Διαφημίσεις

Τεστάρουν όλα τα ελληνικά χερσαία και ναυτικά μας σύνορα οι νεο-οθωμανοί πριν προβούν σε οποιαδήποτε απονενοημένη μεγα-πρόκληση κατά της Ελλάδος.

Πρόκειται για την συνήθη πρακτική χωρών που θέλουν πριν προχωρήσουν σε πιθανή πολεμική πρόκληση να αναζητήσουν τρωτά σημεία , αδυναμίες και παραλείψεις για να τις εκμεταλλευθούν.

Μετά και το περιστατικό με την σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο με την δράση ειδικών κομάντος της στρατοχωροφυλακής με την ονομασία «Αετοί των συνόρων» της 54η ομάδας συνόρων, γίνεται απόλυτα κατανοητό πλέον ότι η Ελλάδα δέχεται «κανονικό πόλεμο» από τον Ερντογάν.

Μαζί με την προ ημερών δολοφονική ενέργεια εμβολισμού σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από τουρκικό πλοίο «φονιά» , υπάρχει η πεποίθηση πλέον στα ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής ιεραρχίας ότι οι Τούρκοι αναζητούν να πράξουν κατά της χώρας μας «κάτι πολύ μεγάλο» που θα προκαλούσε ακόμη και πολεμική σύρραξη .

Εχουμε εδώ και μεγάλο διάστημα πολλά προκλητικά περιστατικά σε μικρά νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο που «μυρίζουν» οθωμανικό σχέδιο του τουρκικού επιτελείου που θέλει να «ελέγξει» τα στρατιωτικά αντανακλαστικά , δυνάμεις και ισχύ των χερσαίων ελληνικών δυνάμεων πριν ……

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουρκικά ταχύπλοα πλησιάζουν μικρονήσους στις οποίες υπάρχουν ελληνικά στρατιωτικά φυλάκια, ελέγχοντας τις αντιδράσεις των στρατιωτικών που τις απαρτίζουν ασκώντας παράλληλα ένα ιδιότυπο «ασύμμετρο πόλεμο» με ψυχολογικές συνέπειες έντασης για την ελληνική πλευρά .

Το ίδιο παρατηρείται εδώ και 4 ημέρες στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, όπου τουρκικές ειδικές δυνάμεις στήνουν ενέδρες και «λουφάζουν» συλλέγοντας πληροφορίες για όλη την ελληνοτουρκική παραμεθόριο, με το παραμύθι της διενέργειας στρατιωτικής άσκησης .

Έτσι ήρθε και το επεισόδιο με τους Έλληνες στρατιωτικούς που τους ανέμεναν οι Τούρκοι αφού παρακολουθούσαν τους πάντες με θερμικές κάμερες μαζί με όλες τις κινήσεις των ελληνικών φυλακίων.

Το ελληνικό γενικό επιτελείο εδώ και μεγάλο διάστημα αναζητά πιθανόν το κύριο τομέα ουσιαστικής μελλοντικής δράσης των Τούρκων από την Κάρπαθο μέχρι τις Καστανιές.

Υπάρχει όμως γενικά παντού η «οσμή» ότι νεο-οθωμανοί κάτι ετοιμάζουν..κάτι μεγάλο.

Προβληματίζει σθεναρά η τουρκική στάση διότι πολύ απλά οι Τούρκοι προκαλούν σε όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο μέτωπο θέλοντας να αποκρύψουν τις πραγματικές προθέσεις τους για το που σκοπεύουν να κινηθούν . Αυτός είναι άλλωστε ο ανατολίτικός τρόπος δράσης τους εδώ και αιώνες.

Όλα τα δεδομένα πάντως συγκλίνουν στην περιοχή των Δωδεκανήσων και ειδικά του Καστελόριζου για τους προφανείς λόγους ότι το νησί αυτό συνδέει την ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου.

Άλλο «καυτό» σημείο είναι η βραχονησίδα Ζουράφα σε συνδυασμό με το Καστελόριζο για τον διαχωρισμό του Αιγαίου .

Το κυριότερο όμως είναι ότι αυτήν την δεδομένη στιγμή οι Τούρκοι θεωρούν ότι η χώρα μας «χωλαίνει» παντού, έχει ενδεχομένως μικρό σε αριθμό στρατό ( λόγω 9μηνης θητείας) σε σχέση με τον τουρκικό , ενώ υπάρχει μια γενικότερη κατήφεια στον ελληνικό λαό λόγω μνημονίων .

Θεωρούν δηλαδή ότι την Ελλάδα πολύ δύσκολα θα την βρουν σε αυτήν την κατάσταση μετά από χρόνια και ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για να προσπαθήσουν να υφαρπάξουν αυτό που θέλουν, δηλαδή το μισό Αιγαίο.

pentapostagma



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

19 σχόλια στο “Σε πολεμικό συναγερμό ολόκληρο το Στράτευμα: Οι Τούρκοι «δοκιμάζουν» συνεχώς την ελληνική άμυνα από Κάρπαθο μέχρι Καστανιές ενόψει τελικού χτυπήματος”
  1. Σ’ευχαριστω θεε μου ,που η γενια μας θα δει την Πολη ξανα ελληνικη, σ’ευχαριστω τουρκε που θα με λυτρωσεις απο τα μνημονια και θα γινω παλι ελευθερος…..μονο που οτι ειναι να το κανεις ,καντο γρηγορα…..

    1. ΕΤΣΙ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ!… ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΜΕ ΝΑ ΘΕΡΙΕΨΟΥΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΊΣΟΥΜΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ! ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ! ΕΤΣΙ ΕΝΕΡΓΟΥΣΕ ΚΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΓΑΣ!!

  2. Οι Τούρκοι ετοιμάζονται κάι εμείς έχουμε στα φυλάκια τρεις φαντάρους κάι ένα κούκο σού το ξαναειπα ότι τό πρόβλημα είναι εσωτερικό από τούς προδότες πολιτικοί τούς τάχα αλληλεγγύει πού πότε δεν βοηθάει κανένα Έλληνα τυχεω και όποιος βοηθάει την κυβέρνηση να τούς απομονώνουμε κάι όι Τουρκία δεν υπάρχει (ένα παράδειγμα πραξηκοπειμα 6 η Τουρκία τίποτα εμείς 1 και μας πήραν την Κύπρο κάι τό τελευταίο τού είχαμε κάι ξενοδοχείο τού εχθρού χαχα Ερντογάν για να ξυπνήσετε επιτέλους κάι για$300και πατριωτ μήπως έχουν αυτοί ή εμείς

  3. Ο/Η ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ, ΟΥΔ' ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ λέει:

    Άγιος Παΐσιος: «Όταν θα δούμε η Ελλάδα να παίρνει την πρεσβεία της από την Τουρκία και η Τουρκία την πρεσβεία της από την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να πούμε:

    «Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου, Σώτερ σώσον ημάς»

    μηπως το ακουσουμε και αυτο λυπαμαι που το λεω και μακαρι να βγω ψευτης αλλα πιστευω πως οι τουρκοι θα το τραβηξουν στα ακρα αυτο το περιστατικο

  4. Όλα καλά θα πάνε στο τέλος! Θα τη γλιτώσουμε και θα νικήσουμε οι Έλληνες, ενώ οι Τούρκοι θα καταστραφούν ολοκληρωτικά. Μερικοί από εσάς βέβαια θα θυσιαστούν, πάντα χρειάζονται μερικές θυσίες αίματος άλλωστε! Όσοι πήραμε Ι5, θα σας βλέπουμε από την τηλεόραση και θα τρώμε ξηρούς καρπούς μαζί με ουίσκι! Καλή τύχη σε όλους μας!

  5. Δε θα γίνει ποτέ πόλεμος. Κότες είναι οι Τουρκαλάδες και πιο πολύ το ντουγάνι ο Ερντογάν! Έχουν ανοίξει τόσα μέτωπα, τα βάλαν ακόμη και με τον ίδιο τους τον λαό. Την έκατσαν τη βάρκα δηλαδή!!! Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, εγγυημένα.

  6. Φαντάζεσθαι …. στην αρχαία Ολυμπία να γίνεται η αφή της Ολυμπιακής φλόγας με γυναίκες με μαντήλες ….

  7. επειδη πολλοι στρατηγοι και μεγαλοι γεωπολιτικοι σναλυτες γραφουν σχολια στα Κ.Ν…
    ΕΠΕΙΔΗ ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΘΥΜΗΣΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΚΟΜΑ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΜΟΥ..
    2018 ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ,ME ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΕΣΌΝΤΕΣ ,ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.
    ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΗΔΗ .
    ΑΠΛΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΠΑΜ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ .ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ .ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ .KAI META  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΈΝΑ  ΝΑ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ..(φανταστικο σεναριο);;;;Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ..Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ..ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΧΑΜΜΕΝΟ ΤΟΝ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΠΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΤZ(ΟΥΛ)ΙΑ.Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ @@ .ΕΜΕΊΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ @@ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ.ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ  ΠΟΥ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ.
    ΕΝΑΣ  ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΑΚΑΠΝΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΑ.
    ΜΙΑ   ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΝ  ΑΝΙΚΑΝΟΙ   ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΜΙΑ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
    ΕΝΑ ΓΕΛΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΆ…ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΆΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΛΛΟ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ .H ωρα πλησιαζει και θα  δουμε επιτελους ποιοι ειναι οι πατριωτες ποιοι ειναι οι στρατιωτες και ποιοι ειναι οι προδοτες.

    η επιστράτευση ήδη άρχισε ….ο Τσίπρας κάλεσε στα όπλα πρωτο πρωτο τον Κουβέλη ???.Είναι δικό σου ότι μπορείς να κρατήσεις έχοντας την δύναμη και το θάρρος να αμυνθεις εναντίον του  εχθρού για να το υπερασπιστείς ..Αλλιώς @@
    ΤΟ ΚΑΘΉΚΟΝ ΚΆΘΕ ΈΛΛΗΝΑ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΊΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΊΔΑ. .ΌΤΑΝ ΔΏΣΕΙ ΤΗΝ ΖΩΉ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΏΣΕΙ ΤΟ ΚΑΘΉΚΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΊΔΑ, ΤΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΗΡΩΑΣ .

  8. Συμφωνώ. Ο Εβρος είναι αντιπερισπασμός.300 τρις κυβικά αέριο εκτός του πετρελαίου διαπιστωμένα στην Α.Μεσόγειο .Οι Τούρκοι δεν θα πάρουν έστω αντίδωρο;

  9. Επρεπε να τους ειχαμε αρχισει στις γρηγορες,τωρα που εχουν εμπλακει με κουρδους και αρμενιους,και υστερα,αφου τους παιρναμε τα σωβρακα να πηγαιναμε στο τραπεζι των διαπραγματευσεων.Οι λαγοι ομως πολιτικοι και τα μασονακια οι γαλοναδες μονο κ@λο ξερουν να δινουν…

  10. Η αυτοκρατορία του Χριστού στη Γη: αρχές βυζαντινής πολιτικής

    Γράφει ο Μάριος Νοβακόπουλος*

    ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

    Με τον αυτοκράτορα ύπατο μονάρχη και τον πατριάρχη κορυφαίο ποιμένα ψυχών, το Βυζαντινό κράτος φυσικά θεωρείτο το κέντρο του κόσμου. Η κληρονομιά της Ρώμης αφ’ εαυτή θα μπορούσε να δικαιολογήσει μία τέτοια αντίληψη, όμως η έλευση του χριστιανισμού ενέδυσε την ιδεολογία της υπεροχής με έναν μεταφυσικό μανδύα. «Το Κράτος των Ρωμαίων ου καταλυθήσεται, θα μείνει αλώβητον ανά τους αιώνας, ως πρώτον πιστεύσαν εις τον Δεσπότην Χριστόν» έγραφε ο μοναχός Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης τον 6ο αιώνα, εκθέτοντας λιτά την υπερηφάνεια της ρωμαϊκής παντοδυναμίας και την αυτοπεποίθηση της θείας ευνοίας. Τρεις αιώνες αργότερα, όταν ο Κωνσταντίνος-Κύριλλος αποπειράθηκε να ευαγγελίσει τους Χαζάρους, είπε μιλώντας για το Βυζάντιο: «Στη Γη υπάρχει μόνο ένα αληθινό βασίλειο, που έχει για πρότυπο και υπόδειγμα την ουράνια βασιλεία, αυτό που ποτέ δεν θα καταλυθεί».

    Η μοναδικότητα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας έγκειτο στη μίμηση της θείαςτάξεως. Η θέση του αυτοκράτορος μέσα στην αυλή του, το κράτος του και την υφήλιο ελάμβανε ως πρότυπο την ουράνια τάξη του Χριστού εν μέσω των αγγέλων, των δικαίων και όλης της Κτίσεως, σχήμα που αποτυπώνεται (αλλά δεν περιορίζεται) στην αντίληψη «ένας Θεός στους ουρανούς, ένας βασιλεύς στη Γη», δημοφιλή στη χριστιανική φιλολογία ήδη από τον καιρό του Μ. Κωνσταντίνου. Ο αυτοκράτορας κυβερνούσε το κράτος του (και τον κόσμο κατ’ επέκτασιν) βάσει της αρχής της «οικονομίας». Οικονομία στη βυζαντινή-ορθόδοξη σκέψη ονομαζόταν η διευθέτηση των πραγμάτων σε έναν κόσμο όπου ναι μεν πρέπει να πραγματώνεται η δικαιοσύνη του Χριστού, όμως οι δυσκολίες που προκαλούσε η αμαρτία και η φθαρτή ανθρώπινη φύση επέβαλαν την αναζήτηση συμβιβασμών, εξισορροπήσεων και του μικροτέρου αναγκαίου κακού, ώστε να σώζεται και να διατηρείται η αυτοκρατορία και η Εκκλησία. Η ίδια η αυτοκρατορία (και ο στρατός της, τα δικαστήρια, οι φυλακές, όλες οι ανθρώπινες εξουσίες κτλ) υπήρχε «κατ’ οικονομίαν», δηλαδή δε συμπεριλαμβάνονταν στο σχέδιο το οποίο είχε ο Θεός προορίσει για την ανθρωπότητα, αλλά λόγω της Πτώσεως είχε καταστεί απαραίτητη για το βίο και τη σωτηρία των ανθρώπων.

    Υπηρετώντας λοιπόν τη θεία οικονομία και μιμούμενος την ουράνια τάξη, ο αυτοκράτορας όφειλε να συντηρεί και να προάγει την ειρήνη. Πέραν τον πρακτικών αναγκών, αυτή η αντίληψη συνέβαλε στην εξειδίκευση των Βυζαντινών στη διπλωματία. Διαπραγματευόμενος με τους Σασσανίδες Πέρσες, ο απεσταλμένος του Ιουστινιανού Ιωάννης Πατρίκιος δηλώνει:

    «Μολονότι έχουμε σίγουρη την νίκη, επιλέγουμε την ειρήνη, γιατί πιστεύουμε ότι οι νικητές ζουν κάκιστα και υποφέρουν από τα δάκρυα που χύνουν οι νικημένοι».

    Ο πόλεμος ήταν καταφύγιο εσχάτου ανάγκης και καθήκον που οι χριστιανοί έπρεπε να αναλαμβάνουν «βαριά τη καρδία». Όπως αναφέρει ο Runciman, «ο πόλεμος κατά των απίστων είναι οικτρός και εναντίον αδελφών χριστιανών διπλά ολέθριος». Όπου επικρα-τεί η pax byzantina (βυζαντινή ειρήνη), εκεί συνδυάζεται η ειρήνη της αρτιότερης ανθρώπινης οργανώσεως (pax romana) και η ειρήνη της Αγάπης και της Κυριότητας του Χριστού (pax christiana).

    ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

    Η διπλωματία ως συστηματική, επιστημονική σχεδόν διαδικασία αναπτύχθηκε πρώτη φορά στο Βυζάντιο. Αντιλαμβανόμενοι πως η αυτοκρατορία δεν είχε τη δύναμη να επιβάλλεται μονίμως στρατιωτικά στους εχθρούς, οι Βυζαντινοί κατέστησαν δεξιοτέχνες στην πολιτική αντιμετώπιση των εξωτερικών ζητημάτων. Κεντρική θέση στην αυλική γραφειοκρατία είχε το «Λογοθέσιον του Δρόμου», η υπηρεσία υποδοχής ξένων απεσταλμένων η οποία αναπτύχθηκε σε ένα πρώιμο, με τα σημερινά δεδομένα, υπουργείο εξωτερικών. Ωθούμενη από τις ιδεολογικές αφετηρίες της χριστιανικής ειρήνης και της πρακτικής αναγκαιότητος για οικονομία δυνάμεων, η βυζαντινή διπλωματία διαχειριζόταν με κάθε μέσο τις πολυάριθμες γειτονικές δυνάμεις προς όφελος του αυτοκρατορικού συμφέροντος. Η βυζαντινή διοίκηση είχε στη διάθεση της ένα ευρύ δίκτυο πληροφοριών και άρτια γνώση για τον πολιτισμό, τις αντιλήψεις και την πολιτική κατάσταση των γύρω κρατών. Η αυλική εθιμοτυπία για την υποδοχή απεσταλμένων και ηγεμόνων στην Κωνσταντινούπολη συνοδευόταν από ευφάνταστες προσπάθειες εντυπωσιασμού μέσω της επιδείξεως πλούτου και μεγαλοπρέπειας. Πολλές φορές η αυτοκρατορία έστελνε ακριβά δώρα ή χρήματα σε ξένους ηγέτες για να εξασφαλίσει την ειρήνη ή τη συνεργασία. Τα βασιλικά συνοικέσια ήταν συχνά, καθώς οι Βυζαντινές πριγκίπισσες έφερναν στις νέες πατρίδες τους τις συνήθειες και τον πολιτισμό της Κωνσταντινουπόλεως, μαζί με τα προφανή άμεσα οφέλη μίας συμμαχίας επισφραγισμένης με γάμο. Γόνοι βασιλικών οίκων προσκαλούντο στην Κωνσταντινούπολη ώστε να ανατραφούν μέσα στο βυζαντινό περιβάλλον και να διαμορφώσουν την αντίστοιχη συνείδηση. Ως ένδειξη αναγνωρίσεως της φιλίας και των υπηρεσιών τους, ξένοι ηγέτες ελάμβαναν αξιώματα της βυζαντινής αυλής, με τυπικότερο παράδειγμα τον βασιλέα των Βουλγάρων που έφερε το βαρύτιμο τίτλο του καίσαρος, εξ ου και «τσάρος». Σε συμμαχικές χώρες συνέρρεαν Βυζαντινοί τεχνίτες, καλλιτέχνες και ιεραπόστολοι, με στόχο να βοηθήσουν τις λειτουργίες του τοπικού κράτους, να ανυψώσουν τον πολιτισμό του και να διαδώσουν τον Ορθόδοξο χριστιανισμό.

    Η θρησκευτική διπλωματία υπήρξε από τους σημαντικοτέρους και πλέον αποτελεσματικούς άξονες της βυζαντινής πολιτικής: αν και ο ευαγγελισμός δε μεταφραζόταν απαραιτήτως σε μόνιμη συμμαχία και ειρήνη, έθετε τη νεοφώτιστη χώρα αμετακλήτως στη βυζαντινή πολιτιστική και εκκλησιαστική σφαίρα, με εξαιρετικά μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις. Αυτή η σφαίρα επιρροής, που όριζε ουσιαστικά την έκταση της βυζαντινορθοδόξου οικουμένης, συνιστούσε αυτό που αποκαλείται «Βυζαντινή Κοινοπολιτεία».

    Γράφει ο Dimitri Obolensky, επινοητής του όρου:

    «Ως το έτος 1000 είχε δημιουργηθεί… μια κοινό-τητα κρατών και εθνών, οποία εκτεινόταν απ’ τον Κόλπο της Φινλανδίας ως τη Νότια Πελοπόννησο, κι απ’ την Αδριατική ως τον Καύκασο, κι όλα τους – σε διαφορετικό βαθμό το καθένα – όφειλαν πίστη στη Βυζαντινή Εκκλησία και αυτοκρατορία».

    Εξωτερικά, το Βυζάντιο συνέθετε ένα δίκτυο πίστεως και επικυριαρχίας, μία ιεραρχία εξουσίας που κατέληγε στον ίδιο τον αυτοκράτορα. Ο αύγουστος προΐστατο όλων των βασιλέων της Γης ως ο πατέρας μίας μεγάλης οικογενείας. Κάτω από αυτόν κατατάσσονταν τα έθνη και οι ηγεμόνες αναλόγως με την ισχύ τους, την αρχαιότητα του πολιτισμού τους και το βαθμό των σχέσεων τους με το Βυζάντιο. Για παράδειγμα ο Γερμανός αυτοκράτορας προσφωνείτο «αδελφός» στην επίσημη αλληλογραφία. Ο τσάρος των Βουλγάρων από την άλλη αποκαλείτο «υιός», ενώ δευτερευούσης σημασίας ηγεμονίσκοι και άρχοντες αρκούντο στο χαρακτηρισμό «φίλοι» ή και «δούλοι». Στη βυζαντινή σφαίρα επιρροής ανήκαν κράτη και φυλές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (ιδίως Σλάβοι), των Βαλκανίων και του Καυκάσου, όπως και αρκετές πόλεις της Ιταλίας (Βενετία, Αμάλφι κ.α.). Πέρα από το πλαίσιο της Βυζαντινής Κοινοπολιτείας απλωνόταν η βαρβαρότητα, η «ακοσμία των ανιδρύτων εθνών». Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι Βυζαντινοί δεν έτρεφαν ισχυρά αισθήματα ανωτερότητος προς όλα τα έθνη, εντός ή εκτός της οικουμενικής τάξεως τους.

    Καθώς το δίκτυο της βυζαντινής κυριαρχίας δε ήταν μόνο αυτοκρατορικό και ιεροπρεπές αλλά και οικογενειακό, η παρέκβαση από αυτό δε νοείτο απλώς ως εχθρότητα αλλά ως ανταρσία του χειρίστου είδους. Ενώ οι Βυζαντινοί έκαναν πολύ συχνά ανταλλαγές αιχμαλώτων με τους Άραβες, ο Βασίλειος Β’ επεφύλαξε σε χιλιάδες Βουλγάρους την τύφλωση μετά τη μάχη στο Κλειδί (1014). Αυτό έγινε, πέραν προφανών λόγων ψυχολογικού πολέμου και παραδειγματισμού, διότι οι Βούλγαροι δε θεωρούντο ξένο, επιτιθέμενο κράτος, αλλά άπιστοι υπήκοοι που είχαν εξεγερθεί εναντίον της βυζαντινής τάξεως και υφίσταντο την ποινή του προδότου.

    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

    Γιατί το Βυζάντιο (Ε. Γλύκατζη-Αρβελέρ)
    Η πολιτική ιδεολογία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας (Ε. Γλύκατζη-Αρβελέρ)
    Η Βυζαντινή Κοινοπολιτεία-Η Ανατολική Ευρώπη, 500-1453 (D. Obolensky)
    Σεμινάρια περί Βυζαντινής διπλωματίας (Συλλογικό, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)

    *φοιτητής διεθνών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών σπουδών (mnovakopoulos.blogspot.gr)

    1. ΔΕ ΜΑΣ ΧΕΖΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΒΕΛΕΡ ΣΟΥ, ΤΗ ΣΦΟΥΓΓΟΚΩΛΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ, ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΙΚΗ ΣΙΩΝΙΣΤΡΙΑ.

      1. Σωστός. Άι σιχτιρ με δ αυτην πια. Πιο ανθ ελληνίστρια πεθαίνεις. Αυτο το γέρικο ζώο δεν είπε πως οι Ελληνες δεν ειναι Ελληνες, δεν εχουμε λέει το όρθιο ζώο καμια σχέση με τους αρχαίους Ελληνες. Ουςτ, με την καλόγρια!!!

  11. ΚΑΙ ΛΕΣΒΟΣ ΚΑΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗ; ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ… ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝ ΠΑΡΟΥΝΕ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΝΑ ΜΑΣ ΜΕΙΝΕΙ Η ΘΗΡΑ.

  12. Ο/Η ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ, ΟΥΔ' ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ λέει:

    με τον τσιπρα πρωθυπουργο και κουνελη αμυνης θα δωσουν και το λαγονησι και το καρπενησι

  13. που ακουστηκε ρε προδοτες !!! να ερθει γερμανικο ερευνητικο πλοιο μεσα στην ελλαδα και να παιρνει εντολες απο τους τουρκους για ερευνα μεσα στα ελληνικα χωρικα υδατα ρε κοτες ανωτερα στελεχει του στρατου, τι κανετε ρε !!! εεε ;; ρε τσιπρα βλεπεις γιατι ο λαος ειναι ποιο σοφος απο ολους εσας ;; να γιατι ψηφισαμε ΟΧΙ ρε γιατι ξερουμε οτι δεν εχουμε κανεναν συμμαχο στην Ε.Ε !! ναι ρε μεχρι ο γιουνγκερ ο μεθυστακας ειπε ανοιχτα τα σκοπια μακεδονια ο ανιστορητος χαφιες., ακριβως το ιδιο εισαστε ρε ολοι οι πολιτικαντιδες … δεν μπορειτε ;; φυγετε ολοι , δεν θελετε να φυγετε ;; θα πληρωσετε μεχρι τελους το καταλαβες και εσυ καμενε ;; που εχεις κρυφτει ρε ;; γιατι δεν μιλας ;; πιασανε με παγιδα τους δυο ελληνες μας οι τουρκοβλακες, και εσυ εχασες την λαλια σου;; ΦΥΓΕ ΡΕ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΙΣΟΨΥΧΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΣΥ … μονο στη βουλη ξερεις να κανεις τον μαγκα και τον φωνακλα, τωρα που η ελλαδα σε χρειαστηκε εσυ τα χρειαστηκες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *