Το Βέλγιο, η Γερμανία και το Κουβέιτ ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσαν διπλωμάτες.
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι Ρώσοι σύμμαχοί τους έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις στην επαρχία Ιντλίμπ από τα τέλη Απριλίου και εκφράζονται ανησυχίες ότι επίκειται επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό η Δαμασκός να ανακτήσει τον έλεγχο της.
Την Παρασκευή η Ρωσία εναντιώθηκε στην υιοθέτηση κοινής θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, την οποία ζήτησαν οι ίδιες τρεις χώρες. Μετά τη συζήτηση, 11 χώρες μέλη του ΣΑ, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, έδωσαν στη δημοσιότητα μια κοινή ανακοίνωση με την οποία εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ.
Από τα τέλη Απριλίου, δυνάμεις του καθεστώτος της Συρίας και της Ρωσίας βομβαρδίζουν το νότιο τμήμα της Ιντλίμπ και το βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας της Χάμας, περιοχές που ελέγχει η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις. Νοσοκομεία και σχολεία έχουν υποστεί πλήγματα και πολλά έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Η κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη αφότου Μόσχα και η Άγκυρα ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο συμφωνία για την δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην Ιντλίμπ.
Η συμφωνία υποτίθεται θα διαχώριζε τις περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης από εκείνες που κατέχουν οι αντικαθεστωτικοί και θα εγγυάτο την αναστολή των εχθροπραξιών.
Από τα τέλη Απριλίου ως την 9η Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι βομβαρδισμοί σε Ιντλίμπ και Χάμας έτρεψαν σε φυγή περίπου 180.000 κατοίκους, που προσέφυγαν σε βορειότερες περιοχές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
kathimerini.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice