Διαφημίσεις

Μιλάει ο Raoni Metuktire, αρχηγός των ιθαγενών της φυλής Kayapo´ της Βραζιλίας.

“Εμείς, οι λαοί του Αμαζονίου, είμαστε γεμάτοι φόβο. Σύντομα, θα είστε κι εσείς. Καταστρέφετε τα εδάφη μας, δηλητηριάζετε τον πλανήτη και σπέρνετε θάνατο επειδή είστε χαμένοι. Και σύντομα θα είναι πολύ αργά για να αλλάξετε.

Για πολλά χρόνια, εμείς, οι ιθαγενείς ηγέτες και λαοί του Αμαζονίου, προειδοποιούσαμε εσάς, τους αδελφούς μας, που έχετε προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στα δράση μας. Αυτό που κάνετε, θα αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο και θα καταστρέψει το σπίτι μας – και θα καταστρέψει και το δικό σας σπίτι.

Έχουμε αφήσει στην κρίση την διχαστική μας ιστορία, για να ενωθούμε. Μόλις πριν από μια γενιά, πολλές από τι φυλές μας, μάχονταν η μία την άλλη αλλά τώρα είμαστε ενωμένοι, πολεμώντας μαζί εναντίον του κοινού μας εχθρού. Κι αυτός οι κοινός εχθρός είναι οι μη ιθαγενείς που εισέβαλαν στη γη μας και τώρα καίνε ακόμη κι εκείνα τα μικρά κομμάτια του δάσους που μας αφήσατε για να ζούμε.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μπολσονάρο, ενθάρρυνε τους γαιοκτήμονες, που έχουν τις ιδιοκτησίες τους κοντά κοντά στη γη μας, να «καθαρίσουν το δάσος» και δεν κανει τίποτε για να τους εμποδίσει από το να εισβάλουν στην περιοχή μας.
Σας καλούμε να σταματήσετε αυτό που κάνετε, να σταματήσετε την καταστροφή, να σταματήσετε την επίθεσή σας στην «καρδιά» της Γης.

Όταν κόβετε τα δέντρα, προσβάλετε το πνεύμα των προγόνων μας. Όταν σκάσετε για ορυκτά «τρυπάτε» την «καρδιά» της Γης. Και όταν ρίχνετε δηλητήρια στο χώμα και στα ποτάμια -χημικά από την γεωργία και υδράργυρο από τα χρυσωρυχεία – αποδυναμώνετε τα δάση, τα φυτά, τα ζώα, και την ίδια την γη. Όταν αποδυναμωνετε την γη με αυτόν τον τρόπο, αρχίζει να πεθαίνει.

Αν η γη πεθάνει, αν ο δικός μας πλανήτης πεθάνει, τότε κανεις μας δεν θα καταφέρει να επιβίωσει και θα πεθάνουμε και εμείς. Γιατί το κάνετε αυτό;

Λέτε πως είναι για την ανάπτυξη – αλλά τι είδους ανάπτυξη αφαιρεί τον πλούτο του δάσους και τον αντικαθιστά με μόνο ένα είδος βλάστησης ή ένα είδος ζώου; Όπου τα δάση κάποτε μάς έδωσαν ό,τι χρειαζόμασταν για μια ευτυχισμένη ζωή – την τροφή μας, την στέγαση, τα φάρμακα – τώρα υπάρχει μόνο σόγια και βοοειδή.

Για ποιον είναι αυτή η ανάπτυξη; Λίγοι μόνο άνθρωποι ζουν στις αγροτικές εκτάσεις• δεν μπορούν να συντηρήσουν πολλούς ανθρώπους και είναι άγονες.

Γιατί, λοιπόν, το κάνετε αυτό;

Καταλαβαίνουμε ότι ο λόγος είναι πως κάποιοι από εσάς μπορείτε να βγάλετε πολλά χρήματα.
Στην γλώσσα των Kayapo’, αποκαλούμε τα λεφτά σας «piu caprim», που σημαίνει «λυπημένος φεύγει» επειδή είναι ένα νεκρό και άχρηστο πράγμα, το οποίο φέρνει μόνο κακό και θλίψη. Όταν τα λεφτά σας εισχωρούν στις κοινότητες μας, αυτό προκαλεί μεγάλα προβλήματα, αποξενώνονται τους ανθρώπους μας.

Και μπορούμε να δούμε πως κάνει ακριβώς το ίδιο στις πόλεις σας, όπου αυτοί που εσείς αποκαλείτε πλούσιους, ζουν απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, με τον φόβο πως άλλοι άνθρωποι θα έρθουν να τους αφαιρέσουν το «piu caprim» τους. Στο μεταξύ, άλλοι άνθρωποι λιμοκτονούν ή ζουν μέσα στη φτώχεια επειδή δεν έχουν αρκετά χρήματα για να προμηθευτούν φαγητό για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Αλλά εκείνοι οι πλούσιοι άνθρωποι θα πεθάνουν, όπως θα πεθάνουμε όλοι μας. Και όταν οι ψυχές θα χωριστούν από τα σώματά τους, θα είναι δυστυχείς και θα υποφέρουν επειδή, όσο ήταν εν ζωή, έκαναν τόσους πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν, αντί να τους βοηθούν, αντί να διασφαλίσουν πως όλοι οι άλλοι έχουν αρκετή τροφή, πριν οι ίδιοι θρέψουν τους εαυτούς τους. Αυτός είναι ο δικός μας τρόπος, ο τρόπος των Kayapo’, ο τρόπος των ιθαγενών.
Πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας επειδή είστε χαμένοι, έχετε χάσει τον δρόμο σας. Εκεί που κατευθύνεστε, είναι ο δρόμος της καταστροφής και του θανάτου.

Για να ζήσετε, θα πρέπει να σέβεστε τον κόσμο, τα δέντρα, την βλάστηση, τα ζώα, τα ποτάμια, όπως και την ίδια την γη. Επειδή όλα αυτά έχουν ψυχή, έχουν πνεύμα, όλα αυτά είναι πνεύμα και χωρίς πνεύμα, η Γη θα πεθάνει, η βροχή θα σταματήσει και και τα σπαρτά θα μαραθούν και θα πεθάνουν κι αυτά.

Όλοι αναπνέουμε τον ίδιον αέρα, όλοι πίνουμε το ίδιο νερό. Όλοι ζούμε σε αυτόν τον έναν πλανήτη. Πρέπει να προστατέψουμε την Γη.
Αν δεν το κάνουμε, οι δυνατοί άνεμοι θα έρθουν και θα καταστρέψουν το δάσος. Τότε θα νιώσετε τον φόβο που νιώθουμε εμείς.”

Ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας να μεταφραστεί το κείμενο στα Ελληνικά. Ήταν πολύ γρήγορη η ανταπόκριση και πολύ συγκινητική. Ευχαριστούμε πολύ.

Μετάφραση: Κατερίνα Νικολάου



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

14 σχόλια στο “«Εμείς, οι λαοί του Αμαζονίου, είμαστε γεμάτοι φόβο. Σύντομα, θα είστε κι εσείς»”
  1. Πολύ κρίμα για τους φτωχούς ιθαγενείς εύχομαι οι υπαίτιοι να τους δώσει αρρώστιες ο θεός πρεπει να τους τελειώσει.Και εμείς οι ελληνες πρεπει να τους βοηθήσουμε τους ιθαγενείς και με νερό και με τρόφιμα ακόμη και να παμε να τους βοηθήσουμε να κάνουμε αναδάσωση εκεί στην αριζονα Αυτοι είναι καλύτεροι απο ολους μας ο θεός μακάρι να αλλάξει τα μυαλά των υπευθύνων η να τους λιώσει με όλη την σημασια

  2. Οι ιθαγενείς της Αμερικής, με τους Ατλάντιους αποίκους, που μέσω Γροιλανδίας, ιδρύσαν τα πρώτα Βασίλεια επιμηξίας των Μάγια και Αζτέκων ξαναποικήθηκαν από τον Κρομανοειδή άνθρωπο της Ευρώπης, τον Μεσαίωνα.
    Δεν βλέπω κανένα χάσμα μεταξύ ιθαγενών και λευκών πλέον.
    Δεν υφίσταται καμία φυλετική ρήξη.
    Όσοι το πάνε εκεί πέρα, είναι απλά διεθνιστές αριστεροί άσχετοι από ανθρωπολογία, που απλά τα χουν βάλει με την ίδια την φυλή τους.
    Όσο για το τι συμβαίνει στον Αμαζόνιο και τις φυλλές που από αρχαιοτάτων χρόνων θέλαν να ζούνε εκεί, τι να πω, κάποιοι στήνουν επίτηδες πυρκαγιές, ως πολιτική επικοινωνιακή τακτική εις βάρος του Μπολσονάρου και κάθε ενός που είναι κατά της παγκοσμιοποιήσης και των διεθνιστών, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι ιθαγενείς και τα δάση, ενώ το παίζουν υπερασπιστές των ιθαγενών, ΕΝΩ, στην πραγματικότητα, αυτοί στήνουν τις πυρκαγιές! Τόσο ύπουλοι…

    1. Μολοσσέ, άσε τα αν-ορθογραφικά μου, εξ άλλου κι εγώ συμπατριώτης είμαι. Ξέρεις πολύ καλά ότι δεν το πολυ έχουμε με τον ορθολογισμό εμείς, μόνο για πόλεμο είμαστε σαν τους προγόνους μας, τον γιό του Αχιλλέα χαχαχα
      Αποδεικνύεται κι απ τα γραφόμενά σου.
      Δε βλέπω να θες να καταλήξεις πουθενά αλλά βλέπω το συναίσθημα ότι θες να μαζευτούμε οι σύγχρονοι Μυρμιδόνες και να τα ξεσκίσουμε όλα κι ότι προκύψει.
      Συμφωνώ απόλυτα!

  3. Ποσο δικιο εχουν οι ινδιανοι του αμαζονιου.Καποτε μεσω του σαμανισμου ο ανθρωπος ηταν καλυτερα συντονισμενος μ ολα τα εμβια του πλανητη.Καθε περιοχη καθε μορφολογικη εκταση του πλανητη εχει “φυλακες”,που παιζουν τον ρολο του προστατη αυτης.Οταν δειχνουμε ασεβεια και περιφρονηση,ταση καταστροφης,τοτε προκαλουμε το θυμο αυτ ν των οντων με συνεπειες που φαινονται μετα στην ζ η μας..Τιποτα δεν περνα απαρατηρητο και τιποτα δεν ειναι τυχαιο για κατι που καταλαμβανει χωρο στον πλανητη..Σαμανισμος.Μια λεξη ,Μια κατανοηση για πολλα στη ζωη.

  4. Ρε ,να τους στείλω ένα γράμμα με δυο λόγια ,να τους πω ,γιατί η χάζαρο Καμπάλα καίει τα δάση και βάζει σόγια ;γιατί είναι μεταλλαγμένη και θέλουν κέρδος.

  5. “Όταν το τελευταίο δέντρο θα έχει κοπεί, όταν τα ποτάμια θα έχουν μολυνθεί, όταν τα ψάρια της θάλασσας θα είναι νεκρά, τότε ο άνθρωπος θα καταλάβει ότι τα χρήματα δεν τρώγονται” Indian Cree Prophecy

  6. Ο υποτιθέμενος για αυτους αμόρφωτος ιθαγενης γνωρίζει πολυ περισσότερα πραγματα απο αυτους τους χαμένους που φάγανε οικόπεδα για να σπουδάσουν μια υποτιθέμενη ψωλοεπιστημη. Βλέπε δικηγόρους οικονομολόγους ψυχολόγους κλπ ψωλολογους που δεν έχουμε παρει χαμπάρι τι γίνετε και πιστεύουν οτι θα ζήσουν χίλια χρονια να τα απολαύσουν. Αρε αμόρφωτε να είχαμε μερικούς σαν εσένα να κυβερνούν θα είμασταν 1000φορες καλύτερα

  7. Ενα απλο σενάριο επιστημονικής φαντασίας…..
    Εδώ και πολλά χρόνια κάποιοι αλλάζουν τον πλανητη ωστε να γίνει αφιλοξενος για το ανθρώπινο είδος.
    Αλλά φιλοξενος για το δικό τους είδος και για την δική τους επιβίωση . ΑΛΛΆΖΟΥΝ ΤΟ ΈΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ,
     ΤΟ ΝΕΡΌ που ΠΊΝΟΥΜΕ και   ΤΟΝ ΑΈΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΈΟΥΜΕ .
    ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ  ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ.. ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΜΆΣ.
     ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΌΠΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ .
    ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΡΕΘΊΣΜΑΤΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΕΜΕΙΣ  ΑΝΤΙΔΡΟΎΜΕ  ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ  ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΈΓΧΟΥΝ ΑΠΌΛΥΤΑ .
    ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ  ΤΟ DΝA ΜΑΣ . ΕΛΈΓΧΟΥΝ ΤΑ ΕΜΒΌΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΆΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ .
    ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ  ΔΗΛΗΤΗΡΙΆΖΟΥΝ  ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ.,,
    ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΑΖΕΣ .
    ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ ..
    ΓΕΝΙΚΑ ΑΛΛΆΖΟΥΝ  ΤΗΝ ΥΠΌΣΤΑΣΗ ΜΆΣ ΩΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΟ ΕΊΔΟΣ . ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΌΠΟ ΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΌΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΊΑ  
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ . ΑΛΛΆΖΟΥΝ ΙΔΙΑΊΤΕΡΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΌΠΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΉΣ ΜΑΣ.
     ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ.
     ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΎΛΛΑ,ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΑΧΤΑΡΜΑΣ.
     ΓΕΝΙΚΆ ΑΛΛΆΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΏΠΙΝΟ ΓΈΝΟΣ..
    ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ  ΚΑΤΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ  ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΣ.  .ΏΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΜΆΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΝ ΩΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΆ ΩΣ ΥΠΗΡΈΤΕΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΩΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ .
    ΆΡΧΙΣΑΝ ΔΊΝΟΝΤΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΊΑ ΣΤΟΥΣ  ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟΥ ΜΕΓΆΛΟΥ ΠΟΛΈΜΟΥ   ΏΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΎΞΟΥΝ ΥΠΕΡΟΠΛΑ .ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ .
    ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΧΑΡΗ  ΤΗΝ  ΑΝΤΑΛΑΞΑΝ ΜΕ ΕΠΊΚΥΡΙΑΡΧΊΑ ,ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ  ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ .
    …ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΚΟΛΑΦΤΗΚΕ ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ .
    ….ΟΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ .
    ΕΑΝ ΕΣΥ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣ .
    ΕΑΝ Ο ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΛΥΣΊΔΑΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ .ΣΠΑΣΕΙ ..
    ΤΟΤΕ ΑΥΤΗ Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ
     ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ …
    ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΣ ΝΑ ΠΙΣΤΈΨΕΙΣ  ΚΆΤΙ ,ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΆΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΊΝΑΙ ΑΛΉΘΕΙΑ. …ΜΉΠΩΣ ΖΟΎΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΆΛΟ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΟ ΚΑΙ ΆΠΛΩΣ ΕΊΜΑΣΤΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΌΖΩΑ ;ΑΛΛΆ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΉΣΟΥΜΕ;Γυρω γυρω  στον πλανήτη ,υφαίνεται ο ιστος μιας τεράστιας αδηφάγου και τρομερής στην όψη αράχνης .Στην αρχή έπιανε μικρά έντομα ,όμως τώρα της άνοιξε τόσο πολυ η όρεξη που παγιδεύει ολοκληρα κοπαδια ελέφαντες .Τα βογγητα που ακουμε δεν ειναι η Θεια λειτουργία ..ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΟΥΗΤΟ .Εμεις ομως εχουμε κλείσει τα ώτα μας και σφραγησει εκεινο το ερημο ματι .Αυτο που τα βλέπει ολα ..Γυρισα  απο ταξιδι πολυ μακρινο …Εχω ανατριχιασει ….ειδα το μέλλον κοιτώντας το παρελθον ..

  8. Μιλαει ο ιθαγενης προς τους Περσες [ισπανοπορτογαλους ατοφιοι ασιατες αρρωστοι]μονιμα καταστροφεις των παντων μεχρι σημερα μετα απο χιλιαδες χρονια ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ.

  9. ….Βραζιλιανοι Τοπιναμπου εμφανιζονται στη Γαλλια στα πανηγυρια πριν τους παρουν για την ψυχαγωγια τους μερικοι μεγαλοι αρχοντες.Χορευουν ολογυμνοι με το προσωπο σκεπασμενο με σμαραγδια. χορους οπου πολεμουν τη σκια τους (σκιαμαχιες)Ο Μονταινι που συζηταει μαζι τους με διερμηνεα πιστευει οτι αντιπροσωπευουν μια κοινωνια ευτιχισμενη, αθωα ελευθερη που ζη συμφωνα με τις παρορμησεις της και επομενως ανωτερη απο τις ευρωπαικες κοινωνιες.Ειναι βεβαια περιεργο οτι για να αρχιση η Ευρωπη να κανη αυτοκριτικη χρειασθηκε να ερθη σε επαφη με μερικες φυλες ”αγαθων αγριων” που μολις ειχαν βγει απο την προιστορια.Τωρα η Ενωμενη Ευρωπη τι αυτοκριτικη θα κανη?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek