11:36 - 17/08/2019

Βραζιλία: Ο Αμαζόνιος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης | Τρομακτική αύξηση του ρυθμού εκδάσωσης του!

Διαφημίσεις

Η εκδάσωση στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που ανήκει στην επικράτεια της Βραζιλίας αυξήθηκε ραγδαία, πάνω από 88%, τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς, με την καταστροφή του δάσους να εμφανίζει τάση επιτάχυνσης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα επί των ημερών της κυβέρνησης υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος δηλώνει πως θέλει η περιοχή αυτή να αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με δεδομένα από την υπηρεσία διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας, η εκδάσωση στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, που αποκαλείται συχνά ο πνεύμονας της Γης, ανήλθε συνολικά σε 920 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τα δεδομένα που καταγράφουν ότι η αύξηση του ρυθμού εκδάσωσης έφθασε το 88,4% είναι ακόμη προκαταρκτικά, αλλά υποδεικνύουν ότι ο επίσημος ετήσιος αριθμός, ο οποίος βασίζεται σε πιο λεπτομερειακή ανάλυση των δορυφορικών φωτογραφιών και αφορά το 12μηνο που ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουλίου, οδεύει να ξεπεράσει κατά πολύ το περσινό μέγεθος.

Τους πρώτους 11 μήνες της υπό εξέταση περιόδου η εκδάσωση είχε ήδη φθάσει τα 4.565 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καταγράφοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η έκταση αυτή είναι μεγαλύτερη από εκείνη της αμερικανικής Πολιτείας Ρόουντ Άιλαντ.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας, της χώρας που δωρίζει το υψηλότερο ποσό για την προστασία του δάσους του Αμαζονίου, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ανέστειλε τη χορήγηση 30 εκατομμυρίων ευρώ στη Βραζιλία, κατηγορώντας τις βραζιλιάνικες αρχές ότι «δεν επιθυμούν πλέον να σταματήσουν την αποψίλωση του τροπικού δάσους», το 60% του οποίου βρίσκεται στη βραζιλιάνικη επικράτεια.

Η πλούσια σκανδιναβική χώρα προσάπτει στη Βραζιλία ότι «αθέτησε τη συμφωνία» που είχε συνάψει με τους δωρητές του Ταμείου για την Προστασία του Δάσους του Αμαζονίου, στο οποίο το Όσλο έχει προσφέρει 8,3 δισεκατομμύρια κορόνες (828 εκατομμύρια ευρώ) από τη δημιουργία του το 2008.

«Η Βραζιλία έσπασε τη συμφωνία με τη Νορβηγία και με τη Γερμανία αφού η χώρα αυτή έθεσε σε διαθεσιμότητα το διοικητικό συμβούλιο και την τεχνική επιτροπή του Ταμείου για τον Αμαζόνιο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος της Νορβηγίας, ο Ούλα Έλβεστουν, στην εφημερίδα Dagens Næringsliv (DN).

«Δεν μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Νορβηγίας και της Γερμανίας», πρόσθεσε.

Οι ετήσιες εκταμιεύσεις από τη Νορβηγία ήταν κυμαινόμενες, ανάλογα με τα αποτελέσματα στον αγώνα εναντίον της καταστροφής του δάσους, που υπολόγιζε η τεχνική επιτροπή.

Σύμφωνα με τους ακόμη προσωρινούς υπολογισμούς βάσει της αποψίλωσης των δασικών εκτάσεων το 2018, το Όσλο αναμενόταν να χορηγήσει στην Μπραζίλια φέτος περίπου 300 εκατομμύρια κορόνες (30 εκατ. ευρώ), πράγμα που πλέον αρνείται να κάνει.

«Αυτό που έκανε η Βραζιλία δείχνει ότι πλέον δεν θέλει να σταματήσει την καταστροφή του δάσους», υπογράμμισε ο Έλβεστουν.

Θορυβημένη από τα δεδομένα που καταδεικνύουν εντατικοποίηση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης το Σάββατο ότι αναστέλλει μέρος των χορηγήσεών της.

Το Βερολίνο εξήγησε ότι αποφάσισε να αναστείλει τη χορήγηση 35 εκατομμυρίων ευρώ ωσότου τα δεδομένα για την καταστροφή του τροπικού δάσους να ξαναγίνουν ενθαρρυντικά, αν και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να συνεισφέρει χρήματα στο Ταμείο για την Προστασία του Δάσους του Αμαζονίου.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, ο Μπολσονάρου είχε αντιδράσει λέγοντας ότι η χώρα του δεν «έχει ανάγκη» τις γερμανικές χορηγήσεις.

Αντέδρασε ακόμη πιο οργισμένα στην ανακοίνωση της νορβηγικής κυβέρνησης: «Η Νορβηγία δεν είναι αυτή η χώρα που σκοτώνει φάλαινες εκεί πάνω στον Βόρειο Πόλο; Ας πάρει αυτά τα λεφτά και ας βοηθήσει την Άγγελα Μέρκελ να αναδασώσει τη Γερμανία», πέταξε σε δημοσιογράφους.

Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία αυξήθηκε ραγδαία, κατά 67% το πρώτο επτάμηνο της χρονιάς, έδειξαν δεδομένα της υπηρεσίας διαστημικής έρευνας της χώρας (INPE). Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας αποκάλυψαν ότι η καταστροφή του τροπικού δάσους ήταν τετραπλάσιας έκτασης τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

fanaripress.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*