Πως καθαρίζουμε και φτιάχνουμε το χαλασμένο λάδι
Για να γίνει καθαρό το λάδι. Του Ταραντίνου
Καβουρδίζουμε αλάτι στη φωτιά και καθώς είναι ακόμη ζεστό, το βάνουμε στο λάδι.
Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η κουκουνάρα αν την κάψουμε και τη βάλουμε ζεστή στο λάδι και η ρίζα από κιτριά αν τη βάλουμε στο λάδι και η καβουρδισμένη μούργα.
Πως γιατρεύουμε το ταγγό λάδι
Βράζουμε άσπρο κερί με καλό λάδι και καθώς είναι υγρό το βάζουμε στο ταγγό λάδι. Καβουρδίζουμε δε και αλάτι και το βάνουμε ζεστό στο λάδι.
Πρέπει να ξέρουμε ότι το λάδι διατηρείται καλλίτερα στα κατώγια και ότι κάθε λάδι το καθαρίζει ή φωτιά και ο ήλιος ή το βρασμένο νερό, που το βάνουμε σε χάλκινο αγγείο ή σε άλλο αγγείο που να μη σπάζει. Επίσης γιατρεύεται το ταγγό λάδι αν του βάλουμε μέσα γλυκάνισο. Αν προλάβουμε μάλιστα να του βάλουμε γλυκάνισο δεν θα ταγγίσει.
Πως γιατρεύεται το λάδι που βρωμάει
Παίρνουμε ελιές χλωρές, βγάζουμε τα κουκούτσια και τις κοπανίζουμε και τις βάζουμε μέσα στο αγγείο σε εποχή όμως που να είναι ακόμη ζεστός ο ήλιος. Αν δεν έχουμε ελιές, κόβουμε τρυφερούς κλάδους από ελιά και κάνουμε το ίδιο.
Μερικοί βάζουν και από τα δύο, ανακατεύουν δε και αλάτι κοπανισμένο και τα τυλίγουν όλα μαζί σε ένα πανί. Ύστερα από 3 ημέρες παίρνουν το πανί και ανακατεύουν το λάδι. Και όταν κατασταλάζει το μεταφέρουν σε άλλο αγγείο.
Άλλοι βάζουν στο λάδι πλίθες παλιές πυρωμένες. Άλλοι κόβουν κριθαρόψωμο ξερό, το τυλίγουν σε αγανό πανί και το βάνουν στο λάδι. Αυτό επαναλαμβάνεται 2 ή 3 φορές και στο τέλος βάνουν και χοντρό αλάτι και μεταφέρουν το λάδι σε καθαρό αγγείο.
Και άλλοι αλείφουν νυχάκι με λάδι και κατόπιν το βάνουν στο λάδι και το αφήνουν ένα ημερονύχτιο.
Για να κατασταλάζει το θολό λάδι
Χύνουμε το λάδι σε αγγείο πλατύστομο και το βάνουμε να ζεσταθεί στον ήλιο και όταν βράση ρίχνουμε μέσα αλάτι λεπτό καβουρδισμένο. Αφού κατασταλάξει το μεταφέρουμε σε άλλο αγγείο.
Το ακάθαρτο λάδι γίνεται διαφανές με τον έξης τρόπο. Κοπανίζουμε φλούδα και ακρόκλωνα από ελιά και αλάτι, το τυλίγουμε σε ένα πανί και τα κρεμούμε μέσα το λάδι.
Αν μέσα στο λάδι πέσει ποντίκι ή άλλο ζώο και του χαλάσει τη μυρωδιά-Του Δημοκρίτου
Κρεμούμε μέσα στο λάδι ένα δεματάκι κόλιαντρο, τόσο που να το πιάνει η χούφτα. Αν εξακολουθεί η βρώμα αλλάζουμε το κόλιαντρο. Μερικοί ξεραίνουν στον ήλιο το κόλιαντρο, το κοπανίζουν και το βάνουν στο λάδι. Και άλλοι ξεραίνουν μοσχοσίταρο στον ήλιο και το βάνουν στα αγγεία.
Προτιμότερο είναι να σβήσουμε στο λάδι αναμμένα κάρβουνα από ξύλο ελιάς.
Άλλοι βάζουν ξερά σταφύλια, αφού τους βγάλουν τους σπόρους και τα κοπανίσουν. Ύστερα από 10 μέρες τα βγάνουν, τα στύβουν, ανακατεύουν το λάδι και το μεταφέρουν σε άλλα αγγεία. Και άλλοι επίσης βάζουν στο λάδι ξερά σταφύλια αφού βγάλουν τους σπόρους και τα αλέσουν στη μυλόπετρα.
Πηγή: Γεωπονικά-Κασσιανός Βάσσος
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Λαδι για τα εγκαυματα:To προχειροτερο που διαθετει το καθε σπιτι ειναι το λ α δ ι .Δε θ’α ρκεστουμε ν’αλειψουμε το καμενο μερος, αλλα βαζουμε πανω ενα κομματι υφασμα μουσκεμμενο με λαδι.Γλυκαινει και προστατευει.
Να προσθέσω επίσης, ότι είναι το αγνότερο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μαμάδες στα μωρά τους όταν συγκαίγονται. Αντί για κρέμες με χημικά που τις πληρώνουν και κάμποσο το αγνό ελαιόλαδο είναι το καλύτερο.
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ…..
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΘΑΝΑΤΟ……Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ….
ΜΗΝ ΤΟ ΠΟΥΛΑΤΕ ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΟΞΕΑ, ΚΑΙ ΕΝΟΣ ή ΔΥΟ ΧΡΟΝΩΝ.
ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕ ΒΡΑΣΙΜΟ (ΕΝΑ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ, ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΘΕΡΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ) ,ΔΗΛ.ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ μπεν μαρί.–ΦΤΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜ/Ω ΞΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ).
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ,
ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝ ΤΑ Σ/Μ …ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΘΕΝΟ ΑΛΛΑ ,αποθηκευση ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΠΗΛΙΝΟ ή ΓΥΑΛΙΝΟ ή ΚΑΤΑ ΑΝΑΓΚΗ ΣΕ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟ -ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΡΜΗΤΙΚΑ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΩΣ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣ
ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ¨΄ΠΛΑΣΤΙΚΟ”.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.