Διαφημίσεις

«Ένας λαός δε κρίνεται μόνο από τους συγκλητικούς που εκλέγει, αλλά και από τις αυταπάτες που ποθεί να βλέπει.» – Κικέρων

Οι Παίονες ήταν μια αρχαία φυλή από Θράκες, Φρύγες, Παναίους και μίξη των Ελληνικών φύλλων (όπως Kρήτες, ίλλυρες) λόγω των συνεχών πολεμικών συρράξεων στην περιοχή σύμφωνα με τον Στράβωνα. Παρά τα μη κολακευτικά λόγια του Θουκυδίδη, του Ηρόδοτου και του Παυσανία, το 1887 ο ανδριάντας που βρέθηκε στην Ολυμπία του βασιλιά Δροπίων (279 π.Χ.) βάζει ένα τέλος στις εικασίες πως επρόκειτο για ένα βάρβαρο λαό, καθορίζοντας τους ως Ελληνικό φύλλο που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Στον Όμηρο συναντάμε αρκετά συχνά τους Παίονες στην Ιλιάδα που δοξάζονται για την ηρωική συμπεριφορά τους υπό την ηγεσία του αρχηγού τους Πυραίχμη. Εκείνη την περίοδο η Παιονία ήταν μια δυνατή χώρα που συνόρευε με την Δαρδανία και τους Αρδιαίους θράκες, έχοντας στην κατοχή της όλες τις περιοχές περί τον Αξιό Ποταμό, το Στρυμόνα, φτάνοντας ως το Παγγαίο Όρος. Οι μεγαλύτερες πόλεις που είχαν ήταν η Δόβηρος, Αστραίον (σήμερα Στρώμνιτσα), Στενά (σήμερα Σιδηρές Πύλες), Αντιγονεία (σήμερα Νεγκοτίνο), η Άστιβος (σήμερα Στίπ) και πρωτεύουσα την Αμυδών, που πιθανολογείται πως βρισκόταν μεταξύ Αξιωχωρίου και Άσπρου.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Παίονας ήταν ένας από τους γιους του Ενδυμίοντα, εραστή της Σελήνης. Μαζί με τα αδέλφια του, τον Επειό και τον Αιτωλό, διαγωνίσθηκε σε έναν αγώνα δρόμου στην Ολυμπία για να διεκδικήσει το βασίλειο του πατέρα του. Στο δρόμο όμως νίκησε ο Επειός και ο Παίονας, λυπημένος, έφυγε από το βασίλειο και εγκαταστάθηκε στην άνω κοιλάδα του Αξιού που πήρε το όνομα «Παιονία». Ως γενάρχης των Παιόνων θεωρείται, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Πηλεγώνας ο οποίος προέκυψε μετά τον έρωτα του θεού Αξιού με τη μεγαλύτερη κόρη του Ακεσσαμενού, βασιλιά της γειτονικής στον Αξιό Πιερίας, την Περίβοια. Παιονία ονομάζονταν, επίσης, η Θεά Αθηνά και Παίων ή Παιήων, σωτήρας ο Θεός Απόλλων. Ο Παυσανίας αποδίδει το όνομα στον πρωτότοκο γιο του βασιλιά της Ήλιδας Ενδυμίωνα, τον Παίονα.

Κατά τους Περσικούς πολέμους οι Παίονες πολέμησαν υπό τον Ξέρξη, αν και δε είναι ξεκαθαρισμένο αν το έπραξαν ως υποτελείς ή αυτόβουλα λόγω της “πικρίας” που είχαν ως σύμμαχοι των Τρώων. Ένα από τα χαρακτηριστικά των παίονων πολεμιστών ήταν η περικεφαλαία με αλογοουρά και οι ιππικές τους ικανότητες.

Μετά τον θάνατο του Παίονα βασιλιά Άγη, ο Φίλιππος Β’ εξεστράτευσε και τους κατέκτησε (355-354 π.Χ.) προκαλώντας την αντίθεση της Αθήνας και του Δημοσθένη που τον κατηγόρησε για εξαναγκασμό υποταγής μόνο επειδή ήταν σύμμαχοι τους. Στους πολέμους που έδωσε ο Αλέξανδρος στην Ασία, χρησιμοποίησε τους Παίονες ως ελαφρά σώματα ψυλών.

Στους εμφύλιους που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του Μακεδόνα στρατηλάτη, οι Παίονες με ηγεμόνα τον Αυδολέων το 310 π.Χ. κέρδισαν της ανεξαρτησία τους συμμαχώντας με τους Αθηναίους και τον Κάσσανδρο κατά του Δημήτριου του Πολιορκητή.

Η μόνιμη προσάρτηση της Παίονας από την Μακεδονία και ο διωγμός που ακολούθησε αναγκάζοντας τους να μετακινηθούν προς την Ήπειρο, ήταν το τέλος για ένα λαό που είχε ιστορία 1000 ετών. Είναι κρίμα γιατί το κράτος των Σκοπίων αδιαφορεί για την ιστορική σημασία αυτού του λάου, πόσο μάλλον όταν γεωγραφικά αντιπροσωπεύει την χώρα τους και μάλιστα προ 20ετίας βρέθηκε στις Τίκβες περιοχή, μια νέα επιγραφή του βασιλιά Δροπίωνα στα Ελληνικά. Δυστυχώς πίσω από την ιστορία πάντα θα υπάρχουν πολιτικά παιχνίδια, όπως είπε ο Κικέρων απευθυνόμενος στον Καίσαρα «Ένας λαός δε κρίνεται μόνο από τους συγκλητικούς που εκλέγει, αλλά και από τις αυταπάτες που ποθεί να βλέπει.»

Πηγή



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Θεόδωρος Γιαννόπουλος

Ανήσυχο πνεύμα, δημιουργικός στο χαρτί, στο καμβά, και σε ότι μπορεί να πάρει μορφή μέσα από την ψυχή μου. Λάτρης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, και της ιστορίας του.

11 σχόλια στο “Παίονες, μια ξεχασμένη αρχαία φυλή”
  1. Τους τελευταιους παιονες τους εξαφανησαν οι καλογεροι χριστιανοι [του θιβετ] που ηρθαν με τον ΑΛΑΡΙΧΟ [Αραλιχο τον βαρβαρο που εμοιαζε τον Κοναν -Νανοc-νανος
    βαρβαρος] τους εναπομειναντες εσφαξαν ο αλβανος ο δικορος , ο γυφτοιουστινιανος , και οι φωκαδες [φωκας=πουτσας=φουτσας=βουτσας =πουντσας] και φυσικα οι πετσενεγκοι-κουτροβουροι οι βουλγαροβαρβαροι.[οι γαλατες και οι ερουλοι ποιο μπροστα τους λεηλατησαν . Μονο οι βαρβαροι τους εξαφανησαν και οχι καποιες μικροσυγκρουσεις με τους υπολοιπους ελληνες.

    1. 1ον Με τον τρόπο που τα λες, χάνεις το δίκιο σου! 2ον Η κύρια αιτία που οι Παίονες ξεχάστηκαν είναι η αφομοίωση από Σλαβικά φύλλα, μετά την Ρωμαιοκρατία. Τώρα οι Γότθοι είναι αυτονόητο πως προκαλέσαν σφαγές ανελέητα σε αρκετές περιοχές εκείνη την περίοδο. Ο Θεοδόσιος με τον Αλάριχο ‘Α ήταν σύμμαχοι εναντίων των Φράγκων. Αργότερα βέβαια, οι Γότθοι κατευθύνθηκαν εναντίων της Κωνσταντινουπόλεως, όπου αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν λόγω της υπεροχής των Ρωμαικών λεγεώνων της Α.Ρωμαικής αυτοκρατορίας. Έτσι στράφηκε κατά της νοτιότερης Ελλάδος και ξεκίνησε να σφάζει. Φυσικά με την ανοχή του Θεοδόσιου, διότι ενώ ήταν σε θέση ν’αντιμετωπίσει τους Γότθους δεν το κανε, καθώς έβλεπε πως τον συμφέρει η αιματοκύληση μη χριστιανών. Αυτά είναι σκοτεινά κομμάτια της ιστορίας μας φυσικά και θα μπορούσες να τα προβάλλεις καλύτερα, με ορθό λόγο δίχως ύβρεις, αν όντως θες να πιάσουν τόπο οι αλήθειες.

    2. Και μια απορία: Το ”ΘΙΒΕΤ” που στον κόρακα κολλάει;;;;;;;;;;;;;

      1. οι καλογριες-καλογηροι και οικηματα στα κορφοβουνια τυπου θιβετ-μετεωρων -το λεγομενο αγιο ορος ! και αλλα πολλα τετοια ανθελληνικα. ΜΠΟΥΚΑΡΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΑ ΚΑΜΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ , ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ…. [μελεταω ακριβως πενηντα τεσσερα χρονια την ελληνικη ιστορια και την παγκοσμια , γνωριζω τελεια παγκοσμια γεωγραφια ….]

        1. Και τί σχέση έχει ένας αιρετικός με τους Χριστιανούς που υπηρετούσε Ρωμαίους Στρατηγούς; Η μία μπίπ μετά την άλλη…
          Πετάει και το θιβέτ δηλαδή μετέωρα-άγιον όρος και η μπίπ έκλεισε τελείως. Φοβερή ιστορία. Κάποιος ήταν κάτι και επειδή ήταν κάτι και έκανε κάτι όλοι μετά ήταν το κάτι…

          1. …το παιζεις υπερανω φατσα εχοντας ανετοποιηση των χωροχρονο ? Ωστε βουτια στο ιστορικο παρελθον δεν εκανες σαν καλο θρεμενος ? ΑΣΤΟ ΘΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ”’ΑΖΩΤΟ” ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ…[σε μεγαλο βαθος χρονου προσπαθησα να συμπυκνωσω στοιχεια αλλα βλεπω μεγαλοαναιτε οτι σε ενοχλει το ιστορικο βαθος με φουλ αζωτο .] …ΑΙΡΕΣΗ παπαρικο εισαι και φαινεσαι που κατηγορεις αμεσως σαν σκυθης Σαββατοκας που μολις εμαθε ελληνικα , ανατολιτης ?

    3. Τα ελοχίμ και νεφελίμ ξέχασες να προσθέσεις. Καλή η μπουρδολογία αλλά έχει και τις ώρες της. Λίγος σεβασμός δε βλάπτει στην γνώση.
      Η ημιμάθεια μας έχει τσακίσει τόσα χρόνια.
      Τι να σου γράψω τώρα; Θα τα σκεφτόσουν από μόνος σου, αν φρόντιζες για τη δίκη σου γνώση.

  2. Τι σχέση έχουν τα σλαβικά φύλλα με το Χριστό, με μια φυλή που υπήρχε από τα Ομηρικά έπη.

    Ότι καφέ πίνω είναι πάντα ποιοτικός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *