Διαφημίσεις

Το γιατί οι επόμενοι δύο μήνες προβλέπονται κρίσιμοι για την εξέλιξη του κορωνοϊού εξηγεί με ανάρτησή του στο Facebook ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος, καθηγητής του Imperial College London

«Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι. Τόσο κρίσιμοι, που θα τους θυμόμαστε για πάντα. Πρέπει να είμαστε βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι, αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξοι. Εξηγώ, εν συντομία, με όλο το βάρος της επιστημονικής μου ιδιότητας (στατιστικός με ειδίκευση σε crisis simulation and modelling) και των λίγων δεδομένων που έχουμε ακόμη για τοv νέο αυτόν ιό.

Η θνησιμότητα (Case Fatality Ratio) του ιού τοποθετείται μεταξύ 0.5% και 2%, με πιθανό το 1% (πηγές στα σχόλια). Το νούμερο αυτό διαφέρει από το λεγόμενο “snapshot CFR” που προκύπτει από απλή διαίρεση θανάτων με επιβεβαιωμένα κρούσματα (κι η οποία συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5% ανά περιοχή). Διαφέρει για καλούς λόγους – δείτε στο πρώτο σχόλιο. Ας δεχτούμε το 1%. Αυτό είναι τουλάχιστον 20 φορές χειρότερο από την εποχική γρίπη.

Η δήλωση “η γρίπη σκοτώνει περισσότερους” θα διαψευστεί σύντομα. Η δήλωση “το έχουμε ίσως ήδη περάσει πολλοί και δεν το καταλάβαμε” επίσης δεν ισχύει: ο ιός είναι συνήθως δύσκολος ακόμη και στις ήπιες περιπτώσεις, και για κάθε 95 περιστατικά που ίσως περάσανε απαρατήρητα, τουλάχιστον 5 θα ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειαστούν νοσηλεία, κι άρα θα μας είχαν γίνει γνωστά. Παρότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον ακριβή αριθμό των ήπιων περιπτώσεων, φαίνεται πως μονάχα μία μικρή μειοψηφία είναι εντελώς ασυμπτωματική.
kathimerini.gr

Συμπεραίνουμε λοιπόν τα εξής: ο COVID-19 είναι πολύ σοβαρότερος της γρίπης, αρκετά κολλητικότερος της γρίπης, και κυκλοφορεί ευρέως αλλά ακόμη η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει νοσήσει, άρα η κατάσταση πρόκειται με απόλυτη βεβαιότητα να χειροτερέψει ραγδαία. Το μόνο ζήτημα είναι πόσο ραγδαία. Γι’αυτό, ξαναλέω, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Είμαστε (στην Ελλάδα) ακόμα στο παράθυρο ευκαιρίας να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού.

Δυστυχώς, δεν θα καταφέρουμε να την ανακόψουμε πλήρως. Αλλά μπορούμε να την επιβραδύνουμε πολύ. Εντυπωσιακά πολύ. Αυτό ονομάζεται “flattening of the epidemic curve” – η προσπάθεια να αναβάλουμε όσο περισσότερο γίνεται το peak της επιδημίας: δηλαδή τον μέγιστο αριθμό νέων κρουσμάτων σε μία ημέρα που αναμένουμε να προκύψει στη χώρα. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί – “αξίζει τον κόπο, τον πανικό, και το οικονομικό κόστος; Αφού σχεδόν όλοι θα το κολλήσουμε κάποια στιγμή – ό’τι είναι να γίνει ας γίνει.” Είναι συχνή αντίδραση αυτή. Θεωρείται μάλιστα συχνά και θαρραλέα: “εγώ δεν θα αλλάξω την συμπεριφορά μου, δεν θα αλλάξουμε κι όλη τη ζωή μας για έναν ιό”.

Η αντίδραση αυτή είναι λανθασμένη και θα εξηγήσω γιατί αμέσως. Το ζήτημα δεν είναι ο απόλυτος αριθμός που θα κολλήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό το παιχνίδι χάθηκε. Το ζήτημα είναι η ταχύτητα με την οποία θα κολλήσουν – η οποία καθορίζει τον βαθμό στον οποίο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντεπεξέλθει. Δείτε λίγο μαζί μου τα νούμερα. Αν νοσήσει το 10% του πληθυσμού (συντηρητικό – η εποχική γρίπη φτάνει το 20% και ο covid-19 φαίνεται να είναι δύο φορές κολλητικότερος), και το 5% αυτών χρειαστούν ΜΕΘ με μέση διάρκεια 4 εβδομάδων, το 0.5% του ελληνικού πληθυσμού θα χρειαστεί να είναι σε ΜΕΘ για 4 εβδομάδες. Τα τελευταία νούμερα που γνωρίζω μιλούν για 6 κλίνες εντατικής θεραπείας ανά 100Κ πληθυσμού, δηλαδή 0.006%. Ογδόντα φορές μικρότερο. Επαναλαμβάνω. Ογδόντα φορές. Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ, η θνησιμότητα θα εκτιναχθεί από το 1% στο 5%, γιατί αν χρειάζεται κάποιος ΜΕΘ αλλά είναι σπίτι του, υποκύπτει. Ένα αντίστοιχο επιχείρημα ισχύει και για τις απλές κλίνες νοσοκομείου. Φτάνουμε λοιπόν στο οικονομικό κόστος και τον πανικό. Ακούστε λίγο προσεκτικά. Η δημοκρατία αντέχει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης βασιζόμενη στη συνείδηση του δημοκρατικού πολίτη να ακολουθεί οδηγίες χωρίς την απειλή των όπλων. Η οδηγία είναι σαφής: μείνετε σπίτι, όσο μπορείτε.

Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι αναπόφευκτος. Αν μπορείτε να εργαστείτε απ’το σπίτι, κάντε το. Μη βλέπετε όλη μέρα τηλεόραση και μην κάνετε refresh το Facebook καθε πέντε λεπτά, εργαστείτε αν μπορείτε, ώστε να κινείται η οικονομία. Κινείστε την οικονομία όσο περισσότερο μπορείτε demand-side και supply-side, χωρίς να εκτίθεστε με φυσική παρουσία. Αν είστε εργοδότης εξαρτημένης εργασίας δώστε διεξόδους στους υπαλλήλους σας, προστατεύστε τους. Υπάρχει μία παρανόηση στην Ελλάδα πως “ηγεσία” είναι μόνο η πολιτική ηγεσία. Δεν είναι έτσι. Ηγεσία υπάρχει παντού: κάθε εργοδότης, κάθε γονέας, κάθε δάσκαλος, κάθε άνθρωπος που εν μέρει λαμβάνει αποφάσεις για λογαριασμό άλλων είναι ηγέτης. Και σε αυτήν την κατάσταση, όλοι λαμβάνουμε αποφάσεις για λογαριασμό άλλων. Κάθε χειραψία είναι μία απόφαση. Δείξτε το παράδειγμα με τη συμπεριφορά σας, και προστατεύστε τις ευπαθείς ομάδες. Η θαρραλέα και υπεύθυνη κίνηση αυτήν τη στιγμή δεν είναι να δείξετε πως δεν φοβάστε τον ιό. Είναι να μειώσετε άμεσα τις κοινωνικές σας επαφές με ψυχραιμία. Η ψυχραιμία είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό αυτήν τη στιγμή. Μην αδειάσετε τα σουπερμάρκετ. Δεν πρόκειται να έχουμε ελλείψεις στα πάντα, και φροντίστε να μην το προκαλέσετε με τη συμπεριφορά σας. Η οδηγία του CDC στην Αμερική είναι απλή και νομίζω φρόνιμη: φροντίστε να έχετε τρόφιμα αν χρειαστεί να μπείτε οικειοθελώς σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Κάντε το σταδιακά: μην αδειάζετε τα ράφια. Απλώς ψωνίστε διπλά, σε κάθε επίσκεψη. Σε μία εβδομάδα θα είστε έτοιμοι. Προμηθευτείτε τυχόν φάρμακα που χρησιμοποιείτε τακτικά (φάρμακα πίεσης, καρδιάς κτλ) για 2 μήνες, ώστε να αποφεύγετε τις συχνές επισκέψεις σε φαρμακεία. Δεν υπάρχει λόγος ακόμη να υποθέσουμε πως θα καταρρεύσει μόνιμα το supply chain, και ο λόγος είναι ότι σε αντίθεση με τη γρίπη του 1918, ο ιός είναι θανάσιμος κυρίως (αλλά όχι μόνο) στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με βεβαρυμένο ιστορικό. Ως εκ τούτου, η μεγάλη πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού σε logistics, στο αστυνομικό σώμα, στον στρατό, στο σύστημα υγείας, θα επιβιώσουν επιδημία οποιουδήποτε μεγέθους.

Αν αυτός ο υπολογισμός σας φαίνεται κυνικός, είναι, αλλά υποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης. Περιοριστείτε. Μείνετε σπίτι, εκτός αν είναι απαραίτητο να βγείτε. Συναντηθείτε όσο μπορείτε σε ανοικτούς χώρους, σε μικρές ομάδες. Να πλένετε τα χέρια σας συνεχώς – μία καλή συμβουλή είναι “σαν να καθαρίσατε μόλις τσίλι και να πρόκειται να βγάλετε τους φακούς επαφής σας”. Αντιμετωπίστε κάθε λεία επιφάνεια ως μολυσμένη. Αποφύγετε τις συναθροίσεις. Αν μπορείτε να κάνετε μια συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, μην την κάνετε από κοντά. Περάστε λίγο χρόνο με τα παιδιά σας στο σπίτι. Σκεφτείτε τον αντίκτυπο στις πιο ευαίσθητες ομάδες. Αναλογιστείτε αν χρειάζεται να ψωνίσετε για τον ηλικιωμένο σας γείτονα. Άρα, βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι. Αλλά μακροπρόθεσμα αδίστακτα αισιόδοξοι. Εμβόλιο εντός του έτους φαίνεται πρακτικά αδύνατον να έχουμε, αλλά σε βάθος 18-24 μηνών είναι σχεδόν βέβαιο. Αντι-ιικά φάρμακα (φανταστείτε ανάλογο του tamiflu για τη γρίπη, το οποίο δυστυχώς δεν επιδρά στους coronaviruses) είναι πιθανόν να έχουμε αρκετά συντομότερα, και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως θα μειώσουν εντυπωσιακά τη θνησιμότητα όταν έρθουν. Πιθανόν μέσα στο 2020 αν υπάρξουμε τυχεροί. Υπάρχει επίσης ακόμη η ελπίδα, και κάποιες μικρές ενδείξεις, ότι ο ιός μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό εποχικός, όπως η γρίπη. Αν αυτό συμβεί, το καλοκαίρι θα μας δώσει μια ανάσα και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ετοιμαστούν για τον ερχόμενο χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα παλεύει σύσσωμη και με αυτοθυσία να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, και θα δαμάσει και αυτόν τον ιό, όπως τόσους άλλους. Δώστε τους χρόνο».



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

12 σχόλια στο “Ελληνας καθηγητής: Οι επόμενοι δύο μήνες είναι τόσο κρίσιμοι που θα τους θυμόμαστε για πάντα”
  1. Πλεξτε κανα πουλοβερ, καντε σεκς, παιξτε μπιριμπα, διαβαστε τη βιβλο, καντε τη διαθηκη σας.

  2. Ηδη εχω γραψει απο την αρχη του χρονου οτι το 2020 θα ειναι μαυρο θα λεμε στο μελλον πριν το 2020 και μετα το 2020 ,Ηδη εχω γραψει σχολιο για αυτον τον χρονο οτι ο Μαρτης θα ειναι κόκκινος ,ηδη εχω γραψει απο τις 27 Ιανουαριου οτι αυτο δεν ειναι μουφα αλλα να παρτε μασκες γαντια χειρουργικα απολυμαντικό και να πινετε τσαι ρηγανης.Ηδη απο περυση τον Ιουνιο εχω γραψει σχολιο οτι ειδα το μελλον κοιτωντας το παρελθον οτι ο ιστος της φοβερης στην οψη αραχνη .αραχνης εχει σχεδον καλυψει την υδρογειο

  3. ΕΓΩ ΘΈΛΩ ΝΑ ΠΩ ,ΟΤΙ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΌΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΟΣΉΣΕΙ .ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΓΕΙΑ ..ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ..ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΝΟΣΗΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΓΕΙΑ ΑΠΟ ΙΟΥΣ, ΚΑΡΚΊΝΟΥΣ ,ΓΡΙΠΕΣ ..,..Ο ΝΟΏΝ ΝΟΕΙΤΟ

  4. Δεν ειναι τιποτα μην πανικοβαλεστε μια απλη γρυπουλα. Ειναι θα περασει στο ποδι. Ελεγαν οι κουλης κ τα τσιρακια του, τωρα αυτοι ειναι πανετιμοι στα καταφυγια και τις βιλες τους και ο φτωχος ελληνας καταδικασμενος σε θανατο. Θα περνουμε τηλ σε νοσοκομεια και θα μας γραφουν στα….. Θα μετραμε πτωματα μες τα σπιτια μας κ θα μας απαγορευουν να τα θαψουμε!!! Μονο οι πλουσια elite και κανας κολοφαρδος που πιρε τα βουνα θα επιβιωσουν στη μειοση του πλυθισμου.

  5. Μαλλον υπαρχει ενα προγραμμα κάπου σε καποιο ας πούμε εξωπραγματικό κομπιουτερ .ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΎ.( το να μην θες να πιστεψεις κατι δεν το κανει λιγοτερο αλήθεια )

    Η εξάπλωση του φονικού νέου κορονοϊού SARS-Cov-2 και της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του πλανήτη.

    Η ανθρωπότητα ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει μία φονική επιδημία.

  6. σχεδόν σε όλες από αυτές έχασαν τη ζωή τους εκατομμύρια ενώ νόσησαν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια.

    Τους τελευταίους 5 αιώνες παρουσιάζονται με αρκετά μεγάλη συχνότητα ασθένειες που ταλαιπώρησαν τον πλανήτη. Ωστόσο κάθε φορά που κλείνει η δεύτερη δεκαετία κάθε αιώνα παρουσιάζεται το παράδοξο μιας μεγάλης φονικής επιδημίας. Φυσικά έχουν υπάρξει και άλλες ενδιάμεσα.

    Ας δούμε μερικές από αυτές:

    1616-1619: Η επιδημία της Νέας Αγγλίας

    Υπολογίζεται ότι το 30 με 90% κυρίως των ιθαγενών στη Νέα Αγγλία

  7. των ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους από μέχρι στιγμής άγνωστη αιτία. Τα συμπτώματα των ασθενών προσομοίαζαν με εκείνα της βουβωνικής πανώλης ή του κίτρινου πυρετού.

    1720 – 1722: Πανούκλα στη Μασσαλία

    Το 1720 η Ευρώπη υπέφερε από την θανατηφόρα πανούκλα που είναι γνωστή και «Μεγάλη Πανούκλα της Μασσαλίας». Σύμφωνα με τα στοιχεία από την επιδημία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100.000

    1816-1826: Πρώτη πανδημία χολέρας

    Κατά το χρονικό διάστημα 1816–1826 σημειώθηκε η πρώτη επιδημία χολέρας στον πλανήτη που

  8. που εξελίχθηκε σε πανδημία.

    Επηρέασε κυρίως τις ασιατικές χώρες όπως τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη. Επίσης αρκετές χώρες της Ευρώπης είχαν πολλά κρούσματα και θανάτους.

    Οι αρχές δήλωσαν ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τη χολέρα ήταν περίπου 100.000.

    Σύμφωνα με αναφορές της εποχής η πανδημία χολέρας στην Ασία ξεκίνησε επειδή οι άνθρωποι έπιναν νερό από τις λίμνες που είχαν μολυνθεί με αυτό το βακτήριο.

    1918 – 1920: Ισπανική Γρίπη

    Πριν από 102 χρόνια, το 1918, η ανθρω

  9. η ανθρωπότητα αντιμετώπισε μία από τις μεγαλύτερες πανδημίες η οποία θα μπορούσε να αφανίσει μέχρι και χώρες ολόκληρες. Η θανατηφόρος πορεία του ιού της «Ισπανικής Γρίπης», όπως ονομάστηκε, δεν καταγράφηκε από τον ευρωπαϊκό Τύπο για να μην επηρεάσει το ηθικό των πολιτών εξαιτίας του Μεγάλου Πολέμου (1914-18).

    Το 1918, κάπου στην Ανατολική Ασία έπεφταν οι πρώτοι νεκροί από την γρίπη. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη.

    Από την Ισπανική Γρίπη νόσησε πάνω απ

  10. νόσησε πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ενώ πάνω από 100 εκατομμύρια έχασαν την ζωή τους.

    Η συγκεκριμένη πανδημία χτύπησε πολύ σκληρά και την Ελλάδα.

    2020: Κορονοϊός SARS-Cov-2

    Έναν αιώνα μετά και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2019 κάνει την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός που απειλεί όλο τον πλανήτη.

    Ο κορονοϊός, έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 4.000 ανθρώπων, χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειές του μέχρι να βρεθεί εμβόλιο.

    Τα περιστατικά σε

  11. Τα περιστατικά σε όλο τον κόσμο είναι μέχρι στιγμής 121.564. Στην Ελλάδα τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 99 με έναν άνδρα να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική στο νοσοκομείο στο Ρίο..
    Ερχεται ενας απολυτος έλεγχος στις ζωες μας απο τις κυβερνησεις ,για το καλο μας βέβαια και την προστασία μας απο τον ιο .Οτι κανουμε θα χρειαζεται αδεια και θα μας απαγορευονται τα παντα

  12. Να δείτε που στο τέλος θα υποχρεώσουν όλους τους επαγγελματίες και τους καταστηματάρχες, να κάνουν το εμβόλιο που θα βγάλουν. Το τι θα έχει μέσα το εμβόλιο, τι ζημιά θα κάνει, τι πληροφορίες θα προσθέτει στον γενετικό κώδικα των ανθρώπων, ας μην το πούμε καλύτερα γιατί θα αγγίζει τα όρια των ταινιών θρίλερ. Στο εμβόλιο θα παιχτεί μεγαλύτερο παιχνίδι, εκείνο θα είναι το πραγματικό βιολογικό όπλο με ότι αυτό συνεπάγεται. Τότε θα το προωθούν οι λοιμωξιολόγοι και θα το εκθειάζουν τα Ελληνικά Hoaxes.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *