Διαφημίσεις

Η συνθήκη έντασης και σύγκρουσης που διαμορφώνεται στην περιοχή μας είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών.

Η Ελλάδα, ως εκ των πραγμάτων ζώνη σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο συνορεύει με την Τουρκία, έναν θερμοκέφαλο γείτονα με επεκτατικές διαθέσεις και παροιμιώδη τάση περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου.

Απέχει, δια του εξ ανατολών γείτονά της μία ανάσα από το Ιράν, το οποίο κατά τα φαινόμενα και αναμενόμενα θα αποδυθεί σε μία άγνωστης κλίμακας επίθεση κατά αμερικανικών/δυτικών στόχων, εν είδει αντιποίνων για την δολοφονία του υποστρατήγου Σουλεϊμάνι.

Απέχει επίσης η Ελλάδα μία μικρότερη ανάσα από την Συρία όπου τουρκικές και ιρανικές δυνάμεις βρίσκονται και δρουν, από τον Λίβανο και την Λιβύη, που παραμένουν εστίες έντασης με απρόβλεπτη εξέλιξη.

Η αμερικανική πολιτική στην περιοχή παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, ειδικώς έπειτα από την δολοφονία του Ιρανού στρατιωτικού την προηγούμενη εβδομάδα. Παρεμένει όμως και γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ο υπ’ αριθμόν 1 στρατιωτικός σύμμαχος της Ελλάδας. Όπως και ότι σε στρατιωτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, η Ευρώπη παραμένει αδύναμη και δίχως δυνατότητα (ή διάθεση;) παρέμβασης στην περιοχή.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστά την μεγαλύτερη και πλέον επικίνδυνη πρόκληση για την χώρα μας στην νέα χρονιά. Είναι εξαιρετικά απίθανο το 2020 να προχωρήσει δίχως μία ανάφλεξη σε κάποιο από όλα αυτά τα πεδία που μας περιβάλλουν. Η έκταση και η έντασή της μπορεί να είναι και αυτές πρωτοφανείς.

Το ζήτημα είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, αν η χώρα είναι προετοιμασμένη να υποδεχθεί τις εντάσεις με τους κατάλληλους τρόπους και τα ενδεδειγμένα μέσα.

Όσο οι πολιτικές δυνάμεις ή κάποιες από αυτές θεωρούν ότι έχουν την πολυτέλεια να συζητούν για το… φύλο του επόμενου Προέδρου ή της επόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας, ή όσο ορισμένοι φιλοδοξούν και επιδιώκουν να καλλιεργήσουν συνθήκες εσωτερικής έντασης και ονειρεύονται αναπαραστάσεις των γελοίων σκηνικών του 2014-2015, το βλέμμα όλων πρέπει να είναι στραμμένο στις συνθήκες και στις συγκρούσεις που κλιμακώνονται στην γεωγραφική μας περίμετρο.

Ελάχιστες από αυτές μπορούμε να επηρεάσουμε, δυστυχώς ή ευτυχώς οι δυνατότητές παρέμβασής μας περιορίζονται στην διασφάλιση της άμυνάς μας σε όλα τα πεδία και επίπεδα.

Στην έξοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, η πρόκληση αυτή μπορεί να έχει ιστορικό χαρακτήρα.

Και υπό αυτό το πρίσμα όλοι θα πρέπει να την δουν στην υπαρξιακή της διάσταση…

tovima.gr,
Κωβαίος Αγγελος



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *