Αμερικανικές μυστικές βάσεις στην Συρία αποκαλύφθηκαν από συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης (fitness trackers) καθώς μετέτρεψαν την άσκηση των στελεχών των αμερικανικών ΕΔ σε κατασκοπευτική δραστηριότητα αφού «προδίδουν» την τοποθεσία που βρίσκεται κάποιος.
Για τον μέσο άνθρωπο δεν έχει και τόσο σημασία (αν και καλό είναι ποτέ κανείς να μην ξέρει που τρέχουμε καθώς ποτέ δεν μπορεί να είναι κάποιος σίγουρος πότε η ζωή του και η εργασία του μπορεί να «ενδιαφέρει» κάποιους άλλους) αλλά στην περίπτωση των στρατιωτικών μπορεί να «προδώσει» το περίγραμμα μιας στρατιωτικής βάσης ή άλλης μυστικής κατασκοπευτικής τοποθεσίας.
Κάτι που ήδη έχει γίνει καθώς το στρατιωτικό προσωπικό από όλο τον κόσμο με προεξάρχοντες τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς που θέτουν τα στάνταρ της «στρατιωτικής μόδας» που υπηρετούν σε διάσπαρτες βάσεις, ορισμένες από τις οποίες υποτίθεται ότι είναι μυστικές- «ανεβάζουν» στο διαδίκτυο τις διαδρομές που κάνουν, καθώς τρέχουν φορώντας τις συσκευές fitness tracking.
https://twitter.com/PlunkettPrime/status/957780256173314048
Strava released their global heatmap. 13 trillion GPS points from their users (turning off data sharing is an option). https://t.co/hA6jcxfBQI … It looks very pretty, but not amazing for Op-Sec. US Bases are clearly identifiable and mappable pic.twitter.com/rBgGnOzasq
— Nathan Ruser (@Nrg8000) January 27, 2018
If soldiers use the app like normal people do, by turning it on tracking when they go to do exercise, it could be especially dangerous. This particular track looks like it logs a regular jogging route. I shouldn't be able to establish any Pattern of life info from this far away pic.twitter.com/Rf5mpAKme2
— Nathan Ruser (@Nrg8000) January 27, 2018
Okay here is where things get problematic: Via Strava, using pre-set segments we can scrape location specific user data from basically public profiles (and yes those exist w/in bases and lead us straight so social media profile of service members). https://t.co/VDNBGcKvIY
— Tobias Schneider (@tobiaschneider) January 29, 2018
In Syria, known Coalition (i.e. US) bases light up the night. Some light markers over known Russian positions, no notable colouring for Iranian bases.
— Tobias Schneider (@tobiaschneider) January 27, 2018
Η εταιρεία Strava, η οποία μέσω ειδικής εφαρμογής συγκεντρώνει αυτά τα online δεδομένα, ώστε οι χρήστες να τα μοιράζονται μεταξύ τους, δημοσίευσε «θερμικούς χάρτες» που αποκαλύπτουν τα μονοπάτια των χρηστών-δρομέων.
Αποκαλύφθηκε όμως ότι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν αλλά και οι βάσεις άλλων χωρών (γαλλικές στο Νίγηρα, βρετανικές στα Φόκλαντς κ.α.) έχουν γίνει φανερές δημοσίως καθώς οι ασκούμενοι στρατιώτες κινούνται μέσα και γύρω από τις βάσεις τους με ατούς τους μικρούς «ρουφιάνους»
Το Πεντάγωνο εξετάζει τους χάρτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, για να δει το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ευαίσθητων δεδομένων.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από περίπου ένα δισεκατομμύριο ανώνυμες ξεχωριστές καταγραφές από ανθρώπους που είχαν συνολικά διανύσει αποστάσεις 27 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων τρέχοντας, κάνοντας ποδήλατο ή κολυμπώντας.
Η εφαρμογή της Strava είναι πολύ πιο δημοφιλής στη Δύση και το όλο ζήτημα ανέκυψε, όταν ένας αναλυτής πανεπιστημίου στην Αυστραλία, ο Νέιθαν Ρούζερ, ο οποίος μελετούσε ένα ιστολόγιο χαρτογραφίας, συνειδητοποίησε ότι οι χάρτες της Strava αποκαλύπτουν περισσότερα από όσα θα έπρεπε. «Τους κοιτούσα και σκέφθηκα “αυτό δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ, αυτό δεν είναι καθόλου καλό”».
Η Strava, που βρέθηκε στο μέσο του «κυκλώνα», αμύνθηκε λέγοντας ότι, προτού δημοσιεύσει τους χάρτες της, είχε αποκλείσει τις δραστηριότητες, τις οποίες οι χρήστες είχαν χαρακτηρίσει ιδιωτικές. Οι χρήστες που «ανεβάζουν» τις καταγραφές των συσκευών fitness tracking στη Strava, έχουν την επιλογή να τις χαρακτηρίσουν ως δημόσιες ή ιδιωτικές. Φαίνεται όμως πως ουκ ολίγοι στρατιώτες και μυστικοί πράκτορες που έκαναν τζόκινγκ, δεν σκέφθηκαν να το χαρακτηρίσουν ιδιωτικό και άρα μη καταγράψιμο.
Μάλιστα, οι χάρτες δείχνουν ότι στην πραγματικότητα μεγάλοι αριθμοί στρατιωτών και άλλου προσωπικού είχαν αφήσει να είναι δημόσιες οι καταγραφές των fitness trackers τους.
Αρκετές στρατιωτικές βάσεις είναι ήδη γνωστό πού βρίσκονται και πόσο μεγάλες είναι, είτε από επιτόπιες πληροφορίες των ντόπιων, είτε από εικόνες δορυφόρων του Google Earth.
όμως τα στοιχεία των fitness trackers αποκαλύπτουν πόσο «ζωντανή» είναι μια βάση, αλλά και ποιους δρόμους ακολουθεί το προσωπικό, όταν γυμνάζεται, επίσης ποιες ώρες μέλη του δεν βρίσκονται σε στρατιωτική εγρήγορση αλλά ψυχαγωγούνται.
pronews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice