Σε χαμηλό 2,5 ετών το ρούβλι – Πτώση ρεκόρ για τη ρουπία – Φόβοι «μόλυνσης» της ιταλικής οικονομίας – Το ραντ στη Νότια Αφρική υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2016 – Ο δείκτης συναλλάγματος MSCI για τα αναδυόμενα νομίσματα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους
Η κρίση που βιώνει η Τουρκία έχει αρχίσει και μεταδίδεται εκτός των συνόρων της, σημειώνει η UBS σε σημερινό της report, τονίζοντας πως το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα 13 μηνών κάτω από 1,14 έναντι του δολαρίου σήμερα μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.
Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομικών, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα «δολαριακά» assets, με φόντο το κραχ στην τουρκική λίρα η οποία «βυθίστηκε» έως τις 7,4 λίρες/δολάριο.
Μπορεί τα φώτα να στρέφονται κατά κύριο λόγο στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας, σε πρώτο πλάνο, και σε δεύτερο στις πιέσεις που δέχεται το ρωσικό ρούβλι, ωστόσο όλες οι αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο μάτι του κυκλώνα.
Η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού Πάστορα και στη Ρωσία για την υπόθεση της δηλητηρίασης με το νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσκοκ στη Βρετανία, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενικότερη αναδιανομή τοποθετήσεων όσων έχουν δολάρια.
Το επενδυτικό παιχνίδι ξεκινάει ακριβώς από αυτό το σημείο.
Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες οικονομίες, με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται το δολάριο και τα τοπικά νομίσματα να καταποντίζονται.
Ο δείκτης συναλλάγματος MSCI για τα αναδυόμενα νομίσματα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.
Το ραντ στη Νότια Αφρική υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2016, ενώ και το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλά 2,5 ετών.
Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η ινδική ρουπία, ενώ η ρουπία της Ινδονησίας υποχώρησε σε χαμηλά τριών ετών.
Υπό πίεση βρίσκεται και το πέσο Αργεντινής, με φόντο το νέο σκάνδαλο διαφθοράς που κλονίζει τη χώρα.
Ωστόσο, η Τουρκία έχει αντικαταστήσει την Αργεντινή ως η αγορά με τη χειρότερη επίδοση το 2018 σε ότι αφορά τα ομόλογα και το συνάλλαγμα.
Οι απώλειες και για τις δύο χώρες ξεπερνούν κατά πολύ το 4,7% που αποτελεί το μέσο όρο πτώσης των αναδυόμενων αγορών το 2018.
Οι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα εκφρασμένα σε λίρα καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 40% σε όρους δολαρίων, ενώ την ίδια ώρα οι απώλειες της Αργεντινής έχουν σταθεροποιηθεί στο 36%.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης του δολαρίου ενισχύεται σε υψηλά έτους στις 96,505, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως το αμερικανικό νόμισμα, το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο.
Ιστορικό χαμηλό για τη ρουπία
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε η ινδική ρουπία, με φόντο το κραχ στην τουρκική λίρα, το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχία για μετάδοση της κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες.
Η ρουπία υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 69,62 ανά δολάριο, γεγονός που ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Ινδίας να παρέμβει.
Όπως μεταδίδει το CNBC, η κεντρική τράπεζα ήταν εκεί για να περιορίσει το volatility, αλλά όχι καθοριστικά, σχολίασε dealer ξένης τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Ινδία.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ινδίας αυξήθηκε στο 7,8% από το 7,75%.
Οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως το αμερικανικό δολάριο και το ιαπωνικό γεν, μετά το κραχ στην τουρκική λίρα, το οποίο έχει οδηγήσει στα τάρταρα τα νόμισματα των αναδυόμενων οικονομιών.
«Δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύουμε πολλά δολάρια για να υπερασπιστούμε τη ρουπία όταν η πτώση στις αναδυόμενες αγορές είναι τόσο ισχυρή», δήλωσε ανώτερος dealer ινδικής κρατικής τράπεζας.
«Το επόμενο κρίσιμο επίπεδο για τη ρουπία είναι τα 69,80 δολάρια», πρόσθεσε.
Goldman Sachs: Περιορισμένη η μετάδοση
Πάντως η Goldman Sachs εμφανίζεται καθησυχαστική για τη μετάδοση της τουρκικής κρίσης, η οποία θα είναι μικρή όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Με εξαίρεση το ρωσικό ρούβλι, οι πρόσφατες κινήσεις στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών ήταν μικρότερες από ότι προέβλεπε ο δείκτης της Goldman Sachs σε σύγκριση με το κράχ στην τουρκική λίρα.
Πέφτει το ρούβλι
Η ισοτιμία του δολαρίου στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Μόσχας αυξήθηκε κατά 94 καπίκια, φθάνοντας τα 68,66 ρούβλια, και υπερβαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά από τις 16 Απριλίου 2016 την ισοτιμία των 68 ρουβλίων.
Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε κατά 90 καπίκια φθάνοντας τα 78,15 ρούβλια υπερβαίνοντας την ισοτιμία των 78 ρουβλίων που ήταν στις 11 Απριλίου του 2018.
Υποχωρεί ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,5% και πτώση κατά 1,6% σε σχέση με το άνοιγμα της Παρασκευής, καθώς η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να ανακοινώσει σχέδιο δράσης για την οικονομία προκειμένου να περιορίσει τη νευρικότητα.
Από τις εξελίξεις στην Τουρκία έχει πληγεί και το ευρώ, ιδιαίτερα μετά από το δημοσίευμα των Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ για τις τράπεζες στην ευρωζώνη με έκθεση στην Τουρκία. Σήμερα, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου και έναντι του ελβετικού φράγκου.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σήμερα το πρωί, με έναν πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών να σημειώνει πτώση 0,5% και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,2%.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,5% κοντά σε χαμηλό έτους. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 2,0%, ενώ σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια στην περιοχή κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.
Φόβοι για την ιταλική οικονομία
Η Ιταλία θα μπορούσε να είναι η πρώτη χώρα που θα δεχτεί σοβαρό χτύπημα από την κατρακύλα της τουρκική λίρας, προειδοποίησαν οι αναλυτές.
Τα τραπεζικά αποθέματα της Ευρωζώνης υποχώρησαν 1,3% σε χαμηλά επίπεδα έξι εβδομάδων, καθώς οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που εκτέθηκαν στην κρίση της Τουρκίας υποχώρησαν 0,9 – 2,6%.
Ο David Vickers, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Russell Investments στο Λονδίνο, δήλωσε: “Υπάρχει αποφυγή κινδύνων και ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης από την Τουρκία που πιθανώς να χτυπήσει την Ιταλία, σε ένα ιταλικό κυβερνητικό πλαίσιο που δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έχει τις πιο σταθερές βάσεις».
«Βλέπετε το πού τα πράγματα είναι εύθραυστα και οι αβεβαιότητες γύρω από την ιταλική πολιτική είναι πιο έντονες όταν μπουν στην εξίσωση παγκόσμιες πιέσεις».
protothema
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Παιδια οι τουρκοι δε μασανε, ακομα και 1 δολάριο 30λιρες να πάει πάλι ο ερντογάν θα κανει αυτά που κάνει και μετά θα κάνει ακομα και πόλεμο με κυπρο ή με συρία και σιγουρα με κούρδους για να μη πέσει η κυβέρνηση του.
οι αμερικανοι τα εχουν προβλέψει αυτά και οι μόνοι χαμενοι θανε οι ελληνες γιατι οι ευρωπαικες τράπεζες θα κυρίξουν το μισο τρισ ευρώ σε δανεια που έχει η πάρει η τουρκεία σε ανεισπρακτα ( κοκκινα ) και η deutche bank για να μη κυρίξει πτοχευση θα βάλει τους έλληνες να κάνουν και αλλη χρηματοδωτηση τραπεζων και φυσικα θα πάνε να πληρωσουν τα σπασμένα των ξένων
Για οσους δε το εχουν καταλάβει ακομα οι ανα-χρηματοδωτησεις των ελληνικων τραπεζων αυτό κάνουν, ταίζουν τους ξένους τραπεζίτες.
Πόσες φορές θα σας το πουν ;;;;; η ελλαδα εσωση την ευρωπη , οεο :p
Πρεπει αμεσα η Ελληνικη κυβερνηση να επιδιωξει συνεννoηση με Αμερικη για τα θεματα ασφαλειας τα οποια δεν ειναι σε καμια περιπτωση ανεξαρτητα απο τα θεματα της οικονομιας.
Να μπει στο τραπεζι η διαθεση της Ελλαδας να πει σε ΟΛΑ ΟΧΙ στην Γερμανια και σε ΟΛΑ ΝΑΙ στους Αμερικανους αν αυτο θα μπορεσει να μας βγαλει απο το αδιεξοδο.
Δηλαδη αν η Αμερικη ζητησει κλεισιμο των συνορων στους νεοεισερχομενους πρεπει η κυβερνηση να βαλει το καυλι εκει που εχει συνηθισει και να το πραξει, καθως στον πολεμο κυβερναει η Αναγκη και οχι οι ιδεες και σε αυτη την φαση ο πλανητης ολοκληρος βρισκεται σε πολεμο.
Πρεπει να γινει ξεκαθαρο οτι αν η Αμερικη ανααλαβει την ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ της πεταμενης στον καλαθο των αχρηστων απο την Ευρω-οπη Ελλαδα, τοτε ειμαστε ετοιμοι για λογους ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ προτιστως να βγουμε και απο το Ευρω και απο την Ευρω-οπη (οπου ο κοσμος ηδη εχει ψηφισει για εξοδο επι της ουσιας χωρις να υπολογιζει τις συνεπειες) και να υιοθετησουμε το δολαριο στον βαθμο που αυτο ειναι εφικτο και να συμμετεχουμε στον πολεμο του Τραμπ στο 100% υπερ της Αμερικης. Οχι στο 99% κλπ. Στο 100%. Μια συμμαχια αυτου του ειδους δεν μπορει να γινει διαφορετικα.
Ασφαλως καλο θα ηταν να υπηρχε μια οικουμενικη κυβερνηση η εστω συναινεση ολων των κομματων λογω και της κρισιμοτητας της καταστασης και για αυτο ακομα και για θεματα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ θα πρεπει να ζητηθει βοηθεια απο τους Αμερικανους ως προς την αντιμετωπιση του πνευματος του πολιτικου μαλακα, που σε καθε ευκαιρια προσπαθει να αντλησει πολιτικα οφελη. Θα πρεπει να συμμετεχουν ολοι σε ενα συντομο και απλο διαλογο αναφορικα με τα θεματα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ τα οποια περιλαμβανουν ΚΑΙ την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και το μεταναστευτικο και ασφαλως και το θεμα με τους Τουρκους.
Θα πρπει να εισαστε ετοιμοι να αφησετε την CIA να δρασει ελευθερα σε Ελληνικο εδαφος για λογους ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Θα πρεπει να εισαστε ετοιμοι βασικα για την ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με την ΜΙΤ και την KGB η οπως αλλιως λεγεται τωρα και τους Γερμανους ακομα αν σας ζητηθει κλπ.
Αυτός είναι ο νεοέλληνας…διαβάστε λέξη λέξη τι λέει πως το λέει…
Δεν νομιζω ο μεσος νεοελληνας να ειναι ρεαλιστης. Εγω απλα κανω μια προταση που αμα δεν υπηρχαν οι νεοελληνες του ειδους σας θα μπορουσε να σας βγαλει απο το αδιεξοδο. Εσυ εχεις καμια καλυτερη προταση και σε οτι αφορα μαλιστα την Ευρω-οπη και τα αφεντικα της τους Γερμανους? Αυτο που γινεται δεν ειναι ΠΟΛΕΜΟΣ?
Σε οτι αφορα τα θεματα ασφαλειας ασφαλως και σε περιπτωση μαλιστα που προκυψει στρατιωτικη συγκρουση το ολο θεμα θα καταληξει σε αυτο που λεω. Καθως δεν μπορει να εισαι σε πολεμο για παραδειγμα με τους Τουρκους και να δρουν σε Ελληνικο εδαφος Ρωσοι και Τουρκοι πρακτορες. Καταλαβατε?
Ασφαλως θα πρεπει να εισαι ετοιμος να πεις σε ολα ναι και δεν λεω οτι θα πρεπει κιολας να πεις σε ολα ναι αλλα θα πρεπει να εισαι ετοιμος εκει οπου θα ειναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ για θεματα ΑΦΑΛΕΙΑΣ να ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ μεσα σε μια κατασταση οπου η Αμερικη ειναι σε μετωπικη συγρουση ΚΑΙ με τον νταβατζη σου και με αυτον που σου εχει το πιστολι στον κροταφο. Καταλαβατε?
Απο εκει και μετα μπορεις να προσερασεις αυτα που λεω και να μην επιδιωξεις ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να αλλαξεις νταβατζη αμα σας αρεσει αυτη η λεξη για θεματα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, καθως ο νταβατζης σου στην παρουσα φαση κοιταει μονο την παρτι του και στα οικονομικα και στα θεματα ασφαλειας, που περιλαμβανουν και το μεταναστευτικο με το οποιο διαφωνει ο Τραμπ. Αμα δεν εισουν ξεφραγο αμπελι θα μπορουσα να κατανοησω τις ενστασεις σε αυτο που λεω. Αλλα η πραγματικοτητα ειναι οτι στην χωρα επικρατει ενα χαος και σε περιπτωση μαλιστα στρατιωτικης συγκρουσης το χαος θα σε καταπιει. Οριστε λοιπον μια ΕΥΚΑΙΡΙΑ-FORTUNA να μπει ταξη στο χαος.
Και να το παρουμε και διαφορετικα. Η Μελινα η πως λεγεται στο αρθρο της μας ελεγε επι της ουσιας να δωσουμε την κηδεμονια της Ελλαδας στην Ρωσια και αυτο ΔΕΝ ειναι εκτος πραγματικοτητας, καθως η Ελλαδα εχει μαλιστα πολυ κακους κηδεμονες και απο μονη της ειναι ξεκαθαρο οτι δεν μπορει. Εκτος πραγματικοτητας ειναι ασφαλως η συμμαχια με τους Ρωσους, καθως δεν υπαρχει σχεδον κανενα κοινο συμφερον απο την στιγμη μαλιστα που εχουν συμμαχισει με τους Τουρκους.
Θα γινει στρατιωτικη συγκρουση και θα εχω τις Μελινες να προπαγανδιζουν υπερ του συμμαχου του εχθρου μου και τους Ρωσους πρακτορες να δρουν ανεξελεγκτα με την συγκαταθεση των θρησκοκαυλων και να προκαλουν πανικο στο εσωτερικο μαζι μαλιστα με τον καθε πολιτικο μαλακα?
Απο εκει και μετα μπορειτε να μην το σκεφτειτε καν να συμμαχισετε με τον Τραμπ και απλα να παραμεινετε στην συμμαχια μεσα στα πλαισια του ΝΑΤΟ και ταυτοχρονα δεσμιοι της Ευρω-οπης.
Οχι βασικα αυτο που λεω δεν ειναι ο μεσος νεοελληνας που δυσκολα θα τολμουσε καν πριν να φτασει η κατασταση απο μονη της σε ενα αδιεξοδο που να οδηγησει απο μονο του σε αυτο που λεω σε διαφορετιο προφανως χρονο και με χειροτερους ορους οπως συμβαινει αλλωστε παντα σε παρομοιες περιπτωσεις στους επιμηθεις. Αυτο που λεω ειναι δημιουργικος ρεαλισμος και προμηθεικη προνοια αναφορικα με τα δεδομενα που δεν ειναι κατι συνηθες αναμεσα μαλιστα στους ψωλοπερηφανους.
Ο μεσος νεοελληνας ειναι ο ψωλοπερηφανος που καταβαινει στους δρομος για ανυπαρκτα θεματα και οδηγειτε απο αδιεξοδο σε αδιεξοδο οπως για παραδειγμα στο Σκοπιανο που στο τελος της ημερας η ψωλοπερηφανια του θα τον οδηγησει στην καταστροφη.
Περα απο τα θεμα ασφαλειας που κατα τα φαινομενα το ολο θεμα θα παει απο μονο ειναι και το ερωτημα του αν και πως θα μπορουσε να εποφεληθει η Ελλαδα απο αυτο που συμβαινει, μεσα σε ενα πλαισιο οπου αν το επαιζαν στο στοιχημα, θα επαιζα βασικα τα ρεστα μου οτι το Ευρω, αλλα και η Ευρωπη πανε για διαλυση ουτως η αλλως, αλλα αυτο θα μπορουσε να το πυροδοτησει η εξοδος της Ελλαδας.
Γιατι λοιπον να μην το συζητησεις εστω με τον υποψηφιο νταβατζη σου για συσστρατευση μαζι του σε αυτο το θεμα? Ειναι λες και εχεις και την πολυτελεια βασικα να μην το σκεφτεις. Το θεμα ειναι αμα θα ηθελε αυτος να αναλαβει το project make Hellenism great again. Γιατι να μην τον ρωτησεις, αμα θα ηθελε μαλιστα να του ανοιξεις την κερκοπορτα της Ευρω-οπης?
Υπαρχει καλυτερο παραδειγμα για την αποτυχια της Ευρω-οπης απο την Ελλαδα?
Εγω βλεπω μια μεγαλη ευκαιρια. Αλλοι βλεπουν την καταστροφη και οι περισσοτεροι φοβουνται ολα τα ενδεχομενα και για αυτο η καταστροφη ειναι προβλεπομενη.
Θεωρω μαλιστα οτι αν μαλιστα στην παρουσα φαση η πολιτικη ηγεσια δεν σκεφτεται αυτα που λεω ειναι εντελως αχρηστη και για να γινουν αυτα που λεω αυτα θα μπορουσαν να γινουν μονο μεσα σε αυτο το πλαισιο οπου η Ελλαδα θα γινει ενα οχυρο της Αμερικης. Γιατι οχι?