπό το πρίσμα της πολίτικης ορθότητας, μια νέα ιερά εξέταση που καίει μάγους (= σεξιστές, ρατσιστές, αντισημίτες κτλ).
    Ζούμε την αρχή ενός νέου πραγματικά ΠΑΓΚΟΣΜΊΟΥ μεσαίωνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *