Διαφημίσεις

Στο χείλος της κατάρρευσης με ρυθμό που μπορεί να προκαλέσει καταστροφική άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά μισό μέτρο (!) ανά την υφήλιο ίσως βρίσκεται ένας πελώριος παγετώνας ίσος με το μέγεθος της Φλόριντα στην Ανταρκτική, προειδοποιούν επιστήμονες.

Ενώ οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και μειώνονται τα επίπεδα των πάγων στην Αρκτική, στο άλλο άκρο της υδρογείου, στην Ανταρκτική, πολύ μεγαλύτεροι παγετώνες με τεράστιες ποσότητες νερού πιστεύεται ότι διατρέχουν τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Ο παγετώνας Thwaites είναι ένας από τους πέντε της Ανταρκτικής που ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα ως ασταθείς και διπλασίασαν τον ρυθμό απώλειας πάγου σε διάστημα μόλις έξι χρόνων. O εν λόγω παγετώνας καλύπτει έκταση 181.000 τ. χλμ. και αναμένεται να επιταχυνθεί το λιώσιμό του, σύμφωνα με μια νέα μελέτη για την σταθερότητα του στρώματος πάγου της Ανταρκτικής, που δίνεται στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά το SOS που εξέπεμψαν επιστήμονες της NASA για τη δραματική συρρίκνωση των πάγων από άγνωστη αιτία στην Ανταρκτική.

Από τη στιγμή που θα περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή, ακόμη κι αν πέσουν οι θερμοκρασίες ανά την υφήλιο, η διαδικασία θα είναι ακατάσχετη και η στάθμη των ωκεανών μπορεί να ανέβει με πολύ ταχύτερους του αναμενόμενου ρυθμούς, υπογραμμίζουν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια, του Nasa Jet Propulsion Laboratory και του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Τα υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν ότι ο εν λόγω παγετώνας βρίσκεται κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή που θα πυροδοτήσει στη συνέχεια την κατάρρευση του στρώματος πάγου της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, ο πάγος μόνον από τον παγετώνα Thwaites μπορεί να αυξήσει τη στάθμη των ωκεανών έως και μισό μέτρο μέσα σε ενάμιση αιώνα.

pronews.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

7 σχόλια στο “Προειδοποίηση επιστημόνων: Στο χείλος της κατάρρευσης πελώριος παγετώνας στην Ανταρκτική”
  1. Ξανα με τους απατεώνες που είχαν βάλει κ ταμπέλα κι ο παγετώνας έχει αυξηθεί κι έβγαλαν την ταμπέλα για να μην γίνονται ρόμπες; έλεος με την προπαγάνδα

    1. Με τόση μαλακία που παραδέρνει τους Έλληνες θα κυβερνούν οι απόγονοι του Κούλη,της Φώφης τελοσπάντων του Καραμανλή.Στο θέμα της ανόδου της στάθμης των υδάτων γενικώς κάνε το πείραμα. Γέμισε ένα ποτήρι παγάκια,συμπλήρωσέ το με νερό ως το χείλος και περίμενε να λιώσει ο πάγος. Θα εκπλαγείς…

        1. Εγώ κατάλαβα το εξής;
          Εφόσον το νερό και ο πάγος είναι ίσα με το χείλος (περίπου) του ποτηριού άρα χωράνε μια χαρά και τα δύο ταυτόχρονα τότε δεν έχει σημασία αν είναι λιωμένος ή παγωμένος ο πάγος ακριβώς όπως τα παγακια στο φραπέ που δεν αυξάνουν τον όγκο μέσα στο ποτήρι εφόσον συνυπάρχουν και καταλαμβάνουν ήδη τη χωρητικότητα.

          Εγώ όμως θέλω να εστιάσω σε κάτι άλλο. Αν ο πάγος εξέχει από το ποτήρι κατά πολύ τότε τι θα συμβεί όταν θα λιώσει;
          Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι πάγοι σε Αρκτική και Ανταρκτική εκτός από βάθος έχουν και πολύ μεγάλο ύψος σε σχέση με τη στάθμη της θάλασσας.

          1. Εννοείται ότι εφόσον χωράνε στο ποτήρι και να λιώσει ο πάγος πάλι μέσα στο ποτήρι θα μείνει,οι παγετώνες όμως δεν είναι ίσα με την στάθμη της θάλασσας αλλά εξέχουν κατά πολλά μέτρα.
            Όπως ακριβώς τα γράφεις.

  2. ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΛΕΝΓΧΟ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ “Μια ακόμα επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος της δυτικής “ελίτ”για τη
    διαμόρφωση του καιρού ήρθε με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 12
    Σεπτεμβρίου του 1989 στην εφημερίδα Washington Post. Το άρθρο αναφέρεται
    στη Διάσκεψη για το Παγκόσμιο Περιβάλλον που έγινε στο Τόκιο το 1989. Ο
    πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Barber Conable, ο οποίος είναι επίσης
    μέλος της Τριμερούς Επιτροπής, μίλησε μπροστά στο κοινό περιγράφοντας
    τους υψηλούς στόχους της δυτικής “ελίτ”. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων
    ανέφερε: “Καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν
    κάποιες φυσικές καταστροφές, μπορούν επίσης να θερμάνουν κρύα και μη
    παραγωγικά εδάφη στο Βορρά, καταστώντας τα παραγωγικά”.

    Υπάρχουν καλά τεκμηριωμένα στοιχεία για το ότι η δυτική ελίτ και οι
    Σοβιετικοί έχουν συμμετάσχει από την αρχή της δεκαετίας του ’70 στην από
    κοινού καιρική τροποποίηση στο Βόρειο Ημισφαίριο. Το 1971 υποστηρίχθηκε
    ότι οι ΗΠΑ και οι Σοβιετικοί άρχισαν να συνεργάζονται στα μυστικά
    προγράμματα τροποποίησης του καιρού. Ένα από αυτά έφερε το όνομα POLEX
    (Polar Experiment of the Global Atmospheric Research Program) και ένα
    άλλο AIDJEX (The Arctic Ice Dynamics Joint Experiment). Αυτά τα
    προγράμματα προσπαθούσαν να λιώσουν τις επιφάνειες του πολικού πάγου.
    Άλλα αμερκάνικα προγράμματα όπως το NILE BLUE και το CLIMATE DYNAMICS
    προσπαθούσαν να αλλοιώσουν τεράστιες εκτάσεις αρκτικού πάγου. Υπήρξε ένα
    ακόμα άρθρο στους New York Times της 16ης Δεκεμβρίου του 1980 το οποίο
    έκανε λόγο για ένα από κοινού πρόγραμμα των ΗΠΑ και των Σοβιετικών για
    την ανάπτυξη αναμεταδόσεων κυμάτων E.L.F. από την Ανταρκτική με σκοπό
    “να υπάρξει αλληλεπίδραση με το γήινο μαγνητικό πεδίο”…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *