Διαφημίσεις

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα. Και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού (πάνω από 8 στους 10) επικροτούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και κρίνουν θετικά τη διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού.

Από την άλλη, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η επόμενη ημέρα της πανδημίας θα μας βρει όλους διαφορετικούς. Και ως άτομα και ως κοινωνίες.

Ο παγκόσμιος χάρτης, σε επίπεδο συνόρων, δεν θα αλλάξει όπως θα συνέβαινε σε έναν πόλεμο με πραγματικά όπλα.

Θα αλλάξει, ωστόσο, η καθημερινότητά μας, η θεώρηση των πραγμάτων που κρίνουμε σημαντικά, η σχέση μας με τους άλλους και με το κράτος.

Παρά το γεγονός ότι το νούμερο ένα διακύβευμα σ’ αυτήν την πρωτοφανή κρίση είναι οι όσο το δυνατόν λιγότεροι νεκροί και το πέρασμα της πανδημίας με τις λιγότερες συνέπειες, αυτό που έρχεται μοιάζει εφιαλτικό.

Ηδη έχουν αρχίσει και αναρωτιούνται πολλοί για το πώς η Ελλάδα θα τα καταφέρει με μια ύφεση πάνω από 15% και με μια κοινωνία που μόλις πρόσφατα βγήκε από τη δεκαετία περιπέτεια των μνημονίων.

Πολλοί φοβούνται ότι ανεξαρτήτως των προθέσεων του πολιτικού συστήματος, ελλοχεύει ο κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων, και εξαιτίας της οικονομικής κατάρρευσης που ενδεχομένως θα έρθει, αλλά και για την απώλεια πολύ σημαντικών για τον πολίτη δεδομένων.

Ο τρόμος και το κράτος – πατερούλης
Αυτό που θα έπρεπε, πάντως, να φοβίζει περισσότερο είναι ότι διολισθαίνουμε σε μια κατάσταση διαρκούς τρόμου όπου το κράτος – πατερούλης είναι εδώ για να απλώσει τις φτερούγες του και να μας προστατέψει.

Εκ πρώτης εντύπωσης μοιάζει καλό: «Γιατί δηλαδή να μην έχει αποκούμπι το κράτος ο πολίτης;» αναρωτιέται κάποιος.

Τι συμβαίνει ωστόσο όταν το κράτος, στο όνομα των εκτάκτων καταστάσεων, αναλαμβάνει υπερεξουσίες;

Τι θα συμβεί αν τα επόμενα χρόνια ζούμε με τον διαρκή φόβο της εμφάνισης του κοροναϊού ή όποιας άλλης ασθένειας;

Πώς θα αντέχαμε μια διαρκή κατάσταση όπου έχουμε περιοριστικά μέτρα κάθε λίγο και λιγάκι και ο φόβος της πανδημίας εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα;

Ηδη προετοιμαζόμαστε –μας το λένε πολιτικοί και «ειδικοί»- για νέο κύμα κοροναϊού το φθινόπωρο. Που σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην οικονομία θα καταστήσουν εφιαλτική την επόμενη ημέρα.

Κι έρχεται, λοιπόν, το κράτος και το πολιτικό σύστημα, να παίξει το ρόλο του «πατερούλη» που προστρέχει για όλους τους πολίτες. Που γίνεται «σερίφης» για να επιβάλει με πυγμή μέτρα περιορισμού, στα όρια της καταπάτησης ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών.

Που γίνεται μια «αγκαλιά» που μας χωράει όλους, ακόμη κι αν μας σερβίρει επιδόματα για να ζήσουμε κι επιδοτεί την ανεργία, αντί της εργασίας.

Αυτός το κράτος που πολλές φορές είναι βγαλμένο από ένα οργουελιανό, δυστοπικό σενάριο, είναι κι αυτό που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια.

Αυτό που θα περιμένουμε τους «αξιωματούχους» να μας πουν από την τηλεόραση τι θα κάνουμε και τι όχι.

Που θα μας καθορίζουν τις κινήσεις μας, πώς θα ζήσουμε, με πόσα και κυρίως τι είμαστε πρόθυμοι να θυσιάσουμε.

Μανιπουλάρισμα
Αυτό το κράτος, με την καθαρά πατερναλιστική διάθεση, με την τάση να ποδηγετεί τους πολίτες και να μανιπουλάρει τις κινήσεις, τις σκέψεις, τις αποφάσεις τους (στο όνομα του φόβου για την υγεία), πόσο μπορούμε να το αποδεχθούμε;

Σε μια τέτοια κοινωνία είναι δεδομένο ότι θα υποχωρήσουν οι ατομικές ελευθερίες, τα κινήματα, η αλληλεγγύη σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, το αυτεξούσιο του κάθε πολίτη.

Θα υποχωρήσει ο ακτιβισμός και η προσφορά, η άδολη προσφορά για όσους ήταν για το κράτος πάντοτε εξαφανισμένοι.

Οι ξένοι, οι Ρομά, οι ηλικιωμένοι που παραβιάζουν τα μέτρα, οι 80χρονοι και πάνω που πρέπει να επιλέξουμε αν θα ζήσουν ή όχι, οι άστεγοι, οι «απόκληροι» της εργασίας, οι ανασφάλιστοι, οι πένητες κ.λπ. γίνονται βορά σε ένα κράτος απρόσωπο.

Γιατί εδώ ο πατερναλισμός του κράτους δεν έχει καμιά σχέση με τη στοργή του πατέρα προς το παιδί. Αλλά γίνεται ένας απρόσωπος μηχανισμός χειραγώγησης των μαζών… στο όνομα πάντα της δημόσιας υγείας.

Αυτή η κοινωνία είναι εφιαλτική και πρέπει να την αποφύγουμε. Κι απέναντι σ’ αυτούς που επιδιώκουν να φτιάξουν ένα κράτος που θα κηδεμονεύει τα πάντα, πρέπει αντιταχθούν όσοι πιστεύουν στους ανοικτούς κόσμους.

Εκεί που η εργασία γίνεται σεβαστή.

Εκεί που η διαμαρτυρία και η διεκδίκηση του δικαίου και κατακτήσεων από την εποχή του Διαφωτισμού, είναι αναγκαιότητα.

Εκεί που η κοινωνική προσφορά και η αλληλεγγύη είναι πανανθρώπινες αξίες που δεν πρέπει να χαθούν.

Εκεί που η βία δεν μπορεί να είναι αποδεκτή και δεν μπορεί να είναι μαμή της Ιστορίας.

Βασίλης Σ. Κανέλλης

in.gr

id-ont.org



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

11 σχόλια στο “Πόσο θα αντέξουμε τον εφιάλτη που έρχεται με τη μορφή ενός κράτους – πατερούλη;”
  1. Ο/Η ΕΛΕΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΑΥΛΟΣ HONEY ΦΑΣΙΣΤΙΑΡΗΣ λέει:

    Τωρα ερχονται τα δυσκολα και για αυτο τελειωσαν τα ψεματα θα πρεπει να ενωθουμε ολοι οι γνησιοι Ελεηναρες εναντια σε ολους τους υπολοιπους και να συνεχισουμε το εργο της Χ.Α και του Φυρερ. Βελοπουλε και Εβραιοχιανοι ψευτοελεηνες ερχεται το τελος σας καθως αυτος ο χωρος του Μαλακα μας ανηκει απο τα αρχαια χρονια απο τοτε που δολοφονησαμε τον διεθνιστη Αλεξανδρο και τον Σωκρατη που μας διδασκε για ξενους θεους.

  2. Ο καθένας γράφει την μα@@κια του .
    Μας έχουν φλομωσει στο ΨΕΜΑ και στην ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ για να επιβάλουν το ΧΑΡΑΓΜΑ ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ και να μετατρέψουν τον ανθρώπινο πληθυσμό σε μια μειονότητα 500 εκ. ΑΒΟΥΛΩΝ ΔΟΥΛΩΝ .
    ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ .

  3. ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΟΡΑ ΟΥΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΟΥΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ. ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΨΕΥΔΟΚΟΡΩΝΟΙΟ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΡΥΘΜΟΥΣ. ΕΧΕΤΕ ΝΕΚΡΩΣΕΙ ΟΛΟN ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΩΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΓΗ, ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ; ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΤΕ; ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕ ΜΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΚΟΞΑΚΙ ΣΑΡΣ ΕΜΠΟΛΑ ΚΑΙ AIDS; ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ; ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;

  4. ΓΙΑ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΠΑΛΙ ΔΑΝΕΙΑ; ΓΙΑ ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΣΕΙ Ο ΜΠΙΛΟΘΥΡΑΣ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ; ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΣΙΠΑΡΕΤΕ ΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΙΧΝΗ ΜΑΣ; ΡΕ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΧΕΤΕ ΤΡΕΛΛΑΘΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΟΛΟΙ; ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΤΑ ΛΥΝΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ, ΕΝΤΟΠΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

  5. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ; Η ΓΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ; Η ΡΩΣΙΑ; Η ΑΜΕΡΙΚΗ; OXI BEBAIA, Η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΑ Η ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΗΔΑΝΕ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΝΕ ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ. ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΓΟΡΕΥΣΗ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΜΕ ΔΟΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΛΑΒΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ.

  6. KAI ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΡΑΨΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΟΡΑ ΟΥΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΟΥΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ, ΤΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΠΑΝΩ ΕΝΝΟΩ ΤΑ ΤΕΧΝΗΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΞΕΣΚΙΣΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΒΗΓΜΑ, ΤΗΝ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΖΕΒΡΑ ΜΕ ΡΑΒΔΩΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΜΑΛΛΙ ΠΡΟΒΑΤΟΥ, ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΨΑΡΟΚΟΚΚΑΛΟ, ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΑΝ ΞΕΧΕΙΛΩΜΕΝΟ ΚΑΛΣΟΝ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΤΟ ΣΚΙΣΕΤΕ. ΟΧΙ ΡΕ ΗΛΙΘΙΟΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΕΓΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΥ, ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ, ΟΥΤΕ Ο ΗΛΙΟΣ ΗΤΑΝ ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ, ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ

  7. Π.Ο.Υ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ.
    Ο.Η.Ε. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ.
    Δ.Ν.Τ. ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΝΑΖΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ.
    Ε.Κ.Τ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ.
    Ε.Ε. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ.
    ΗΛΙΑΣ.

  8. ΕΎΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΙΧΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. ΑΛΟΙΩΣ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *