Από σήμερα Τρίτη οι κεντρικοί τραπεζίτες μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ θα έχουν στα χέρια τους την ατζέντα και τα “υλικά” προς συζήτηση των θεμάτων που θα τεθούν στη συνάντηση της Πέμπτης. Και κατά συνέπεια θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το πλαίσιο στο οποίο ο Μάριο Ντράγκι σκοπεύει να κινηθεί στο Συμβούλιο, όσον αφορά την έκταση και το βάθος του πακέτου των μέτρων που θα εξαγγείλει ή θα παρουσιάσει ως εν δυνάμει παρεμβάσεις μέσα στο φθινόπωρο.
Θα περιορισθεί στην επιβεβαίωση και διευκρίνιση των όρων που θα δοθούν τα νέα TLTROs δάνεια στις τράπεζες ή θα προχωρήσει άμεσα σε νέα μείωση επιτοκίων και νέο κύκλο αγοράς τίτλων (QE II);
Οι “συντηρητικοί” του Συμβουλίου επιμένουν ότι είναι ακόμα νωρίς για ένα ισχυρό και εκτεταμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και υποστηρίζουν ότι πρέπει να εκτιμηθεί περισσότερο η πορεία της ευρωοικονομίας πριν γίνει το μεγάλο βήμα (QE II).
H Πλευρά Ντράγκι επιμένει από τον Ιούλιο ότι η στιγμή για μια γρήγορη και ισχυρή παρέμβαση έχει έρθει και σε κάθε περίπτωση πρέπει να προλάβει τις αντιδράσεις των αγορών απέναντι στις πιθανές συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ή ακόμα περισσότερο πριν ο κ. Τραμπ αρχίσει να ενεργοποιεί τις απειλές του περί επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα…
Δυο διαφορετικές εκτιμήσεις, δύο διαφορετικές “τακτικές” στο Συμβούλιο της ΕΚΤ περιμένουν τη “συζήτηση” της Πέμπτης για να βγάλουν άκρη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι το γεγονός πως ο κ. Ντράγκι πρόκειται να αποχωρήσει από την θέση του προέδρου της ΕΚΤ σε λιγότερο από δύο μήνες, δεν δείχνει να τον καθιστά διστακτικό ή και αδιάφορο για την επόμενη ημέρα της ΕΚΤ και του ευρωσυστήματος.
Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι οι έχοντες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για μια άμεση και ισχυρή αντίδραση την Πέμπτη κι έχουν “εισάγει” και ένα νέο επιχείρημα στη συζήτηση, αυτό των συνεπειών μιας “βίαιης” παρέμβασης στη νομισματική πολιτική στις συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ, με το δολάριο και το γουάν.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι οι ισορροπίες στην αγορά συναλλάγματος μετά τις εντάσεις εμπορικές και συναλλαγματικές μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, έχουν γίνει εξαιρετικά ευαίσθητες σε κάθε κίνηση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Και αυτό θα πρέπει να το λάβει υπόψη της η ΕΚΤ πριν καθορίσει τον βηματισμό της την Πέμπτη.
Καθώς φαίνεται τα “θέματα” της ατζέντας ανοίγουν τη συζήτηση αλλά δεν φαίνεται εύκολο να προβλέψει κανείς και τις απαντήσεις στα ανοικτά ερωτήματα.
capital.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
καθαρα φιλολογικο το αρθρο…ουσια λιγη