Άρθρο-κόλαφος των Financial Times επικρίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την «αναστροφή υπέρ του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς» στην οποία οδηγούν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
Όπως τονίζεται στο άρθρο της Kerin Hope (στο οποίο συμβάλλει με το ρεπορτάζ του ο Θανάσης Κουκάκης), που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στους Financial Times, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προώθησε ένα μέτρο μέσω του κοινοβουλίου που φαίνεται «να ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας σε διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Ο λόγος για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα της χώρας που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και προβλέπει ότι άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που παγώνουν από το δικαστήριο, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών. Η τροποποίηση, σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει.
Τη συγκεκριμένη μεθόδευση έχει καυτηριάσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με σχετική ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, όπου, μεταξύ άλλων, τίθεται το εύλογο ερώτημα: «Τι ωθεί την κυβέρνηση να θέσει ενιαίο χρονικό όριο στη διάρκεια της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο υποθέσεων που αφορούν “ξέπλυμα χρήματος”, ανεξάρτητα από τις ανάγκες που γεννώνται σε κάθε υπόθεση και χωρίς να προβλέπεται μεταβατική περίοδος εφαρμογής, ώστε η αλλαγή να μην αιφνιδιάσει την Αρχή;».
Στην ερώτηση του Αλ. Τσίπρα κάνει αναφορά και η εφημερίδα θυμίζοντας επίσης ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπέβαλε τη σχετική τροπολογία το πρωί της Τετάρτης, δηλαδή λίγο πριν από την τελική σύνοδο της συζήτησης για το νέο νόμο, «χωρίς να δώσει νομική εξήγηση σχετικά με το γιατί η Ελλάδα αλλάζει βίαια την προηγούμενη πρακτική της».
Σύμφωνα με την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force), τον παγκόσμιο οργανισμό παρακολούθησης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τον Greco, τον οργανισμό παρακολούθησης της καταπολέμησης της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας πρέπει να παραμείνουν «παγωμένα» μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με τους Financial Times, με την αλλαγή που προώθησε η ελληνική κυβέρνηση ανάμεσα σε όσους θέλουν να επωφεληθούν είναι Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που βρίσκονται υπό έρευνα για παραβίαση εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. «Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία πάγωσαν μεταξύ δύο και επτά ετών, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Η κίνηση της κυβέρνησης εξέπληξε τους Έλληνες δικηγόρους και τους δικαστές, καθώς το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τα στάνταρτ στο δικαστικό σύστημα, ειδικά σε ότι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και το οικονομικό έγκλημα, αφού κέρδισαν τις εκλογές του Ιουλίου», σημειώνει το ρεπορτάζ. Κορυφαίος δικηγόρος από την Αθήνα δήλωσε στην εφημερίδα: «Υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα θέμα φήμης που διακυβεύεται εδώ… Η Ελλάδα είναι τώρα πιο πιθανό να υποβαθμιστεί στους διεθνείς δείκτες για την επιχειρηματική δραστηριότητα, με επιπτώσεις στο επενδυτικό ενδιαφέρον».
«Η τροπολογία απαιτεί την δημιουργία δικαστικών επιτροπών σε όλη την Ελλάδα για να εξετάσει σχεδόν 900 υποθέσεων για ενδεχόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εντός των επόμενων τριών μηνών και να αποφασίσει σε ποιες από αυτές δικαιολογείται η παράταση του παγώματος περιουσιακών στοιχείων για άλλους 18 μήνες», σημειώνεται εν συνεχεία στο ρεπορτάζ. «Υπάλληλος της ελληνικής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δήλωσε ότι το ο κύριος όγκος των περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια, ανέρχεται στο 1,02 δισ. ευρώ, και θα πρέπει πιθανότατα να επιστραφούν», υπογραμμίζει στο ρεπορτάζ της η ανταποκρίτρια των FT Kerin Hope. «Είναι απίθανο αυτές οι επιτροπές να είναι σε θέση να εντοπίσουν τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ήταν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας, στο χρονικό διάστημα που δίνεται», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Αφου πρωτα μας χρεοκοπησαν ,αφου μετα μας καταληστεψαν ,αφου μετα με τα φοβερα μετρα εκλεισαν η εδιωξαν απο την Ελλαδα τις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ παραγωγικες επιχειρησεις , αφου αβανταρουν ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ,αφου εκεινοι εχουν μαζεψει ολο το μαυρο χρημα της υφηλιου….ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΚΟΥΝΟΥΝ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ γιατι παμε να σηκωσουμε λιγο το κεφαλι μας και να γλυψουμε κανενα κοκαλο απο αυτα που αφησανε …
ΜΑΚΑΡΙ ΚΥΡΙΟΙ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΑ ….